reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
Kingston Data Traveler

Kingston, jako velmi známý výrobce paměťových modulů, nesmí chybět ani zde. Reprezentují jej dva modely – základní Data Traveller a luxusnější Data Traveller II Plus Migo Edition. Jako první přichází na řadu základní model. Tato skutečnost je prozrazena již provedením disku. Skládá se z bílého plastu doplněného fialovými prvky. Fialová však náleží ne celé řadě Data Traveler, ale pouze diskům o této kapacitě. Jiné kapacity mají každá vlastní doplňkovou barvu.



Model
Kingston Data Traveler
Rychlost čtení - MB/s
6
Rychlost zápisu - MB/s
3
Rozměry
67 x 20 x 9
LED
zelená
Záruka
5 let
Cena
1001,- Kč s DPH


Plast je ale i tak pevný, krytka USB konektoru sedí pevně a nijak se neviklá. V balení se skrývá ještě titěrné poutko, jež můžeme upevnit buď za fialový plast nebo lépe za očko na pravém konci bílého plastu. Pod logem Kingston ve fialovém poli byla výrobcem umístěna zelená LED, jejíž světlo vskutku není silné.



Průměrnost výrobku dále dokazují jeho specifikace (6MB/s čtení a 3MB/s zápis) a také zcela prázdná partition bez jakéhokoliv softwarového vybavení. Na druhou stranu je toto také patřičně zohledněno v ceně.




Kingston DataTraveler II Plus Migo EDITION

Edice Migo disku DataTraveler II Plus má stejné rozměry i design jako předchozí model, pouze zbarvení je jiné. A už dle něj je možné určit, že máme co do činění s lepším produktem. Základ tvoří metalízově zbarvený plast s lesklými plochami, v nichž se duhovými barvami prezentují loga.



Model
Kingston Data Traveler II Plus Migo EDITION
Rychlost čtení - MB/s
19
Rychlost zápisu - MB/s
13
Rozměry
67 x 20 x 9
LED
modrá
Záruka
5 let
Cena
1831,- Kč s DPH


Také udávané rychlosti již stojí za to. Můžeme se dočíst o zápisu rychlostí 19 MB/s a čtení 13 MB/s. Zde se již také dočkáme softwarové výbavy v podobě aplikací Migo a SecureTraveler. Migo vám dovolí synchronizovat si vaše soubory, složky, Outlook, IE nastavení a další s flash diskem, abyste měli tato data kdykoliv a kdekoliv při ruce.



SecureTraveler zase uživateli dovolí, aby si mohl obsah disku zaheslovat a ochránit si tak svá data.



Posledním rozdílem od základního modelu je zbarvení světelné diody, která je zde modrá. V balení jinak najdeme také pouze malé poutko. Sluší se však ještě říci, že Kingston u obou modelů nabízí prodlouženou záruční lhůtu na pět let.





Pentagram PentaDRIVE 610

Společnost Pentagram je na našem trhu poměrně nová a již se pomalu dostává do podvědomí zákazníků. Z její nabídky k nám přišel jeden flash disk PentaDRIVE 610 s, jak jinak, černočerným provedením. Za tím stojí matný plast, jenž vypadá celkem pevně a odolně.



Model
Pentagram PentaDRIVE 610
Rychlost čtení - MB/s
11
Rychlost zápisu - MB/s
8
Rozměry
63 x 16 x 9
LED
zelená
Záruka
2 roky
Cena
1099,- Kč s DPH


aJednolitý povrch narušují akorát nápisy, kde na horní straně si přečteme název a heslo firmy – Pentagram The Perfect Simplicity a z druhé strany máme označení výrobku a kapacitu. Avšak ještě něco ne tak obvyklého můžeme na tomto disku nalézt. Tím je boční přepínač, s jehož pomocí si můžeme disk zabezpečit proti zápisu.



Krytka USB konektoru se vysouvá poněkud ztěžka, jenomže to vůbec není na škodu. Lepší takhle, než kdyby krytka při každém prudším pohybu vypadávala. Nakonec zde máme na pravé straně očko pro dodávané poutko a pod ním malou kulatou LED. Software u tohoto výrobku nehledejme.

reklama