reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: BenQ FP93GX

8.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: BenQ FP93GX
Druhým v pořadí je monitor BenQ FP93GX s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 700:1, jas 270 cd/m^2 a pozorovací úhly 140/135 stupňů. Jeho orientační cena je 9 000 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



V tomto testu se jedná o první monitor s technologií TN, a tak si připomeneme několik základních poznatků k této technologii o pozorovacích úhlech. V prvé řadě jsou pozorovací úhly rozdílné v obou směrech. Horizontální směr je obvykle celkem dobrý a v poslední době se přibližuje k Prem.MVA panelům. Naopak vertikální úhel je obvykle celkem špatný. Navíc je jiný při pohledu shora a zdola. Pokud se na monitor podíváte shora, dojde k zesvětlení obrazu, naopak při pohledu zdola obraz ztmavne.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pohled pod úhlem 45° je ještě vyhovující a téměř dosahuje kvalit Prem.MVA panelů.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování úhlu je však pro TNko celkem smrtelné, barevné přechody se zostřují, jas i kontrast prudce klesají. Inu zde již tato technologie nestíhá udržet krok s konkurencí.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zespod obraz rychle ztmavne a přechody se změní v něco opravdu ošklivého. Pokud srovnáme pozorovací úhly s ostatními TN panely, patří tyto k nadprůměru. U některých panelů při tomto pohledu obraz doslova zmizí, zde je sice špatně zobrazen, ale alespoň víte, co se v obrazu děje.



Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Zvětšujeme-li úhel, dojde k poklesu jasu a kontrastu. Přechody však již zůstávají stejné jako při 45° pohledu zespod.


Barevné podání



Bélo-černý přechod vykazoval typické neduhy TN panelů. Proužkování a lehce viditelný dithering s FRC jsou nepříjemné vlastnosti, které žádný profesionální grafik nestrpí.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,5MB).

Duhový přechod je také celkem typický pro TN, žlutá barva doslova svítí a celkově jsou barvy hodně přikrášlené. Pokud budete na takovémto monitoru upravovat fotografie a poté je pošlete do labu na "vyvolání", může se lehce stát, že fotka kterou máte v počítači bude naprosto jiná, než ta vytištěná.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,8MB), malý výřez (0,4MB).

Fotografie však celkem mile překvapila, obě květiny jsou celkem příjemně podány a na technologii TN je to dobrý výsledek. Samozřejmě na nějaké S-PVA panely to nemá. Pohled na testovací obrazec bych charakterizoval jednou jednoduchou větou: "Koukat se na to dá, ale pracovat bych na tom nechtěl."


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Vzhledem k tomu, že je monitor vybaven technologií TN, nelze očekávat oslňivý výsledek při odlišení jemných barevných rozdílů. A teorie se také potvrdila, hodnoty 2/0 a 252/255 nejsou nikterak úžasné, avšak na "TNko" jsou typické a není se čemu divit.


Podsvícení



Hned při prvním pohledu bylo jasné, že podsvícení není zrovna dokonalé. Horní část obrazovky je znatelně tmavší. Naštěstí je klesání jasu celkem postupné, a tak nevadí tolik, jako kdyby byl pokles strmý. Bohužel intenzita klesá pod hodnotu 65% a to v celých 11% obrazu. Díky tomu si "vysluhuje" monitor postih v podsvícení -15%.






Plocha s intenzitou 85-100% je pouze 33,5%, což s postihem -15% dává celkem nepříjemný výsledek 18,5%.
reklama