reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
A-Data Flash disk RB1

Zkratka RB u tohoto produktu nepochybně znamená rubber, tedy guma. Tento design známe již několik let a stejné disky můžeme najít i mezi noname produkty. Osobně se mi však takové zpracování nezamlouvá, protože zde je plošný spoj pouze zalitý do gumového obalu, jenž samozřejmě pruží, čímž se plošný spoj namáhá.



Model
A-Data Flash Disk RB1
Rychlost čtení - MB/s
7
Rychlost zápisu - MB/s
2
Rozměry
68 x 25 x 13
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
891,- Kč s DPH


K Jogrovi výrobce dodává i poutko v podobě krátkého kuličkového řetězu, CD s ovladači (plus utility format a lock) a USB kabel. S rychlostmi na tom tento disk není nijak dobře; dle specifikací dosahuje pouze 7 MB/s při čtení a 2 MB/s při zápisu. Krytka USB konektoru se podobně jako u PD7 nasouvá a drží jen díky třecí síle. Gumový materiál však časem degraduje, a tak se s největší pravděpodobností za nějaký ten čas dočkáte vypadávání krytky.



Diodu signalizující stav a práci disku najdeme pod kouskem průhledné gumy u poutka. Ta dodržuje celkový design a svítí zelenou barvou, ostatně jako všechny ostatní A-Data flash disky.




A-Data Oriental Elite PD3

První specialitkou v tomto testu je disk s označením Oriental Elite. Na rozdíl od ostatních ‘běžných’ disků se tento produkt nedodává ve fádním plastovém obalu, ale v pěkné krabičce z pevného papíru. Uvnitř je bezpečně ve výlisku se semišovým povrchem umístěn samotný disk, dva náhradní štítky a také pletené provázkové poutko.



Model
A-Data Oriental Elite PD3
Rychlost čtení - MB/s
18
Rychlost zápisu - MB/s
11
Rozměry
70 x 19 x 10
LED
zelená
Záruka
doživotní
Cena
1762,- Kč s DPH


Oriental Elite totiž spoléhá především na design, jenž se inspiruje u starých čínských umělců. Disk má tedy průhledný povrch, pod kterým se z každé strany vyjímá jeden papírový štítek. Ty lze jednoduše vyměnit tak, že stejným způsobem jako krytku USB konektoru vycvaknete i průhledný kryt těla a štítky jednoduše vyměníte. Těm zručnějším tedy nebude činit problém, aby si design upravili dle vlastních potřeb.



V ostatních ohledech jde o naprosto běžný USB disk, k němuž kromě poutka získáte ještě malé CD s ovladači a utilitami pro uzamčení a naformátování disku, USB propojovací kabel a také malou brožurku osvětlující pozadí oněch umělců, od nichž si firma A-Data vzala inspiraci. Celkem na Oriental Elite tedy není nic tak úžasného, ale oproti ostatním fádním USB diskům je to alespoň nějaké osvěžení. A-Data si navíc také velmi dobře uvědomují, že obal prodává.


- klikněte pro zvětšení -


Apacer HANDY STENO HT203

V suverénně největším obalu s označením ‘Fastest in the World’ přišel disk Apacer HT203, avšak ne jen tak pro nic za nic. On sám o sobě je totiž oproti ostatním mohutný a navíc v balení můžeme najít také kolíbku s USB konektorem, do níž lze zařízení pohodlně umístit, aniž bychom museli honit USB kabel někde pod stolem. Nejzajímavější na tomto disku jsou ovšem specifikace, které hovoří o 30 MB/s čtení a 18 MB/s zápisu.



Model
Apacer HANDY STENO HT203
Rychlost čtení - MB/s
30
Rychlost zápisu - MB/s
18
Rozměry
83 x 25 x 10
LED
oranžová
Záruka
2 roky
Cena
1926,- Kč s DPH


Disk samotný byl zpracován ve vínové barvě, kde je pod průhledným plastem s tímto zabarvením lesklý kov, díky němuž se disk leskne, stejně jako malá oranžová LED. Okolo jeho obvodu můžete vidět ocelové lanko zalité v bužírce. To se napojuje na krytku USB konektoru a dále prochází dvěma otvory v těle disku. Díky tomu nemůžete krytku ztratit, což je rozhodně plus. Chce to ale trochu cviku, abyste mohli krytku rychle umístit na své místo.



Kolíbku výrobce stvořil tak, aby ladila s USB diskem, a tak na ní najdeme stejný vínový plast a po stranách také stříbrný plast. Na kolíbku se napojuje USB kabel s feritovým jádrem pro odrušení. V balení nechybí ani malé CD s ovladači a jednoduchý manuál.



Na CD najeme v PDF i český manuál, aplikaci Adobe Acrobat Reader a Flash Disk utility v1.20. Ta dokáže disk naformátovat a případně z něj stvořit i bootovací disk a také si jej můžete s její pomocí zamknout.

reklama