reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest 4GB flash disků - 2. část

7.3.2007, Jan Vítek, recenze
Megatest 4GB flash disků - 2. část
Minule jsme si představili 26 flash disků od 12 výrobců. V dnešní druhé části se účastníci testu představí z hlediska výkonu, abyste jako zákazníci měli přehled o této velmi důležité vlastnosti, kterou někteří výrobci ani nezmiňují ve specifikacích.
Pro větší přehlednost tedy uvedu ještě zmíněnou čtveřici grafů, z nichž první dva ukazují schopnosti disků číst a zapisovat 512 B dat. Z tohoto testu opět vypadl EMTEC C150, protože podporuje zapisování až od 2048 B, jak ostatně můžete vidět na předchozí stránce.



Opět se jako nejsilnější ukazuje disk A-Data PD7, jenž jasně vyčnívá z hlavního pole. Ale ani ostatní disky A-Data a PQI si nevedou špatně, což dokazuje jejich vysokou úroveň. Naopak zcela propadly produkty Canyon Rubber Flash Drive a Pretec i-Disk Touch.



Při zapisování 512 B opět vyhrál A-Data PD7 a za ním následovaly disky Good Drive, Apacer HT203 a Kingston DataTraveler II Plus Migo. Překvapením je hodnota u disku PQI Cool Drive U330. Ten se v testech projeovoval velice dobře a zde je spíš na chvostě. V každém případě je alespoň nejlepším mezi svými. Ony PQI disky mají zajímavý průběh nárůstu výkonu při zápisu dat. Do 32 kB jsou stejné výkonné (či spíš nevýkonné), ale pak nastane skok a od 64 kB již poskytují plnou rychlost zapisování.



Při čtení větších objemů dat opět vládne A-Data PD7 a s ním i Pretec i-Disk II a PQI Cool Drive U330. Nad hranici 20.000 kB/s se však přehouplo celkem devět flash disků. Hranice 30.000 kB však nedosáhl žádný, i když podobné hodnoty sdělují výrobci disků Apacer HT203 a Corsair Flash Voyager. Na druhou stranu se tyto disky zařadily dopředu pole, takže jim to můžeme odpustit (dokonce dosáhly zcela stejné hodnoty 23194 kB/s).



Zápis 1 MB dat ukázal na prvním místě Good Drive s 21.883 kB/s. Další disky, které se přehouply přes hranici 20.000 kB/s však k němu mají hodně blízko. Jsou to Apacer HANDY STENO HT203, Kingston DataTraveler II Migo, Corsair Flash Voyager a A-Data Flash Disk PD7. Ostatní disky jsou již na tom nepoměrně hůře, avšak sluší se ještě zmínit o PQI Cool Drive U330, který v zemi nikoho číhá s 15.570 kB/s. Poté již hodnoty klesají k hodnotě 10.000 kB/s.
reklama