reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Samsung 193P+

17.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Samsung 193P+
Devátým v pořadí je monitor Samsung 193P+ s technologií PVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 178 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 12 500 Kč s DPH.

Odezva



Monitor má udávanou odezvu 8ms, což je na dnešní dobu už pouze průměrná hodnota. Uvidíme, jak si povede v našem testu.


Odezva v závislosti na změně

Hned z počátku je odezva celkem děsivá a dosahuje 70ms. U odezvy 0-100-0 se však odezva rapidně snižuje až k hodnotě 23ms. Poté plynule klesá natolik, aby se zastavila u hodnoty 19ms při změně 0-255-0. Na následujícím grafu je změna 0-50-0 a to i přestože ji obvykle neuvádíme. Je zde vidět, že náběh (rise) je opravdu pozvolný. Sice je zpočátku rozsvěcování příjemně rychlé, ale poté dojde k něčemu nečekanému a natáčení se prudce zpomaluje. Odezva fall je už podstatně lepší a dosahuje 15ms.



Odezva 0-50-0 (20ms/dílek)

Průměrná odezva je díky těmto dvěma hodnotám nepříjemně vysoká a to 29,3ms. Minimální hodnota je celkem přívětivě 19ms dlouhá. Inu není všechno zlato, co se třpytí. Naopak příjemný je fakt, že u odezvy rise není ani u jedné změny přítomen překmit, který by způsobil šum v obaze. To si zasluhuje obrovskou pochvalu.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

U odezvy 0-175-0 můžete sledovat naprosto ukázkový průběh. Odezva rise je pěkně urychlena pomocí OverDrive s pouze minimálním překmitem, který lze považovat za chybu měření a nedosahuje ani 1%. U odezvy fall je znát, že OverDrive nelze použít a krystal se chová tak, jak mu velí jeho přirozenost. Všimněte si pomalého "dojezdu", který je naprosto stejný i u předchozí změny 0-50-0. Hodnoty rise=6ms a fall=14,6ms. To jsou již celkem přijatelné hodnoty.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

U odezvy typu šedá-šedá je bohužel znatelný celkem výrazný překmit v tmavých oblastech (undershoot), tento překmit je však daleko méně viditelný a v praxi si jej vlastně ani nevšimnete. Je vidět pouze u teoretické, pravidelně opakující se změny.


Sledování videa






Černé barvy je však až příliš a v některých filmech to může být na obtíž. Na druhou stranu je odezva prakticky nepozorovatelná a to hlavně díky nulovému překmitu a slušným hodnotách odezvy ve světlejších oblastech. Trochu na obtíž může být lehce pastelové barevné podání, ale na druhou stranu to může být pro špatně nahrané filmy i plus. V některých případech je i lehce znatelný dithering. Abych však jen nepomlouval, jsou zde i dobré vlastnosti a není jich málo. V prvé řadě je to již zmiňovaná odezva bez překmitů (tzn. bez šumu v obraze), pak je to perfektní hloubka obrazu, která se přibližuje i některým S-IPS panelům.


Hraní her






Co se týče her, tak je zde opět vše naprosto v pořádku, pastelové podání barev je pro hry příznivé. Odezva je i přes nepříznivé teoretické testy dostatečná a myslím, že jen málokdo si ji všimne. U hry Half-Life 2 sice lehce spozorujete rozmazání textur, ale u ostatních her je již vše v naprostém pořádku. Problém nenastal ani u náročné hry Earth 2160, kde je obvykle odezva znatelná. Už jsme si dříve ověřili, že nezvládnutý OverDrive s překmitem dokáže udělat opravdu paseku, čehož si je Samsung evidentně vědom, a proto si na to dává opravdu velký pozor. Inu musím upřímně pogratulovat.


Stabilita kontrastu



Kontrast klesal prakticky lineárně s ubývajícím jasem. Hlavní zásluhu na tom má i fakt, že se jas reguluje softwarově - tzn. podsvětlovací trubice jsou stále rozsvícené na maximum. Maximální změřený kontrast byl 130:1.

reklama