reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
Canyon Aluminium Flash Drive

Tento Canyon podobně jako gumový A-Data velmi připomíná noname USB disky, avšak na tom není nic špatného. Jeho konstrukce, jak již z názvu vyplývá, využívá hliník, zde dokonce o téměř 1mm tloušťce. Canyon se bohužel o přenosových rychlostech svých disků nezmiňuje, ale to se lehce zjistí pomocí testů.



Model
Canyon Aluminium Flash Drive
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
69 x 17 x 6,5
LED
zelená
Záruka
2 roky
Cena
1080,- Kč s DPH


Konstrukce tohoto Canyonu je tedy díky silnému hliníku velmi pevná a stejně tak bezproblémové by mělo být plastové poutko. Disk je navíc příjemně malý a především tenký. Nelíbila se mi však krytka USB konektoru, kterou je možné až příliš lehce sejmout.



Disk je od výroby rozdělen na dvě partition. Na jednu z nich se akorát tak vejde bezpečnostní aplikace, pomocí níž si můžete druhou partition s daty uzamknout. Ta se zamčeném stavu pak jeví jako nenaformátovaná. Stejným systémem je pak vybaven i následující Canyon Rubber Flash Drive.



V balení najdete ještě dlouhou pletenou šňůrku na krk a celkem zbytečný manuál, ale další specialitky od tohoto výrobku nečekejte. Avšak co bychom měli chtít více než kvalitní a pevné provedení. Snad až na tu krytku...




Canyon Rubber Flash Drive

Druhý Canyon je zároveň také druhý disk s gumovým provedením, avšak v tomto případě v kompaktnější podobě. Na sobě má také již od výroby umístěn kuličkový řetízek s malým gumovým štítkem s logem výrobce.



Model
Canyon Rubber Flash Drive
Rychlost čtení - MB/s
N/A
Rychlost zápisu - MB/s
N/A
Rozměry
62 x 19 x 12
LED
modrá
Záruka
3 roky
Cena
1134,- Kč s DPH


Přenosové rychlosti se zde tedy také nedozvíme, a tak se zaměříme alespoň na provedení. Pod gumovou slupkou se zdá být celkem pevné tělo s výztuhou, ale to samozřejmě nemohu říci s určitostí, protože za nožem rozebraný USB disk by nás nikdo nepochválil.



Také krytka USB slotu při nasazování klade mnohem těžší odpor než Jogr, takže má alespoň lepší předpoklady do budoucna, kdy materiál ztratí na své kvalitě. Povrchová úprava je pak celkem povedená s vystouplými barevnými prvky, jako logo firmy a oranžový podklad s nápisem USB 2.0. Jinak při provozu zaznamenáme modrou diodu pod průsvitnou částí obalu ohraničenou oranžovou elipsou a také stejný bezpečnostní software jako v předchozím případě – Security Partition.




Corsair Flash Voyager

Výrobky firmy Corsair tvoří mezi paměťmi jakousi aristokracii a ani zde by tomu nemělo být jinak. Cosair se na obalu chlubí vysokou výdrží, odolností proti vlhku, protišokovým zpracováním, bezpečností dat a rychlými přenosovými rychlostmi. Specifikace hovoří o 33 MB/s čtení a 16 MB/s zápisu dat, avšak to jsou pouze orientační hodnoty, neboť velmi záleží na tom, jak velké soubory hodláme číst, či zapisovat.



Model
Corsair Flash Voyager
Rychlost čtení - MB/s
33
Rychlost zápisu - MB/s
16
Rozměry
73 x 22 x 13
LED
modrá
Záruka
10 let
Cena
1343,- Kč s DPH


Flash Voyager je jinak dalším zástupcem gumových disků, od nichž se liší již vlastním designem s vlnitým černým středem a vloženými modrými částmi. Na těle pak máme žluté a bílé vystouplé nápisy a loga, stejně jako modrou LED pod průsvitnou čirou částí. S dávkou fantazie pak můžeme tento produkt přirovnat k lodi Voyager ze seriálu Star Trek.



Mezi příslušenství tohoto disku patří malé CD s manuálem a ovladači, USB kabel a také klíčenku na krk. Dále je k dispozici také software TrueCrypt 4.2a, s jehož pomocí si můžete zabezpečit kterýkoliv disk v počítači. Využít můžete šifry AES, Blowfish, CAST5, Serpent a další, nebo i jejich kombinace, takže jde o poměrně mocný nástroj.




TrueCrypt 4.2a
reklama