reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 1. část

6.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 1. část
V dnešním testu si vezmeme na mušku USB 2.0 flash disky, jichž bude celkem 26 od 12 výrobců. Kritériem při výběru byla kapacita 4GB a cena nepřesahující 3000 Kč s DPH. Tato kapacita by měla stačit i náročnějším uživatelům, aniž by byli zruinováni cenou.
Prestigio Leather USB Data Flash

Na řadě je společnost Prestigio, již známe jako výrobce multimediálních přehrávačů a jiných zajímavých technologických kousků. Tento flash disk také není jen tak obyčejný. Výrobce jej totiž umístil do dárkového balení v podobě šperkové krabičky, takže nejeden obdarovaný bude na pochybách, jestli náhodou nedostal kus zlata. Logo výrobce jej však ihned vyvede z omylu, stejně jako samotný výrobek.



Model
Prestigio Leather USB Data Flash
Rychlost čtení - MB/s
14
Rychlost zápisu - MB/s
7,5
Rozměry
86 x 30 x 16
LED
modrá
Záruka
2 roky
Cena
1879,- Kč s DPH


Jedná se o disk v koženém provedení pro milovníky různých kožených tašek a přívěšků. Černá kůže je doplněna masivním kováním ve stříbrné barvě, z nějž trčí USB konektor. PCB s elektronikou výrobce pouze zašil do koženého tunelu a osobně jsem zůstal na pochybách, zda je tento způsob zrovna vhodný. Vlhký vzduch se dostane všude a také jsem nezjistil, zda se nezapomnělo na vyztužení. Mohl bych na to sice snadno přijít, ale způsob, jakým bych to učinil, by se disku asi nezamlouval.



Dále nesmí chybět ani LED, zde v modrém provedení a v balení najdeme rovněž pevnou karabinku. Softwarové vybavení se zde nekoná, což ale může leckoho spíše potěšit než rozladit.





Pretec i-Disk II

Od společnosti Pretec jsme si vybrali tři modely a začínáme s verzí i-Disk II. Vzhledově se nejedná o žádný zázrak. Setkáme se zde s modrým průhledným plastem, pod nímž můžeme vidět dva NAND flash moduly od společnosti Samsung a další nezbytné součástky, které disku propůjčí přenosové rychlosti 9 a 7 MB/s. Na horní a spodní straně si pak přečteme jméno firmy, kapacitu disku, typ rozhraní a splněné normy.



Model
Pretec i-Disk II
Rychlost čtení - MB/s
9
Rychlost zápisu - MB/s
7
Rozměry
76 x 19 x 10
LED
zelená
Záruka
2 roky
Cena
1915,- Kč s DPH


Krytka konektoru je provedena ve stejném duchu jako zbytek disku. Vysunout ji znamená použít hrubší síly, což je velmi vhodné vzhledem k tomu, že se na ní nachází také očko pro dodávané poutko. Díky tomu sice neztratíte krytku, ale také se může stát, že vám zůstane pouze ona. Jako vše má i tento způsob svá pro a proti.



V příslušenství najdeme kromě zmíněného poutka kolem krku i černý USB kabel a na disku také jednoduché aplikace pro komprimování dat, zabezpečení disku a synchronizování oblíbených stránek s Internet Explorerem.




Pretec i-Disk Tiny Luxury

Pretec i-Disk Tiny Luxury je bezkonkurenčně nejmenším diskem z celého testu, což může pro leckoho být rozhodující. Skládá se z dvou kusů plastu, z nichž ten hlavní s USB konektorem a celou elektronikou má světle modrou barvu a bílá je pouze krytka, za niž celé zařízení visí na dodávaném kovovém řetízku.



Model
Pretec i-Disk Tiny Luxury
Rychlost čtení - MB/s
9
Rychlost zápisu - MB/s
7
Rozměry
44 x 19 x 9
LED
modrá
Záruka
2 roky
Cena
1962,- Kč s DPH


Disk se neotevírá žádným vycvaknutím či vysunutím, ale otočením v pantu o 180°. To je spolehlivý a jednoduchý způsob. Otvor v bílé krytce zde také není pro nic za nic. Při práci disku jím totiž bude prosvítat modrá dioda skrytá za průsvitným kouskem plastu v modré části disku.



Co se týče přenosových rychlostí, pak se zde udávají shodné s předchozím modelem a také se dočkáme stejného programového vybavení.

reklama