reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - 1. část

28.9.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - 1. část
Rozhodli jsme se otestovat 18 webkamer od celkem 6 výrobců. Jedná se o výběr z celé škály nabízených modelů od kamerek vybavených motorky pro samostatné natáčení přes jednoduché a levné kousky konče verzemi pro notebooky. Dnes si představíme modely od výrobců Creative, Genius, Hercules a Labtec. Zítra budou následovat modely od výrobců Logitech a MSI.
Společnost Hercules má ve svém portfoliu pouze dvě kamery – Hercules Webcam Classic a Deluxe. Ty se navíc liší pouze délkou a provedením kabelu, tudíž jistě nebude na škodu, když si je představíme dohromady.







Obě kamerky jsou baleny velmi podobně do červeno-bílé krabice za plastový výlisek.


Senzor
CCD
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 až 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoomn/a


Webcam Deluxe



Webcam Classic

Tyto kamerky využívají chytrého způsobu umístění. Jejich základna je jedna velká klipsna, díky níž je můžeme připevnit jak k notebooku, tak k normálnímu LCD (pokud není příliš tlusté). Navíc, základna je i velmi těžká, takže může dost dobře posloužit i jako podstavec.


Deluxe se zapnutými diodami

Z tohoto podstavce kouká na krátkém kovovém krku samotná kamerka umístěná v rovněž kovovém pouzdře. Od výrobce kamery přišly s praktickými krytkami objektivů, akorát tak určenými pro brzké ztracení, ale to nevadí.


Zadní krajní poloha verze Deluxe

Objektiv také ohraničují čtyři bílé LED, díky nimž je kamera schopna na krátkou vzdálenost pracovat i v absolutní tmě. Co se týče natáčení, pak zde je rovněž možné kamerky otáčet plně kolem vlastní osy a navíc asi o 130° dopředu či dozadu. Za dílenské zpracování a robustnost provedení kamerek tedy patří Herculesu pochvala.


Kabel verze Deluxe


Snímání je realizováno, jako u většiny kamerek v testu, CMOS čipem s fyzickým rozlišením 640 x 480, schopným snímat video při 30FPS a obraz interpolovat až do 1280 x 960. Co se týče rozdílů, pak jste si jistě již z obrázků všimli, že kamerka Classic je s asi 80cm samonavíjecím USB kabelem vhodná spíše pro Notebooky. Nutno dodat, že pokud kabel plně rozvinete, pak tak zůstane, dokud za něj zase nezatáhnete, což je vhodné, aby vám kabel kamerku nevyvracel. Verze Deluxe má klasický dvoumetrový kabel s USB konektorem, na kterém je navíc potenciometr regulující svit LED diod.


Softwarová výbava

Co se týče dodávaného software, pak se můžeme těšit na poměrně slušně zvládnutý Hercules Webcam Station, jež toho sice neumí příliš, ale zato se s ním pracuje příjemně a intuitivně.









Navíc je provázán s výrobci oblíbenými produkty Arcsoftu – PhotoImpression, VideoImpression a nyní i Funhouse




Arcsoft Funhouse

Od tohoto software už jen kvůli názvu nemůžete čekat zázraky. Jde pouze o to, že do předpřipravených obrázků můžete vložit svůj obličej, a tak se jednoduše stát naoko někým jiným. Nakonec program dovoluje přidat libovolný text a výsledek, jenž bude dozajista k popukání, si vytisknout.

reklama