reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: ViewSonic VP930

17.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: ViewSonic VP930
Desátým v pořadí je monitor ViewSonic VP930 s technologií Prem.MVA, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 8 ms, kontrast 1000:1, jas 250 cd/m^2 a pozorovací úhly 176 stupňů v obou směrech. Jeho orientační cena je 12 000 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Je to stále stejná písnička. Podle technologie se odvíjí pozorovací úhly, podle technologie se řídí i barvy. Pozorovací jsou díky čtyřdoménové technologii Prem.MVA celkem dobré, avšak né dokonalé.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Pětačtiřiceti stupňový pohled odhaluje perfektní barvy, jas a kontrast taktéž.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu z levé strany se již barevné přechody lehce mění, ale stále se na obraz dá dívat. Oproti technologii TN je to výrazně lepší.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)




Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

I pohled z vertikálního úhlu je stejný jako horizontální. Zkrátka VA technologie se nezapře.


Barevné podání



Jednoduchý bílo-černý přechod je perfektní bez znatelného proužkování a co je hlavní, pokud ručně seřizujete barvy, nedochází k degradaci přechodu, tzn. nesnižuje se počet stupňů v přechodu. To se vidí opravdu málokdy.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,3MB), malý výřez (0,4MB).

Duhový přechod je také velmi dobře prokreslený, bohužel barvy nejsou zrovna "to pravé ořechové". Všechny jsou trochu přepálené a to hlavně modrá barva. Naopak červená barva je naprosto perfektní.


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,4MB).

Ta krásná růže mi připomíná, že bych měl té vyvolené dát plný puget růží. Pokud by byly tak pěkné jako u tohoto monitoru, tak myslím, že by ji to jistě potěšilo. "Kulturní vložku" máme za sebou a můžeme se s klidem vrátit k našemu monitoru. Žlutá barva je trochu přepálená a kazí tak celkový dojem. Rozlišení tmavých oblastí je výborné, nevznikne tak problém například při hraní her postavených na enginu Doom 3.


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení tmavých oblastí je opravdu dobré a v teoretickém testu se to potvrdilo. Hodnota 1/0 je nejlepší, jaké lze u 8-bit panelů docílit. I rozlišení bílé barvy je nadprůměrné, sice nikoli dokonalé, ale stále velmi dobré. Inu posuďte sami: 253/254.


Podsvícení



Podsvícení není zrovna ideální a hlavně je horní část výrazně "zvrásněná". U krajů je podsvícení lehce tmavší, naštěstí je pokles jasu postupný, a tak si toho při běžné práci vůbec nevšimnete. Bohužel pokud hledáte poloprofi monitor (tento se tak v rámci sortimentu výrobce ViewSonic prezentuje) s kvalitním podsvícením, tak tento monitor tuto vlastnost nesplňuje.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.




Plocha s intenzitou 85-100% zabírá plochu 57,4%.
reklama