reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 1. část

28.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 1. část
Rozhodli jsme se otestovat 18 webkamer od celkem 6 výrobců. Jedná se o výběr z celé škály nabízených modelů od kamerek vybavených motorky pro samostatné natáčení přes jednoduché a levné kousky konče verzemi pro notebooky. Dnes si představíme modely od výrobců Creative, Genius, Hercules a Labtec. Zítra budou následovat modely od výrobců Logitech a MSI.
Firma Genius je známá svými levnými periferiemi a v tomto testu se předvede se dvěma svými kamerami – jednou stolní a jednou pro notebooky. První kamera se jmenuje Genius Slim 321C a je určena právě pro umístění na tenký displej notebooku.



Tato kamerka je zabalena v papírové krabici z níž čouhá v plastovém pouzdře. Svým vzhledem nepřipomíná žádnou jinou z testu, tudíž si ji asi s ničím jen tak nespletete. Na svém obalu slibuje podporu MSN, Yahoo a Skype, či detekci pohybu, ale to necháme až na později.


Senzor
CMOS
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 až 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
TWAINano
Zoomn/a


Kamerka je poměrně vysoká s čočkou umístěnou ve stříbrném plastu uprostřed těla. Čočka se zaostřuje otáčením kovového objektivu, ten je ale příliš kluzký, a tak tato operace není příliš pohodlná. Senzor je zde schopen zabírat v 640 x 480 rozlišení (video až 30FPS) a interpolovat jej do 1280 x 960.



Na horní straně má kamerka umístěné tlačítko pro sejmutí statického obrázku s celkem pohodlným a jistým stiskem. Na rozdíl od toho se mi způsob uchycení přes kovové jezdce zdá až zbytečně složitý a nepřívětivý. Na druhou stranu díky němu je kamera schopna bez problémů stát i na stole, o čemž si může notebookový Creative nechat zdát.



Mechanismus je schopen se rozevřít až do 3cm a kabel vycházející ze zadní strany kamerky má délku něco přes 1,2m. Kamera je schopna se nezávisle na základně otáčet kolem vlastní osy o 360° a naklánění se blíží 270°, což je opravdu dobré a musí stačit každému.



Příslušenství tvoří vedle CD a manuálu jednoduchý mikrofon se samostatnou klipsnou, s jejíž pomocí jej můžeme pohodlně připevnit na oblečení.



Softwarová výbava

K oboum Genius kamerkám je dodáván firemní software, jenž zrovna nezařazuji mezi povedené. Jedná se o klasickou aplikaci hýřící barvami (i když v tomto případě ne tolik) a marně se snažící o uživatelskou přívětivost. Jeden příklad za všechny – co asi myslíte, že znamená ikonka běžícího panáčka na pravé straně hlavního okna? Jistě jste všichni odpověděli ‘zavřít program’, že?





Zachytávání videa


Tento software nicméně umožňuje zachytávání statických obrázků a videa ve zvoleném rozlišení a také jakýsi pokus o funkci detekování pohybu. Ta sice sama o sobě pracuje dobře, ale jediné, co pak aplikace dokáže udělat je, že spustí alarm. A to mu připadá celkem zbytečné.


Detekce pohybu

U této kamerky si také musím postěžovat, že jako jediná v testu mě téměř dohnala k šílenství tím, že neustále (a se zvyšující se frekvencí) se snažila zachytávat obrázky, což vedlo k novým a novým oknům se screenshoty, jež jsem musel stále a stále zavírat a byl zázrak, když se mi povedlo spáchat screenshot úmyslně. Nevím, zda je chyba v ovladačích, hardwaru či kompatibilitě, každopádně toto byla záležitost jen a pouze tohoto modelu.






reklama