reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

mCubed T-Balancer bigNG - mocný regulátor

5.5.2008, Jan Vítek, recenze
mCubed T-Balancer bigNG - mocný regulátor
Společnost mCubed jsme si už jednou představili v recenzi původního T-Balancer, ale to jsou už téměř 4 roky. Nyní přišel již nejvyšší čas, aby se tato firma opět předvedla, co dokázala za dlouhé roky přinést dalšího. Tím je T-Balancer bigNG (New Generation).

Instalace


Instalační proceduru si můžeme rozdělit na hardwarovou a softwarovou. O té hardwarové jsem se již slůvkem zmiňoval. Jde o to, aby si uživatel upravil zařízení podle toho, kam jej našroubuje nebo umístí. První fotografie ukazuje, jak vypadá deska připravená k našroubování do 3,5" pozice. Využijí se zde čtyři plastové bloky a čtyři šroubky, kterými se tyto bloky upevní. Rozteče otvorů pak jsou tak akorát, aby se zařízení dalo vsunout do šachty.





Další fotografie ukazuje T-Balancer připravený k montáži do pozice pro karty. Zde využijeme již pouze dva plastové bloky, přes které na desku přišroubujeme klasickou záslepku. T-Balancer pak vypadá jako krátká karta a nebude problém k němu připojit i externí USB kabel. V běžné počítačové skříni však budou ostatní konektory a headery obráceny vzhůru nohama, a tak bude nutné před zapojováním a vypojováním kabelů kartu nejlépe vyjmout.





A nakonec to je montáž s využitím akrylátových desek. Nejdříve si zde připravíme spodní desku bez výřezu pro chladič a jejími čtyřmi otvory prostrčíme dlouhé šroubky, jež zajistíme z druhé strany matičkami. Na to pak nasuneme PCB a to také zajistíme, nyní již ale distančními sloupky. Nakonec stačí přiložit horní akrylát a ten opět přišroubovat. K dispozici také máme čtyři měkké plastové nožky, aby zařízení neklouzalo.





Nakonec je třeba k T-Balanceru připojit veškeré kabely a senzory, ale to dobře a názorně popisuje manuál. Pokud si zakoupíme více digitálních senzorů, pak ty je možné díky zvláštním propojkám také větvit do stromu. Zde ale výrobce varuje, že nesmí v žádném místě vzniknout uzavřená smyčka, jinak se senzorová sběrnice poškodí a my spláčeme nad výdělkem.


Softwarová instalace


Hardware tedy máme připraven a nyní záleží na doprovodném softwaru, co všechno nám bude nabídnuto a jak budou dostupné možnosti využity. Při listování manuálem jsem viděl množství screenshotů, které vypadaly opravdu zajímavě a slibovaly mocné funkce. Manuál mluví nejdříve o nainstalování T-Balancer Navigator, který najdeme na CD, nebo na stránkách výrobce, kde je samozřejmě vždy ta nejnovější verze.





Poté je třeba nainstalovat ovladače, kde je k dispozici klasický API driver a pro speciální případy (připojení více zařízení naráz nebo při problémech s kompatibilitou) výrobce připravil také ovladač VCP. Dříve bychom ale měli vyzkoušet výchozí.


reklama