reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 1. část

28.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 1. část
Rozhodli jsme se otestovat 18 webkamer od celkem 6 výrobců. Jedná se o výběr z celé škály nabízených modelů od kamerek vybavených motorky pro samostatné natáčení přes jednoduché a levné kousky konče verzemi pro notebooky. Dnes si představíme modely od výrobců Creative, Genius, Hercules a Labtec. Zítra budou následovat modely od výrobců Logitech a MSI.
Kamera Creative Live! Motion je jedna z nejlépe vybavených v testu. Dodává se v průhledném plastovém obalu, díky němuž si můžete kamerku dostatečně prohlédnout ještě před koupí. Jinak než zvenčí to ostatně není možné, protože obal je pevně zavařený.



Motion je podobného tvaru jako Vista IM, pouze je daleko robustnější a těžší. Je to dáno jejími přednostmi – natáčením objektivu s pomocí motorku a automatickým zaostřováním.


Senzor
CCD
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 30FPS
OstřeníAutomatické
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Čočka76°
Natáčení200° horizontální, 105° veritkální
Zoom4x digitální


Kamerka Motion je tedy také vybavena třemi nožkami s gumovými podstavci, z nichž jedna je skládací. Její barva je čistě bílá a po stranách hlavního modulu má stříbrné plošky s logem Creative. Mezi stříbrnou a bílou částí pak po celém obvodu prosvítá světle modré světlo, které má ale neblahý následek při provozu v noci nebo za sníženého osvětlení, kdy proniká do obrazu, o tom se ale zmíním až u testů kamery.


Skoro jako robo-pes Aibo

Vepředu můžeme skrz průzor vidět objektiv kamery, který se při práci pohybuje nahoru a dolů, čímž doplňuje rotaci kamery. Kamera se dokáže v horizontální rovině rozhlížet v úhlu 200° a ve vertikálním 105° a disponuje 76° širokým zorným polem. S počítačem kamerka komunikuje přes rovněž bílý, 1,8m dlouhý a 4mm tlustý USB kabel.



Creative Live! Motion lze tedy provozovat stejně jako Vista IM na stole, nebo s rozloženou nohou na monitoru. Její 640x480 CCD senzor dokáže zachytávat video v až 30FPS, nebo statický obraz až do rozlišení 1280x960 – softwarově interpolovaný, nebo dokonce 1920x720 – panoramatický snímek.






Příslušenství kamery čítá jednoduchou náhlavní sadu pro jedno ucho s peckovitým sluchátkem spojeným s jednoduchým mikrofonem. Ta se v praxi na mé uši moc použít nedala a moc dobře neseděla, ovšem k tomu musím podotknout, že pecková sluchátka bytostně nesnáším.


Softwarová výbava

Co se týče softwarové výbavy, pak ta je daleko bohatší, než u Visty IM. Kromě povinných ovladačů a Creative WebCam cetra tu máme i Creative Photo Manager umožňující jednoduché operace s fotkami, jako je jejich natáčení, upravování jasu, kontrastu, gammy, vyvažování bílé, tisknutí, posílání e-mailem a jiné. Není to tedy nic, bez čeho bychom nedokázali přežít.


Základní nastavení



Rozšířená nastavení



... a pro jistotu ještě jedna záložka

Zajímavější je program SightSpeed, po jehož nastavení se PC přemění ve videotelefon, takže tu máme další alternativu ke Skype. Sightspeed se nastavuje v celkem pěti krocích.


Nejdříve si vybereme kameru, která v našem případě je samozřejmě Live! Motion.



Následně si vybereme rychlost připojení – od DialUp po T1, kde nám program nabízí i přibližné rychlosti v kbps.



Třetí záložka má na starost jakousi kalibraci reproduktorů, kde si nastavíme zvukové zařízení a jeho hlasitost reprodukce.



Čtvrtá záložka se naopak stará o mikrofon, jeho nastavení a citlivost.



A nakonec pátá záložka v sobě integruje všechna zbylá nastavení, jako automatické přijímání hovorů, vypínání kamery při minimalizování programu atd.



Nakonec vás při úspěšném nastavení přivítá přihlašovací obrazovka.


Creative WebCam Center

Díky motorizování kamery může WebCam Center nabídnout i dodatečné možnosti nastavení. Samozřejmě nesmí chybět manuální nastavení směru objektivu a zoomu obrazu, protože bez toho byste se těžko obešli. Otočení kamery podle její osy sice i v zapnutém stavu lze korigovat, ovšem k vertikálnímu nastavení objektivu se již přes průhledné plexi nedostanete.



Dále je tu možnost nazvaná Face Tracking, neboli sledování obličeje. Kamera inteligentně rozeznává kontury obličeje, jakož i hlavní záchytné body jako oči, pusu atd. a je schopna jej inteligentně následovat a dle toho se i natáčet. Toto ale především v příšeří nefunguje stoprocentně, ale i tak se jedná o velmi příjemnou a užitečnou vlastnost.

Díky motorkům mohlo být vylepšeno i vzdálené sledování, tudíž nyní máte možnost vedle prostého sledování obrazu přes webové rozhraní si rovněž i určit, kam se má kamera natočit.


Arcsoft VideoImpression ver. 2

Nakonec je tu software od firmy Arcsoft – VideoImpression verze 2. Jedná se o uživatelsky přívětivou aplikaci pro jednoduché zpracování videa, jeho stříhání, editování, přidávání efektů (střihy) a textu. Je to klasická point&click aplikace, kde je vše velmi intuitivní a jednoduché – samozřejmě nutně na úkor funkčnosti. Pro účely webkamery však tento software musí dokonale stačit.
reklama