reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 1. část

28.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 1. část
Rozhodli jsme se otestovat 18 webkamer od celkem 6 výrobců. Jedná se o výběr z celé škály nabízených modelů od kamerek vybavených motorky pro samostatné natáčení přes jednoduché a levné kousky konče verzemi pro notebooky. Dnes si představíme modely od výrobců Creative, Genius, Hercules a Labtec. Zítra budou následovat modely od výrobců Logitech a MSI.
Zhruba před rokem jsme přinesli podobný test – Megatest webkamer pro USB (1. část, 2. část), kde se utkalo podobných kamer 14. Na začátku tehdejšího megatestu byly i široce popsány použité technologie digitalizace obrazu s pomocí CMOS čipů, tudíž věřím, že by bylo zbytečné, abych toto opakoval (pro tyto informace nahlédněte právě tam). Vzhledem ke stejné testovací metodice jako v případě dřívějšího megatestu by bylo zbytečné tehdy testované modely recenzovat znovu. V tomto megatestu tedy najdete pouze webkamery, na které jsme se doposud nepodívali.

Přiblížím vám na začátek dnešní soutěžící. Vzhledem k počtu jsme se rozhodli test rozdělit na čtyři díly, kde se v prvních dvou kamery představí a v ostatních ukáží, jak kvalitně jsou schopny zachytávat obraz. Dnešními soutěžícími jsou:
  • Creative Live! Vista IM
  • Creative Live! Motion
  • Creative Live! Ultra
  • Creative Live! Ultra for Notebooks
  • Genius Slim 321C
  • Genius Videocam GE111
  • Hercules Classic Webcam
  • Hercules Deluxe Webcam
  • Labtec Notebook Webcam

Další (zítřejší) část testu uzří tyto kousky:
  • Logitech Quickcam Communicate STX Plus
  • Logitech Quickcam Connect
  • Logitech Quickcam Express Plus
  • Logitech Quickcam for Notebooks
  • Logitech Quickcam for Notebooks Pro
  • Logitech Quickcam Pro 5000
  • Logitech Quickcam Sphere MP
  • MSI Starcam 370i
  • MSI Starcam Clip

V dnešním díle to tedy bude představení prvního devatera, v kterém mají prsty firmy Creative, Genius, Hercules a Labtec. Jako první si představíme rodinu Creative. Ta se skládá z klasické webkamery umístitelné na monitor – Vista IM, dále jednoho ze dvou zástupců mechanizovaných kamerek – Motion a nakonec je tu komfortnější Ultra a její notebooková verze.


Začneme kamerkou Creative Live! Vista IM

Tato kamerka přichází v bílé papírové krabici, která je uvnitř diagonálně rozdělena kusem lepenky na dva díly. Uvnitř jednoho je samotná kamera zabalená v igelitové balící fólii a v druhé je veškeré příslušenství.



Creative má svůj vlastní styl vzhledu kamer, jenž se odráží ve třech nohách, coby podstavci kamery, z nichž je jedna skládací, aby se kamera dala použít i umístěná na rovné desce a ne jen na monitoru. Kamerka Vista IM má vejčitý tvar a vyrobena je z kombinace tmavě šedého průsvitného plastu a světle šedého plastového čela.



Senzor
VGA senzor
Nejvyšší rozlišení - statické800 x 600 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa800 x 600 15FPS (soft)
OstřeníManuální
RozhraníUSB 1.1
ZoomN/A


Čelu vprostřed vévodí čočka a tmavé kolečko určené k jejímu ostření. Pod čočkou se poté nachází malá zelená LED indikující aktivitu kamery. Ze zadní části kamery vychází 30mm široký a 1,8m dlouhý USB kabel.



Kamerku tedy můžete provozovat jak umístěnou na monitoru, tak na stole. Pro oba tyto účely je na styčných plochách vybavena gumovými protiskluzovými podložkami, takže i na LCD monitoru bezpečně sedí jako ulitá. Natáčet se dá pohodlně prostými pohyby ruky, a to kolem své osy o 360° a naklánět dopředu či dozadu v úhlu cca 80°.



Vista IM je primárně určena pro video Instant Messaging, tudíž v nabídce nesmí chybět mikrofon. Naleznete jej s ostatním příslušenstvím v podobě jednoduchého, rovněž vejčitého modulu. Ten si můžete buď s pomocí připevněné klipsny zachytit za oblečení, nebo využít dodávané samolepící kolébky, do níž jej jednoduše zasunete.







Softwarová výbava

Na instalačním CD vedle ovladačů naleznete standardní software, jaký Creative dodává ke všem svým kamerkám, tedy Creative WebCam Center SE. Vedle něj je tu i Yahoo! Messenger, tedy aplikace pro video chatování a samozřejmě manuál.



WebCam Center SE je poměrně kvalitně udělaná a mocná aplikace, která kromě standardních funkcí kamer, jako nahrávání videa a pořizování snímků nabízí ještě daleko více. Pokud to ale vezmeme popořadě, nejdřív tu je právě ono zachytávání snímků a videa. Kamerka obsahuje CCD senzor s fyzickým rozlišením VGA – 640x480, jež je schopna softwarově interpolovat na 800x600. Obraz můžeme zachytávat buď do bitmapového formátu, nebo JPG, u nějž si můžeme zvolit i kvalitu. U zachytávání videa se můžeme rozhodnout mezi WMV a AVI, u kterého si lze zvolit přímo použitý kodek.



Druhá záložka WebCam Centra – Remote Monitoring* – umožňuje si jednoduše prohlížet zachytávaný obraz z kamery přes webové rozhraní. Nastavit si lze automatické obnovování, nebo obraz obnovovat manuálně. Možné je i místo webového rozhraní nahrávat zachycené obrázky na FTP server.

* Verze WebCam Center SE tuto funkci společně s Motion detection neobsahuje. Ostatní dnes testované kamerky od Creative mají verzi WebCam Center (bez SE), kde jsou tyto funkce zpřístupněny. Avšak kamera Vista IM je i tak dokáže využívat, pouze není vybavena příslušnou verzí softwaru.



Detekce pohybu, to je další vlastnost, jakou bychom očekávali spíše od dražších IP kamer. Lze si sice nastavit pouze kontrolování celé obrazovky, nebo jednoho výřezu, ale to musí pro kameru této kategorie stačit. Po detekování pohybu je možné buď nastavit délku ukládání videa na lokální disk, popřípadě zahájit vysílání po Yahoo! Messengeru. Počítač u toho může také přehrát některý z otravných alarmů a poslat zachycený obrázek na e-mail.



Nakonec je tu neméně zajímavá vlastnost – Time Laps Video, což není nic jiného, než vytvoření videa z postupně zachycených obrázků. Takže pokud se chcete podívat, jak vám kvete zimní zahrada, stačí si nastavit interval snímání, čas zastavení akce a rychlost přehrávání v FPS. Program již poté sám zařídí vše podstatné. Pokud ovšem nějaký nenechavec s kamerou v průběhu snímání nepohne, což vzhledem k její muší váze není nic těžkého. Na poslední záložce se můžeme ve stylu Průzkumníku probírat zaznamenanými daty a podívat se na zachycené obrázky a videa, jež jsou přehledně zaznamenány na kalendáři.


Základní nastavení kamery



Rozšířené nastavení kamery
reklama