reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část

2.10.2006, Jan Vítek, recenze
Megatest 18 USB kamer - vyhodnocení 1. část
Minulý týden jsme nakousli téma porovnání 18 různých výrobků od celkem šesti výrobců. Dnešní článek srovná výkony prvních devíti kamer v praxi. Podíváme se, jak jsou kamerky schopny zachytávat obraz za nepříznivých světelných podmínek, jak zachytí přechody barev, nebo i jak si poradí s venkovní scénou osvětlenou sluncem. Zítra přijdou na řadu zbylé kamerky od firem Logitech a MSi, stejně jako vyhodnocení celkového testu.
Creative Live! Ultra for Notebooks je posledním výrobkem této firmy. Je jakousi obdobou předchozí stolní Ultry a jak výsledky ukáží, ne neoprávněně.


Senzor
CCD
Nejvyšší rozlišení - statické1280 x 960 (interp.)
Nejvyšší rozlišení videa640 x 480 30FPS
OstřeníManuální
RozhraníUSB 2.0 (komp. s USB 1.1)
Zoom4x digitální


Je to velmi malý výrobek s klipsnou umístěnou na přední straně tak, aby tělo bylo schováno za displejem notebooku. Jeho objektiv lze bohužel natáčet pouze v horizontálním směru a pro přesunutí směru pohledu je tak třeba natočit celý notebook.



K fotografii nemám nejmenší výhrady. Obraz je dostatečně ostrý a nádherně barevný i s jemnými přechody. Zde je také patrná soudkovitost kamery daná velkým úhlem záběru, a tak by ani nemožnost horizontálního natáčení neměla příliš vadit.



Čím kamera u duhového přechodu překvapila, je vedle výborných modrých, žlutých a červených odstínů i pěkně vykreslená zelená část. Takhle dobře ji nezvládla zatím žádná kamerka. Zde si tedy Live! Ultra for Notebooks vysloužila plus.




Naopak minus kamera zase získala za obrazovou věrnost při nízkém osvětlení, kde se mi zdá její výkon i horší než u Live! Ultra. Až na žlutou a červenou jsou barvy od sebe v podstatě neroznatelné.



S low-light filtrem se obraz dostal zhruba na úroveň srovnatelnou s Live! Ultra, ovšem i zde je výrazně lepší podání zelené, podrobněji to uvidíme na následujícím obrázku.



Zde se vše potvrzuje. Pokud si všímáme dvou středních pruhů se zelenými přechody, pak shledáme, že barvy jsou zde daleko lépe prokreslené a sytější. V barevném podání tedy Live! Ultra for Notebooks získává jasně navrch.



Přechod byl celkem zvládnutý dobře, ovšem pokulhávalo vyvážení, kvůli kterému jde spíše o přechod mezi černou a světle modrou. Jinak je ale plynulost přechodu velmi slušná.



Tato kamera má viditelné problémy s moaré, kvůli němuž je narušena struktura linek. Na druhou stranu jsou zde ale zachyceny i velmi tenké linky a kamera ani nevypadá, že by měla nějaké problémy s ostrostí po stranách obrazu, natož v jeho středu.


- klikněte pro zvětšení -

Zde kamera viditelně využila všechny své klady. Obraz je ostrý po celé ploše, pěkně vybarvený a celkově velmi vyvážený. Celkově se tedy Live! Ultra for Notebooks předvedla velmi dobře a její chyby přílišný vliv na praktické užití nemají.
reklama