reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: LG L1970HQ

16.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: LG L1970HQ
Sedmým v pořadí je monitor LG L1970HQ s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 4 ms, kontrast 2000:1, jas 300 cd/m^2 a pozorovací úhly 160 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 10 000 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Tento LG panel je obdařen dnes již postarší technologií TN, která sice dokáže překvapit v odezvě, ale ostatní parametry za moc nestojí. I pozorovací úhly jsou na tom podobně, nejen že jsou rozdílné v horizontálním a vertikálním směru, ale jsou i, vzhledem k ostatním technologiím, malé.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° se TN obrazovka chová podobně jako VA, pokles jasu i degradace barev nejsou prakticky znatelné. Zatím to tedy vypadá velmi dobře.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Ovšem situace se změní při dalším zvětšování úhlu, barvy se začnou ztrácet a jas prudce klesá. Je to však typické pro TN technologii.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu zespodu jas i kontrast velmi prudce klesají, některé barvy navíc přecházejí do inverze, což je opravdu nepříjemné. Všimněte si horních dvou barevných přechodů, které jsou prakticky oba celé červené.



Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Při dalším zvětšování úhlu se situace lehce napraví, ale stále je nepřípustná a jakékoli sledování obrazu z tohoto pohledu je vyloučeno.


Barevné podání



Bílo-černý přechod byl opravdu milým překvapením. Nejen že zde není znatelné proužkování, ale ani dithering není až tolik vidět. Takovýto přechod se na TN-ku vidí opravdu jen velmi málo.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,3MB), malý výřez (0,6MB).

I duhový přechod monitor vykreslil obstojně. Proužkování zde není žádné a barvy jsou, v rámci možností, věrné. Dokonce bych je přirovnal k leckterému Prem.MVA panelu.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,0MB), malý výřez (0,4MB).

U testu fotografií květin, bitevní vřavy, či rosy na trávě se odhalil jeden neduh, kterým je špatné rozlišení červené barvy, u řůže jsou totiž okvětní lístky téměř slité do jednoho červeného fleku. Inu nic nemůže být dokonalé. Podobně se chová i žlutá barva. Po ručním seřízení barev se povedlo alespoň červenou barvu trochu napravit.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (1,9MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Čísla 252/255 a 1/0 mluví za vše. Jde vidět, že si monitor poradí s rozlišením jemných odstínů velmi dobře.


Podsvícení



Podsvícení není vůbec špatné. Sice plocha s intenzitou 85-100% zabírá pouze 54,7%, ale při práci si nerovnoměrnosti příliš nevšimnete.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.


reklama