reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 120GB disků: 2. část

4.3.2004, Eagle , recenze
Megatest 120GB disků: 2. část
Druhá část megatestu 120GB disků je zde a přináší porovnání výkonu a také teploty (měřené laserovým teploměrem). Ze začátku povím něco k testům, jaké faktory mají vliv na reálný výkon, které výsledky jsou směrodatné a které nikoliv a na konci se již dozvíte, který z disků si získal mé sympatie.
H2benchW - aplikační testy

Tomuto testu přisoudím ve výsledném hodnocení největší váhu. Proč? Byl napsán programátory časopisu c't, kteří již mnoho let tvoří velmi zajímavé ladící utility a svému řemeslu dobře rozumí (připomenu například program c'tSPD) a hlavně - jedná se o aplikační test uvažující čtení a zápis a to formou přímého přístupu na disk bez operačního systému a bez tvorby partition. Díky tomu může tento test velmi dobře posoudit reálný výkon disk formou simulace činnosti uživatelských programů.

Celkové skóre



Začnu netradičně - celkovým skóre. Test se skládá ze šesti subtestů, ale pokud chcete jen znát absolutního vítěze, nabízím hned ze začátku tento graf. Vítězí... Samsung SpinPoint P80 ! Je to neuvěřitelné, ale je to tak. Disk s průměrně rychlou přístupovou dobou, s rychlým sekvenčním čtením a pomalým zápisem. Proč vítězí? Pokud bych měl hodnotit podle základních parametrů, vyhraje Hitachi Deskstar 7K250. Jenže jak jsem již říkal ze začátku, základní parametry nejsou vše, roli hraje i cache a firmware. Samsungy velmi agresivně využívají cache při zpožděných zápisech a read-ahead. Ale opravdu hodně agresivně! Podívejte na záznam z HDtachu verze pro Serial ATA:



Zápisy jsou tak šíleně bufferovány, že jejich špičková i průměrná rychlost jsou podle HDtachu vyšší než u čtení. Jak bude vidět z dílčích testů, Samsungy opravdu cache umí využít.

O dalších discích lze říct zhruba toto - verze se Serial ATA jsou o maličko rychlejší než verze pro paralelní ATA a hlavně 8MB cache dělá divy. Na posledních místech končí verze s 2MB cache. U Maxtoru dosahuje rozdíl 50 procent, u Barracudy 15 procent. Tyto disky přitom mají stejnou mechaniku! Holt větší cache šetří práci.

Subtesty



Swapování - nejlepší je s náskokem Hitachi, další pořadí je poměrně vyrovnané. Vyjma disků s 2MB cache a disků WD, ty trochu propadly.



Na čele je opět Hitachi těsně následované Samsungy. Westerny se i přes nepříznivé základní charakteristiky s úspěchem snaží (a jde jim to !). Nejhorší jsou v tomto testu Maxtory.



Hitachi Deskstar 7K250 se přesouvá do středu pole, s náskokem vítězí Samsungy následované Barracudou pro SATA. Disky s 2MB cache opět propadají.



Pro práci s Photoshopem je nejlepší Western Digital Caviar pro Serial ATA! Na druhou stranu disk stejné značky pro paralelní ATA a s 2MB cache je předposlední.



Kopírování. Co k tomu dodat? Samsungy extrémně bufferují a na rychlosti kopírování je to znát. Na hlavu poráží svou konkurenci. Obecně disky s 2MB cache propadají, Barracudy propadají, Westerny se naopak drží.



Antivirus F-Pro. Hitachi je znovu v čele, Samsung opět těsně za ním. Na třetím místě je WD, za ním Barracuda pro SATA.
reklama