reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: Samsung 931BF

23.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: Samsung 931BF
Třináctým v pořadí je monitor Samsung 931BF s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 700:1, jas 300 cd/m^2 a pozorovací úhly 160 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 10 000 Kč s DPH.

Odezva



Máme tu poslední panel z tohoto srovnávacího testu 19" LCD panelů s udávanou odezvou 2ms. Trochu překvapením však bylo to, že udávaná odezva reálné příliš neodpovídá. Maximální odezva dosahuje téměř 15ms, což odpovídá spíše 4ms TN panelu. Průměrná odezva je 11,9ms, což je téměř dvojnásobná oproti LG L1979HR (průměrná 6,8ms). Minimální celková odezva je 10,4ms. Inu uvidíme u reálných testů.


Odezva v závislosti na změně

Odezva 0-175-0 má naprosto klasický průběh. Odezva rise=4,4ms a fall=7,2ms. Dobré znamení je však to, že zde není žádný překmit, který by mohl způsobit šum při sledování videa či hraní her.


Odezva 0-175-0 (20ms/dílek)

U odezvy typu šedá-šedá je sice překmit již přítomen, ale není to nic tragického. V praxi tento překmit vůbec neuvidíte. Daleko více se obávám celkem nepříjemného "dojezdu" u odezvy fall. Jako by elektronika nejdříve určila, aby se krystal natočil do tmavě šedé a teprve po chvilce se začne natáčet do černé barvy. Je možné, že je to záměr, zkrátka si monitor "myslí", že absolutně černá barva není tak častá a z principu bude následovat nějaká tmavě šedá barva. K tomu dochází také u filmů, takže tu lze už mluvit o jakési inteligenci dnešních LCD panelů. Jde o to, jestli je tato inteligence k něčemu dobrá, nebo je to jen marný pokus vylepšit LCD technologii jako takovou. OLED je ještě stále na hony vzdálená, a tak je třeba, aby se výrobci o něco takového stále pokoušeli.


Odezva typu šedá-šedá (20ms/dílek)

Abych nezapomněl. Odezva rise je slušných 3,2ms, ale u fall je to horší - zde dosahuje 13,2ms, což je už opravdu mnoho.


Sledování videa





U videa se nevyskytl absolutně žádný problém s odezvou. To je jistě vzhledem k naměřené odezvě celkem pochopitelné. Bohužel technologie TN neposkytuje natolik velkou hloubku obrazu, aby uspokojil náročné uživatele. Je to zkrátka dáno samotnou technologií. Barvy jsou však příjemně živé a video se dá sledovat velice příjemně. Je to takový zlatý střed.


Hraní her





U her je odezva až na prvním místě, a tak jistě každého zajímá, jak si tento panel vede. Inu vůbec ne špatně. U Half-Life 2 je sice malinko znatelné rozmazávání textur, ale je to opravdu jen minimální. V některých případech je pozorovatelný i překmit, ale opět jen minimálně. K rozdvojování hran nedochází. Právě toto rozdvojování je u většiny her největší problém, a tak se nebojím doporučit tento panel všem, jež hledají rychlý LCD monitor. Uvidíme, jak si povede v ostatních kategoriích. U ostatních her není s odezvou sebemenší problém.


Stabilita kontrastu



Regulace jasu probíhá pomocí podsvícení a to opavdu rádi slyšíme. Softwarová regulace totiž snižuje počet barev a pokud je monitor pouze 6-bitový, tak to může být pro fotky naprosto smrtelné. Nejlepší kontrast je při 100 a 90% jasu. Poté se začne lineárně snižovat až k hranici 60%. Maximální námi naměřený kontrast byl 163:1.

reklama