reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: HP L1955

10.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: HP L1955
Pátým v pořadí je monitor HP L1955 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 16 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 11 000 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Máme tu další Prem.MVA panel a s tím spojeny i slušné pozorovací úhly. Samozřejmě úhly nejsou pouze v rukou samotné technologie a záleží i na kvalitě povrchu samotného displeje.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Jak to u všech technologií xVA bývá zvykem, je pohled pod úhlem 45° naprosto perfektní. Barvy, jas i kontrast jsou stále dobré a přechody nejsou nikterak ostré.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při dalším zvětšování úhlu už však prudce klesá jas a barvy ztrácejí svojí "živost", na druhou stranu jsou stále daleko lepší než u jakéhokoli TN panelu.


Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)


Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Vertikální úhly pohledu snad není třeba ani komentovat, jsou zkrátka stejné jako horizntální.


Barevné podání



Příjemné překvapení je kvalita bílo-černého přechodu. Nikde není žádné proužkování a to i pokud si ručně seřídíte barvy. Takovéto chování se vidí opravdu málokdy. Na druhou stranu zde není bílá barva zcela bílá (má mírně šedý nádech). Ovšem tento přechod není vše a pravda o barvách se ukáže až při barevném přechodu a u fotografií.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,5MB).

Právě u barevného přechodu jsou již (v režimu sRGB) barvy lehce pastelové (lze je tedy hodnotit jako nevýrazné a každému by nemusely sednout), pokud si však najdete chvilku a seřídíte barvy ručně, dospějete k dobrému výsledku. Barevné přechody sice nejsou ideální, avšak s ditheringem se zde naštěstí nesetkáme.


Duhový přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,8MB), malý výřez (0,4MB).

Při zobrazení fotografií je však trochu znát, že červená barva je lehce přepálená. Naopak žlutá barva je zobrazena perfektně. Pleťová barva je přirozená.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,3MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Pokud máte zvolenou teplotu barev 9300K, je rozlišení tmavých i světlých tónů velmi dobré (1/0 a 253/255). Pokud však zvolíte ostatní režimy (sRGB a 6500K) dojde k degradaci na 1/0 a 250/255.

Je zajímavé, že když jsme tento LCD panel testovali před rokem, bylo v tomto směru hodnocení trochu rozdílné (2/0 a 254/255) - protože se jedná o celkem nenáročné rozpoznání pohledem, řekl bych, že přestože jde o takto malý rozdíl, tak za tu dobu došlo k nějaké inovaci použitého panelu (bohužel jsme tehdy monitory nerozdělávali, a proto to bohužel nemůžeme říci jistě).


Podsvícení



Pokud si vzpomínáte na recenzi HP LP2465 a tamější problém s podsvícením, jistě jste teď napnuti, jak si poradí s podsvícením tento menší a starší model. Naštěstí je zde vše v pořádku a u krajů je jen lehce tmavší. Při běžné práci si toho jen málokdy všimnete. Perfektní je i to, že není podsvícení flekaté.






Excel je mocný nástroj, a tak díky němu není problém spočítat plochu s intenzitou 85-100%. Právě tato plocha zabírá pěkných 71,4%.
reklama