reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část I. - Pentium 4

23.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část I. - Pentium 4
Horký procesor či hlučné chlazení je noční můrou každého uživatele, který to myslí s počítačem trochu vážně. Protože je na trhu chladičů velké množství, rozhodli jsme se Vám ulehčit výběr megatestem chladičů pro Socket 478 a Socket 754/939. V naší první části si představíme 9 chladičů pro Pentium 4, k nimž přibude ve středu dalších 5 univerzálních..
Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra (TC)

První v abecedě a tedy i první na řadě máme v našem megatestu zařazenou společnost Arctic Cooling. Přestože její produkty nepatří ke špičce v chlazení přetaktovaných procesorů, vynikají nízkou hlučností, což je priorita této společnosti. Všechny větráky jsou nízkootáčkové a většinou i regulované, což je v kombinaci s kuličkovými ložisky zárukou tichého chodu. V testu pro Pentium 4 se podíváme na dva modely - Super Silent 4 Ultra a Super Silent 4 Ultra TC, které se liší právě otáčkovou regulací.


Obr. 4 - Krabička chladiče Arctic Cooling
Klikněte pro zvětšení

Oba tyto chladiče jsou zástupci nové řady, která ještě není ani na webových stránkách AC. Důkazem nové série je i nový velmi stylový design krabiček, čímž dostávají chladiče Arctic Cooling jakýsi hi-endový podtext. Obsahem krabičky je chladič, manuál a tubička silikonové teplovodivé pasty.

Zde jsou specifikace chladičů Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra (TC):
  • Rozměry pasivu: 92 x 92 x 42 mm
  • Rozměry větráku: 87 x 87 x 33 mm
  • Rychlost větráku: 2300 ot./min (1000-2500 ot./min)
  • Průtok vzduchu: 42 CFM (18-46 CFM)
  • Hmotnost: 448 gramů
  • Hlučnost: 1,4 Sone (0,4-1,5 Sone)
  • Materiál: hliník
  • Tepelný odpor: 0,30 °C/W
  • Ložiska: keramické

Než se podíváme na chladič z detailu, musely Vás překvapit jednotky u hladiny hluku. Zatímco u všech ostatních chladičů se používají decibely, nová řada AC používá jednotky Sone, které jsou údajně objektivnější. Pro srovnání je hlučnost boxovaného chladiče Intel udávána jako 5,4 Sone.

Další novinkou je použití nového keramického ložiska, které má mít údajně mnohem vyšší životnost než v případě kuličkových ložisek. Arctic Cooling uvádí, že při běžné teplotě 40 °C vydrží ložiska 137 000 hodin a při teplotě 30 °C dokonce 274 000 hodin. To by bylo cca 31 let nepřetržitého provozu :-) Tento parametr má ale vyjadřovat hlavně fakt, že k degradaci ložisek dojde po delší době než u běžných větráků.


Obr. 5 - Chladič Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra
Klikněte pro zvětšení

Vzhled a konstrukce

Na první pohled působí chladič od Arcticu velmi solidním dojmem, protože jeho konstrukce je zcela nová. Pasiv má tvar zkoseného kvádru, základna je totiž nejmenší a směrem nahoru se celý pasiv rozšiřuje. Tloušťka hliníkové podstavy je 9 mm, základna je dole široká 35mm, těsně pod žebry pak 70mm. Vybroušená je poměrně hladce, což je dobře.


Obr. 6, 7 - Arctic Cooling ze stran
Klikněte pro zvětšení

Ze základny vystupuje 26 žeber, která jsou silná kolem 0,6-0,8mm a asi v půlce se na každé straně rozšiřují o 8mm (čímž vzniká jakýsi zub). Po stranách pasivu je přidělán velmi propracovaný uchycovací mechanismus, který obsahuje sponu s oběma pohyblivými klouby a páčku. Po zaklapnutí háčků do retenčního rámečku se stiskne páčka, čímž přitlačí horní ploché konce háčků k pasivu a vytvoří dostatečný přítlak.


Obr. 8 - Větrák je poměrně velký
Klikněte pro zvětšení

Na tomto všem se nachází větrák, který je asi největší perlou chladiče. Má průměr 87mm a masivní plastové lopatky s dokonale obroušenými hranami. Větrák má horní zavěšení, čímž ještě zvyšuje průtok vzduchu. Překvapující je, že při pouhých 2300 ot./min má chladič průtok vzduchu 42 CFM! I napájecí 3-pinový kabel vypadá luxusně a je obalen v hrubé tkanině proti poškození.


Obr. 9 - Základna chladiče
Klikněte pro zvětšení

Arctic Cooling Super Silent 4 Ultra ve verzi TC dokáže podle teploty (termočidlo je mezi bočními žebry) regulovat otáčky v rozmezí 1000-2500 rpm, kde nejvyšší hodnota znamená celých 46 CFM průtok vzduchu. Ať už chladič běží na minimálních nebo středních otáčkách, je velmi tichý, poté se již hlasitost zvyšuje.

Instalace

Jak jsem říkal, uchycovací mechanismu je velice vychytaný. Po usazení chladiče do patice stačí zaháknout oba kloubní konce do rámečku a přitáhnout páčky. Přítlak je sice trochu menší, ale stačí, instalace i sejmutí chladiče jsou hračkou.


Obr. 10 - Instalace na základní desku
Klikněte pro zvětšení

Cena Ultra verze: 547 Kč vč. DPH
Cena Ultra TC verze: 619 Kč vč. DPH
Záruka: 6 let
Zapůjčil: Bostar
reklama