reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: BenQ FP93GX

8.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: BenQ FP93GX
Druhým v pořadí je monitor BenQ FP93GX s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 700:1, jas 270 cd/m^2 a pozorovací úhly 140/135 stupňů. Jeho orientační cena je 9 000 Kč s DPH.

Odezva



Monitor se honosí odezvou 2ms typu šedá-šedá, je tato odezva skutečně taková? Nebo výrobce jen balamutí zákazníky? Například nedávno testovaný LG L1970HR to téměř splnil a jeho odezva byla opravdu dobrá. BenQ však celkem hrubě nezvládl technologii OverDrive a díky ní je v obraze prakticky všude viditelný šum. Za kurzorem se objevuje světlý stín a to i pokud hýbete s kurzorem rychle.


Odezva v závislosti na změně

Nejnižší celková odezva je sice pěkných 8,8ms, ale s postupujícím rozdílem ve změně odstínu roste i velikost překmitu. Bohužel překmit je obvykle natolik velký, že zpětné natočení krystalu do požadované polohy trvá velmi dlouho. Průměrná odezva je 18,7ms, maximální 26,8ms a o minimální jsem se již zmiňoval (8,8ms). Celkem zvláštní je fakt, že i u změny 0-255-0 je přítomen překmit. Je tedy vidět, že výrobce si nechal rezervu při zobrazování bílé barvy. Bílá barva na tomto monitoru je vlastně lehce šedá a pokud pohybujete nějakým objektem na bílém pozadí, zobrazí se ještě bělejší stín za tímto objektem.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Odezva 0-175-0 má celkem typický průběh pro panely s nezvládnutou technologií OverDrive. Všimněte si, jak je odezva rychlá. Ale to, že překmitne a dlouho se vrací do požadované polohy se musí zohlednit a díky tomu vychází odezva rise 11,8ms a fall 5,6ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Podobně je na tom i odezva typu šedá-šedá. Je zde navíc přítomen překmit u přechodu do tmavší polohy. Jednotlivé hodnoty jsou: rise= 16,2ms a fall=13,4ms.


Sledování videa





Filmy nejsou tak náročné na odezvu, zejména ty ve středním rozlišení (DVD). Pokud zapnete HD video, je odezva daleko více vidět. Tento monitor má díky velkému překmitu způsobeném technologií OverDrive znatelný šum v obraze a to i u DivX videa v nízkém rozlišení. Barvy jsou sice obstojné, ale žádný zázrak to rozhodně není. Rozlišení tmavých scén také není ideální, avšak dostatečné. Pokud hledáte monitor pro filmy, raději se poohlédněte jinde.


Hraní her





Hry, co říci o hrách? Panel má papírovou odezvu 2ms, což by leckterého hráče mohlo nadchnout. Nezasvěcený uživatel očekává naprosto perfektní odezvu a již pokukuje po recyklačním centru pro svůj CRT monitor. Zadržte! Pokud jste měli vyhlídnutý tento monitor pro hraní her, musím vás bohužel zklamat. Díky výraznému OverDrive je hraní her celkem nepříjemné a to hlavně u hry Half-Life 2, kde převládá šedá barva. Jakmile se pohnete, je vidět nepříjemný šum v obraze a za hranami je světlý stín. Nejhorší je ale skutečnost, že tento neduh se projevuje u všech her.


Stabilita kontrastu



Regulace jasu probíhá podle celkem zvláštní křivky. Od 100% do 50% jas klesá celkem pomalu, ale poté jas začne prudce klesat. Naprosto stejně se chová i kontrast. Je to způsobeno tím, že regulace jasu probíhá pouze softwarově. Ale to zatím prozrazuji příliš (aby nám vůbec něco zbylo do dalších kapitol, že?).


reklama