reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 19" LCD - závěrečné hodnocení

25.8.2006, Pavel Kovač, recenze
Megatest 19" LCD - závěrečné hodnocení
Megatest 19" LCD panelů je za námi a můžeme se podívat na výsledky. Již teď mohu říci, že boj to byl opravdu těsný a tzv. zcela univerzální panel asi těžko najdete. Je zde však opravdu hodně zajímavých modelů jak pro hráče, tak i pro poloprofesionální grafiky.
Kapitoly článku:
  1. Megatest 19" LCD - závěrečné hodnocení
  2. Žebříček panelů a vyhlášení výsledků
V této kapitole si uvedeme odstupňované panely dle celkového hodnocení a také podle dílčích hodnocení. Každého totiž zajímá jiné kritérium (například pro někoho je důležitá odezva a pro někoho naopak barevné podání).

Způsob hodnocení jednotlivých panelů je popsán v tomto článku.

Třídění dle celkového hodnocení





Celkově nejlepšího skóre dosáhl monitor Samsung 970P a to i přes svůj dithering bez FRC. Je to zkrátka takový panel, co uspokojí nejširší spektrum zákazníků. Odezva není vůbec špatná, barevné podání je vyhovující a ergonomie je naprosto perfektní. Grafici by se měli však tomuto panelu vyhnout obloukem, protože onen dithering je pro ně nepřípustný. Pokud vám však dithering nevadí, získáte panel s věrnými barvami (dithering s tím nesouvisí).

Na druhém a třetím místě se umístily panely HP L1955 a Fujitsu Siemens P19-2. Pověst těchto panelů je opravdu dobrá a dokáží i v dnešní konkurenci nabídnout opravdu mnoho.





V odezvě kraluje monitor ViewSonic VX922. Tento 2ms TN panel dokázal to, že CRT monitory dnes už hráči nepotřebují. Jako druhý se umístil Samsung 931BF (taktéž 2ms TN panel), jehož odezva však byla lehce horší. Při běžné práci to však nezpozorujete, a tak se klidně rozhodněte dle dalších vlastností. LG L1970HQ (4ms, B-TN) se umístil na třetím místě. Jeho odezva je však už na úrovni 8 či dokonce 16ms VA panelů. Celkem zklamáním byl monitor BenQ, jehož udávaná odezva je opět 2ms, ale naměřená odezva tomu neodpovídá. Zklamáním byl Monitor Samsung 193P+, jehož odezva v tmavých tónech je natolik pomalá, že zkrátka pro hráče nedostačuje.





A je to tu. Přišla na řadu kvalita barev a hned se ukázal onen pomalý NEC 1970NX, který získal perfektních 81%, což je jen o 12% méně než profi panel EIZO S2110W. Za ním se umístil ViewSonic VP930 se 77% a se stejným skóre i Fujitsu Siemens P19-2. Monitory Samsung zde nemohou konkurovat, protože jejich dithering je zkrátka nepřípustný.





Podsvícení - Fujitsu Siemens P19-2 je opět ve vedení. Je to skutečně panel, který není proslaven jen tak pro nic za nic. Velkým zklamáním v tomto směru byl monitor NEC 1970NX. Kdyby měl podsvícení o něco lepší, mohl by získat ocenění za grafický LCD panel pro masy. Naopak překvapením je monitor Hyundai L19T, jelikož tento levný panel poskytuje opravdu výtečné podsvícení. Na čestném třetím místě se umístil HP L1955. BenQ měl s podsvícením výrazný problém a dokonce v některých částech měl intenzitu pod 65% a díky tomu si vysloužil 15% postih.





Pozorovací úhly - do vedení se opět dostává NEC se svým povedeným kouskem 1970NX se S-IPS technologií. Právě tato technologie mu dávala výrazný náskok. Na krásném druhém místě je osmi doménový panel Samsung 970P a jen těsně za ním je Fujitsu Siemens P19-2.





V ergonomii si nejlépe vede Samsung 970P, jehož polohování je natolik dobré, že dosáhl na hranici 100%. Dobře si vede i druhý Samsung v testu (193P+), vyhovující je však také i HP L1955. Ohledně Samsungu 970P jsou však celkem nepříjemné informace, že po čase noha "změkne" a monitor samovolně sjíždí dolů. Jsou to však pouze domněnky, námi testovaný kus ničím takovým netrpěl.

Poznámka: Původně dostal Samsung 970P za ergonomii 115,9%, ale v diskuzi jste se vyjádřili jasně, a tak je jeho skóre "pouze" 100%. Od teď bude absolutní maximum pro všechny kategorie 100% a nebudou žádné výjimky.





