reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: LG L1970HQ

16.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: LG L1970HQ
Sedmým v pořadí je monitor LG L1970HQ s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 4 ms, kontrast 2000:1, jas 300 cd/m^2 a pozorovací úhly 160 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 10 000 Kč s DPH.

Odezva



Vzpomínáte na model L1970HR od stejné značky? Pokud ne, tak si přečtěte tehdejší recenzi, neboť ten měl odezvu opravdu velmi dobrou a byl to doposud nejrychlejší LCD panel, který jsme testovali. Dnes recenzovaný je jen o 2ms pomalejší (L1970HR má 2ms a L1970HQ má 4ms), avšak jeho odezva tomu zdaleka neodpovídá.


Odezva v závislosti na změně

Z grafu je jasně patrné, že odezva leckdy přesahuje i 20ms což je oproti L1970HR opravdu špatný výsledek. Je to zvláštní, že LG dokáže vyrobit tak rychlý panel a potom s klidem vydá 4ms panel, který v reálných hodnotách zase tak dobrý není. Pro porovnání přikládám i graf z modelu L1970HR (graf je schválně lehce vybledlý, aby jej někdo nepovažoval za graf dnes testovaného panelu). Všechen tento poprask je způsoben výrazným překmitem prakticky ve všech tónech. V některých dokonce přesahoval hodnotu 20% a to je již opravdu mnoho.

Maximální celková odezva je 21ms, minimální 9,6 a průměrná pak 16,9ms. To jsou hodnoty, které odpovídají téměř 6ms panelu.


Průběh odezvy JINÉHO panelu (LG L1970HR)


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

Z průběhu odezvy 0-175-0 lze velmi dobře vypozorovat velmi výrazný překmit. Právě tento překmit může způsobit nepříjemný šum v obraze u filmů a her. Odezva rise je 17,2ms, odezva fall však dosahuje skvělých 1,6ms.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

I u odezvy typu šedá-šedá je překmit opravdu výrazný. I zde dosahuje téměr 20%, což není zrovna ideální. Rise=19,8ms a fall=2,8ms.


Sledování videa





Pokud si pustíte HDTV resp. video ve vysoké kvalitě s vysokým rozlišením, spozorujete lehký šum, avšak u méně kvalitních zdrojů signálu, jako je i například česká digitální televize, zjistíte, že šum zde vůbec žádný není. Pouze pokud přetahujete okno po obrazovce dojde k lehkému zesvětlení obrazu, což je opět způsobeno technologií OverDrive. Rozlišení tmavých scén je dobré a nic nestojí v cestě pro sledování hororů. I přesto, že má monitor udávaný kontrast 2000:1 (ten je samozřejmě hodně znát), není hloubka obrazu taková, jakou mají například lesklé obrazovky. Celkově je sledování filmů opravdu dobré, pozor však na zmiňované video s vysokým rozlišením.


Hraní her





Ve hře Half-Life 2 jsem zaznamenal nepříjemný šum v obraze, je to způsobeno právě onou odezvou urychlenou pomocí OverDrive. Výhodou však bylo to, že odezva je stále rychlá a díky tomu se nerozdvojují hrany a nerozmazávají textury. Pro hraní her bych však volil rychlejšího bratříčka L1970HR, který je v tomto ohledu opravdu výborný. U hry Unreal Tournament 2004 se opět projevil šum v obraze, ale přesto se hra hrála dobře a dokonce jsem ji na odreagování hrál asi jednu hodinku. Ve strategii Earth 2160 jsem nezaznamenal žádný výrazný problém a dokonce ani šum v obraze neni nikterak patrný, podobně na tom je i hra Need for Speed Most Wanted.


Stabilita kontrastu



Při regulaci jasu kontrast klesá velmi rychle. Na samém konci (jas 0%) spadne až na 45%. To je však stále dostatečné, protože výchozí kontrast je vysoký.

reklama