reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD pro hráče: Samsung 931C

17.4.2007, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD pro hráče: Samsung 931C
Dvanáctým v pořadí se stal Samsung 931C, který má oproti ostatním hodně nadprůměrné parametry. Odezva 2 ms, kontrast 2000:1 (dynamický), jas 250cd/m2 a pozorovací úhly jsou v obou směrech stejné - 160°. Na stránkách výrobce se tento monitor honosí rozšířeným gamutem a uvidíme tedy, jak si povede.

Pod kapotou


S pomocí několika nástrojů není problém se do monitoru dostat, aniž by došlo k jeho poškození. Podíváme se tedy na to, jakou má panel elektroniku i na samotný panel resp. jeho výrobce a značení.


Otevřený monitor

Elektroniku má na svědomí samotný Samsung. Samozřejmě u ní použil čip MagicColor, který používá prakticky do všech svých monitorů. Samotný panel je z dílny CHI MEI Optoelectronic a má označení M190E5-L0G v revizi C1. Ten sice neznají ani oficiální stránky fy CHI MEI, ale znají M190E5-L0E, který má prakticky stejné parametry. Domnívám se, že ono "G" na konci značí rozšířený gamut (jiné CCFL trubice).


Štítek na panelu


Teď již tedy víme, o jaký panel jde a můžeme se opět vynořit nad povrch a podívat se na OSD menu.


OSD menu


Menu je stejné prakticky u všech panelů Samsung a ani tento není výjimkou. Není problém seřídit si barvy či zvolit jednu ze tří gama křivek. Na profi seřizování obrazu to sice není, ale u TN panelů to je celkem běžné. V menu je možné vypnout RTA (urychlení odezvy pomocí OverDrive), ale myslím, že to asi těžko někdo využije.



A zde máme fotografii z OSD menu:


Fotografie OSD menu
reklama