reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD: ViewSonic VX922

22.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD: ViewSonic VX922
Jedenáctým v pořadí je monitor ViewSonic VX922 s technologií TN, u něhož výrobce udává tyto parametry: odezva: 2 ms, kontrast 650:1, jas 270 cd/m^2 a pozorovací úhly 160 stupňů horizontálně, 150 stupňů vertikálně. Jeho orientační cena je 9 700 Kč s DPH.

Pozorovací úhly



Pozorovací úhly nejsou u technologie TN nikterak dobré a v dnešní tvrdé konkurence prostě neobstojí. Sice záleží i na povrchu panelu, ale zkrátka technologie již má v tomto ohledu odzvoněno.


Čelní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° se obraz chová stále dobře, jas i kontrast klesá opravdu jen lehce. Dobré jsou i barevné přechody a barvy jako takové. Ty jsou prakticky stále stejné, což je u technologie TN nevídané.


Pohled z levé strany (Pro zvětšení klikněte)

Bohužel další zvětšování úhlu má za následek barevnou degradaci. Jas i kontrast samozřejmě klesá také.



Pohled pod úhlem 45° zespod (Pro zvětšení klikněte)

Úhel 45° zespod je celkem smrtelný. Barvy se mění a obraz ztrácí jas. Při tomto pohledu je jakékoli sledování prakticky vyloučeno. Horní přechod se prakticky ztrácí a místo něj je pouze tmavě červená barva.


Pohled zespod (Pro zvětšení klikněte)

Další zvětšování úhlu sice lehce zlepší barvy, ale i tak je obraz natolik špatně viditelný. Inu typický TN panel. Některé barvy přecházejí do inverze, ale i to je pro TN typické.


Barevné podání



Bílo-černý přechod je zobrazen s výrazným proužkováním - i to je typické pro TN panely. Dithering však není příliš znatelný. Pro editaci fotek to však rozhodně není.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,3MB), malý výřez (0,4MB).

Dohový přechod odhalil nepříjemně pastelové barvy. Proužkování ani dithering však není znát..


Duhový přechod (ilustrační foto)


Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,4MB), malý výřez (0,4MB).

U praktického testu je lehce problém se žlutou barvou. Okvětní lístky se od sebe špatně rozeznávají, což je nepříjemná situace. Podání tmavých tónů je pouze dostatečné. Celkově obraz působí lehce umělým dojmem. to je ovšem typické pro "TN-ka".


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (3,4MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé



Rozlišení tmavých odstínů je opravdu vcelku špatné (4/0), naopak světlé tóny jsou na tento typ panelu nadprůměrně dobré (253/255).


Podsvícení



Podsvícení je pouze průměrné, levá část obrazovky je znatelně tmavší. Nejsvětlejší část je v pravém dolním rohu. Při běžné práci si však této nerovnoměrnosti téměř nevšimnete. Problém může nastat při zobrazení jednolité plochy či tmavých scén.



Je zde také 2D pohled pro lepší orientaci.




Plocha s intenzitou 85-100% zabírá plochu 69,1%, což je pouze lehce nadprůměrné. V levém horním rohu je navíc intenzita 64%. Naštěstí není plocha s intenzitou pod 65% větší něž 4%, a tak postih 15% ze skóre nedostane.
reklama