reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB

30.9.2005, Martin Kuchař, recenze
Maxtor Shared Storage Drive: sdílených 200 GB
S každodenním rozšiřováním počítačových sítí vzrůstá i potřeba na úložný prostor dosažitelný ze všech segmentů. Je možné si vytvořit klasický úložný server, ale to s sebou nese potřebu umístit někam neustále zapnutý počítač. Maxtor tento problém vyřešil daleko pohodlněji. Díky jeho zařízení můžeme využívat všech klasických výhod, které síťové úložiště přináší, avšak pouze s malým zařízením.

Kapacita

200GB
Parametry disku7200rpm, 8MB cache, doba odezvy < 9ms
LAN standardyIEEE 802.1, IEEE 802.3u
Porty1x 10/100 RJ45, 2x USB 2.0,
Napájení110 - 240V, 47 - 63Hz
Váha1,7kg
Rozměry (V, Š, H)41 x 140 x 271 mm

Zařízení funguje na základě obyčejného pevného disku značky Maxtor, který je zapojen do ovládací části. Vlastnosti pevného disku (Maxtor) jsou na dnešní dobu prakticky zcela běžné - 7200 otáček za minutu a 8MB vyrovnávací paměti není nijak převratné, avšak pro potřeby tohoto zařízení až možná zbytečně vysoké. Teoretická propustnost sítě LAN je 12MBps, zatímco disk dokáže podávat přibližně 35MBps. Tato rezerva se může hodit prakticky pouze pokud je připojených současně více uživatelů a stahují velké množství dat - v tom případě nedojde k rychlému zahlcení.

Velice praktické jsou dva USB 2.0 porty - díky nim je možné připojit další externí pevný disk a rozšířit si tak kapacitu o další "gigabajty". Tyto porty také mohou sloužit pro připojení tiskárny - taková tiskárna se pak okamžitě stává síťovou a je možné na ní tisknout odkudkoliv ze sítě bez potřeby kupovat drahé konvertory.

Díky integraci podpory pro TCP/IP protokol je zařízení snadno dostupné z kterékoliv části sítě a to bez nutnosti instalovat obslužný software. Stačí aby administrátor účtu nastavil v zařízení správnou síťovou skupinu a přidělil IP (možné získat i z DHCP serveru) a pak již není problém si zařízení najít na libovolném počítači v "Místních sítích". Vše se pak chová jako byste přistupovali na síťový počítač a získáte přístup pouze k těm složkám, ke kterým znáte heslo. Díky tomu je obsluha velice snadná a každý uživatel může vlastnosti disku využívat bez jakýchkoliv potíží.


Systémový diagram procesoru Broadcom BCM4780P.

Nyní se trochu blíže podíváme na vlastnosti a funkce řídícího procesoru Broadcom. Ten je standardně taktován na frekvenci 300MHz a je vyráběn 0,13µ technologií. Dokáže obsloužit USB 2.0 zařízení, ovládá funkci PCI 2,3 rozhraní a integruje v sobě SDRAM kontrolér, kódovací a dekódovací blok a především 10/100 Ethernet MAC pro LAN konektivitu. Díky PCI 2,3 rozhraní je možné připojit až tři další rozšiřující PCI zařízení, které mohou snadno rozšířit již tak bohaté vlastnosti procesoru. Navíc USB porty, jež jsou přímo integrovány, umožní koncovému uživateli snadné rozšíření - může si například připojit tiskárnu a získá jednoduše její funkce v celé síti díky zabudovanému tiskovému serveru.

Tento procesor umožňuje velice snadnou instalaci i pro neznalé uživatele díky zabudovanému systému, který umožní získávání IP adres automaticky bez nutnosti zásahu uživatele a jeho znalosti IP adres v síti. Pro zkušenější uživatele nabízí čip velmi rozsáhlé možnosti nastavení bezpečnosti, síťových vlastností apod. Je tedy jasné, že procesor Broadcom je velice kvalitní a slušně vybavená základna pro toto zařízení.
reklama