reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: BenQ FP93GX

8.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: BenQ FP93GX
Druhým v pořadí je monitor BenQ FP93GX s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 700:1, jas 270 cd/m^2 a pozorovací úhly 140/135 stupňů. Jeho orientační cena je 9 000 Kč s DPH.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (800x600)



Tenké linky jsou rozostřené a tlustější, než by měly být. Naštěstí jsou stále bílé a nešednou. Sem tam se projevilo divné poblikávání hran, což celkem nechápu, čím je to způsobeno.


Interpolace tenkých linek na černém podkladu (Pro zvětšení klikněte)

Jednoduchý obrázek a text jsou interpolovány celkem nepěkně, text je tučnější, než by měl být a špatně se čte. Pokud hledáte levný monitor pro textový režim (konzole v linuxu apod), raději se poohlédněte jinde.


Interpolace textu a jednoduchého obrázku (Pro zvětšení klikněte)

Praktický test v podobě hry Half-Life 2 také nedopadl zrovna nejlépe, hrát se sice dá, ale doporučuji (pokud to je možné) zapnout nativní rozlišení.


Interpolace hry Half-Life 2 (Pro zvětšení klikněte)


Regulace jasu



Podsvícení je, jak už jsem zvěstoval v první kapitole o tomto monitoru, regulováno pouze softwarově. To znamená, že pokud si nastavíte nižší jas než je 100%, dojde k "oříznutí" barev. Je to znatelné na bílo-černém přechodu. Pokud dáte jas 50% a více, nic závažného se neděje, avšak pod 50% (opravdu je tu znatelný zlom v 50%) dochází k razantnímu snižování barev. Z těchto důvodů zde ani není uveden průběh blikání podsvětlovacích trubic, protože trubice zkrátka neblikají ani při 0% jasu.
reklama