Nejdražším panelem v testu je Samsung 193P+. Je to totiž starší model, a tak se není čemu divit. Firmy zkrátka už jeho cenu delší dobu neměnily. Naopak nejlevnější je Belinea 101915, což je vzhledem k její technologii (Prem.MVA) celkem překvapující. Těsně za ní je BenQ FP93GX, který je však s technologií TN.





Panel s nejlepším poměrem cena/výkon je Belinea 101915, díky čemuž si zasloužil ocenění Trefa Světa Hardware. Pokud si ještě jednou projdete všechny výsledky, zjistíte, že tento panel ani jednou nespadl do dolní poloviny, což je ve spojení s nejnižší cenou zkrátka perfektní. Druhým je postarší panel HP L1955 s 172Kč za 1%. Naopak nejhorší poměr cena/výkon má panel BenQ, který byl opravdovým zklamáním. Pouze jednou se umístil v horní polovině, dvakrát však byl poslední. Barevně nejlepší NEC 1970NX je sice o něco dražší, ale za kvalitu se zkrátka platí. Pro toho, kdo požaduje dobré barvy, nebude jistě cena překážkou. Pokud si uvědomíme, kolik stojí například monitory EIZO, které poskytují ještě o třídu lepší barevné podání, je tento stále ještě levný.

A kdo je vítězem testu? Dle prvního grafu jím je monitor Samsung 970P, avšak těsně za ním je monitor HP L1955, který je znatelně lepší v barvách a i odezvou je lehce lepší. Každopádně vítěz může být pouze jeden, a tak si monitor Samsung 970P odnáší čestné ocenění Světa hardware - BEST OF TEST. Gratulujeme!




Vítězem testu se stává LCD panel Samsung 970P


Absolutního vítěze bychom měli, ale je opravdu pro všechny? Pokud se vám jeho cena zdá až příliš vysoká, možná se sháníte po monitoru s nejlepším poměrem cena/výkon. Právě takový je panel Belinea 101915, který je opravdu velmi levný (nejlevnější panel v testu) a přesto poskytuje obstojné obrazové vlastnosti a to hlavně díky technologii Prem.MVA.




TREFU za nejlepší poměr cena/výkon si vysloužil LCD panel Belinea 101915


Ani Samsung 970P ani Belinea 101915 však nejsou panely pro úpravu fotografií, Samsung má bohužel pouze 6-bit barvy, Belinea zase nemá barevné podání pro tento účel dostatečné. Pokud tedy hledáte monitor pro úpravu fotografií za rozumnou cenu s velikostí 19", je tu panel NEC 1970NX s technologií S-IPS. Ten poskytuje opravdu výtečné barvy vzhledem k ceně monitoru, avšak odezva není zrovna ideální, a tak je to opravdu monitor pro úpravu fotek, nic víc nic míň. Celkem zajímavý je i model ViewSonic VP930, který poskytuje dobré barvy a odezvou také pro běžnou práci dostačuje. Trefu pro "grafický" monitor však zaslouženě získává NEC 1970NX.




TREFU za nejlepší barevné podání v rámci tohoto testu si odnáší NEC 1970NX


Poslední a neméně zajímavé ocenění je za nejlepší hráčský monitor. Jistě každého napadne, že největší zásluhu na tom má odezva. Je tu pár panelů v rámci tohoto testu, které jsou na tom s odezvou velmi dobře, ale pouze jeden je výjimečný. Je jím ViewSonic VX922. Pokud tedy hledáte náhradu za svůj CRT monitor a nejvíce času trávíte hraním her, je tento panel skvělou volbou.




TREFU za vhodnost pro hráče si s hrdostí odnáší ViewSonic VX922


Všechna ocenění jsou rozdána a nám už zbývá pouze pogratulovat vítězům a projevit čest poraženým. Těšíme se na další velký srovnávací test LCD (nebo snad již OLED?) panelů. Teď se všichni můžeme vrátit do všedního života, podívat se na stav financí a koupit nějaký ten 19" LCD panel.

Způsob hodnocení jednotlivých panelů je popsán v tomto článku.

A na závěr nemůže chybět poděkování firmám, které monitory zapůjčily (podle abecedního pořadí):

LCD panel Acer AL1923 zapůjčil Acer
LCD panel BenQ FP93GX zapůjčil BenQ
LCD panel LG L1970HQ zapůjčilo BGS LEVI Czech
LCD panely Hyundai L19T, Samsung 193P+ a Samsung 970P zapůjčil Czech Computer
LCD panel Fujitsu Siemens P19-2 zapůjčilo Fujitsu Siemens
LCD panel HP L1955 zapůjčilo HP
LCD panely Belinea 101915, ViewSonic VX922 a ViewSonic VP930 zapůjčila Konsigna
LCD panel Samsung 931BF zapůjčil Samsung

Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.


reklama