reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
SanDisk Cruzer Mini

Zbývají poslední dva disky. SanDisk Cruzer Mini je štíhlý plastový disk s hliníkovým vzezřením, ale to je pouze práce barvy. Ke stříbrné se velmi hodí černá a tuto kombinaci využívá i Cruzer Mini. Zpracování tedy není zrovna prvotřídní a disk tak předurčuje spíše do nižšího segmentu trhu.



Model
SanDisk Cruzer Mini
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
72 x 19 x 7
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
1296,- Kč s DPH

Krytka konektoru se zachycuje za dva postranní plastové výstupky a drží dostatečně pevně na to, aby sama od sebe neupadla. A pokud byste ji přeci jen ztratili, nemusíte zoufat. Výrobce na vás myslel a k balení přidal ještě další dvě krytky v modré a zelené barvě. Dále v příslušenství najdete stejné poutko jako v předchozím případě a také tři samolepící štítky, jež si můžete popsat. tyto štítky jsou pak ve stejném tvaru jako černé pole s nápisem cruzer mini 4.0 GB, takže je jasné, kam jej umístíme. Skrz zadní průsvitný plast prosvítá zelená LED.



Součástí tohoto disku nejsou aplikace U3, ale ani tak není programové vybavení odfláknuté. Na disku byly umístěny aplikace CruzerLock2 pro uzamčení disku, CruzerSync pro synchronizaci s počítačem a také PocketCache (Trial), která dokáže zálohovat vybraná data z vašeho počítače.




CruzerLock 2.1

SanDisk Cruzer Titanium U3

A zcela nakonec tu máme obrněný a těžký disk Cruzer Titanium U3. Ten není vyroben ani z plastu, ani z hliníku, ale z oceli se stříbrnou povrchovou úpravou. A abyste svými prstíky a jejich otisky disk ihned nezohyzdili, pak jistě uvítáte, že je na vrchní i spodní straně zdrsněn. Díky tomu nejsou otisky vůbec patrné a disk se také drží pohodlně a bezpečně.



Model
SanDisk Cruzer Titanium U3
Rychlost čtení - MB/s
15
Rychlost zápisu - MB/s
9
Rozměry
58 x 21 x 9
LED
modrá
Záruka
doživotní
Cena
1760,- Kč s DPH


Systém pro vysunutí USB konektoru je naprosto stejný jako u Cruzer Micro a bohužel i zde najdeme plastový jezdec. Bílý plast tak uprostřed masy kovu působí poněkud ohyzdně a jistě by bylo vhodnější použití jiného, ušlechtilejšího materiálu. V ostatních ohledech si jsou ale Titanium a Micro velmi podobné, včetně kroužku k upevnění poutka v pravém dolním rohu.



Příslušenství tohoto produktu se skládá z již zmíněného poutka kolem krku a najdeme zde i poukaz na 1 měsíc používání hlasové schránky Skype zadarmo. Kromě toho však zde je i samostatná kovová spona. Tu můžete z druhé strany nasunout na disk a ten si pak připevnit třeba za košili, pokud vám tedy nebude vadit jeho poněkud vyšší hmotnost.



Jistě jste si také všimli označení U3. Zde tedy také budeme moci využít U3 aplikací, a to stejných jako u SanDisk Cruzer Micro U3, takže netřeba znova představovat.
reklama