reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část III. - univerzální

25.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část III. - univerzální
Ve třetí části našeho megatestu se podíváme na nejvýkonnější chladiče v testu. Tyto chladiče bývají v drtivé většině určeny pro několik platforem, a proto jsme je shrnuli do článku s nadpisem "univerzální". V této části se tedy setkáte celkem s pěti hi-end chladiči od výrobců Cooler Master, Gigabyte, Primecooler a Zalman.
Gigabyte PCU21-FD (3D Cooler)

Pro někoho mohou být ještě v tuto dobu chladiče Gigabyte novinkou, ale faktem je, že už před mnoha týdny přišly na trh jako velice zajímavé alternativní chlazení. Nevycházejí totiž z klasické konstrukce, ale mají svůj vlastní chladící systém a poměrně zajímavý větrák. Momentálně jsou u nás k dostání 4 modely - dva hliníkové a dva měděné, každý s regulací a bez regulace. Podíváme se na nejlevnější a nejdražší.


Obr. 12 - Krabička s chladičem Gigabyte
Klikněte pro zvětšení

Jako první se podívejme na PCU21-FD, tedy 3D Cooler. Jedná se o hliníkový chladič bez regulace otáček, což se odráží na jeho nízké ceně. Přesto má tradiční design s podpisem Gigabyte. Do testu přišel ve velmi pěkné plastové krabičce (= vše je vidět) a příslušenství tvoří čtyři spony pro různé patice a tubička silikonové pasty. Montáž je možná na Socket 478, 754/939/940 i Socket A.


Obr. 13 - Příslušenství dodávané s chladičem
Klikněte pro zvětšení

Specifikace chladiče Gigabyte PCU21-FD (3D Cooler) jsou následující:
  • Rozměry pasivu: 83 x 83 x 90 mm
  • Rychlost větráku: 2500 ot./min
  • Hmotnost: 400 gramů
  • Hlučnost: 23,7 dB
  • Materiál: hliník, měď + 4x heat pipes
  • Ložiska: kuličkové
  • Životnost: 50 000 hodin


Obr. 14 - Chladič Gigabyte PCU21-FD (3D Cooler)
Klikněte pro zvětšení

Vzhled a konstrukce

Jak vidíte, chladič Gigabyte je velice neobvyklý a skládá se z několika částí. Základna je celá z mědi, styčná plocha s procesorem je hladce leštěná, zbylé části jsou zdrsněné. Na horní části základny je kovový plech, který slouží jako opora retenčních spon pro Athlon XP a Athlon 64. Dva měděné výběžky po stranách jsou naopak určeny pro montáž na Pentium 4.


Obr. 15 - Chladič Gigabyte z boku
Klikněte pro zvětšení

Do základny jsou zatavené čtyři měděné heat pipes, v každém rohu jedna. Slouží jako jediný odvod tepla, ale zato velmi kvalitní. Všechny pak procházejí celkem 44 kruhovitými žebry, jejichž materiál je opět nějaká pro mě neidentifikovatelná slitina (o čistý hliník rozhodně nejde). Uprostřed každého žebra je vyříznutý otvor, takže celou konstrukcí prochází jakýsi tunel.


Obr. 16, 17 - Neobvyklý větrák ze dvou úhlů
Klikněte pro zvětšení

Právě v tomto tunelu je umístěn nejzajímavější větrák ze všech chladičů našeho testu. Lopatky zde nejsou ukotveny na centrální osu, ale naopak na obvod dutého válce. Když se tento větrák roztočí, fouká nabírá vzduch seshora a profoukává ho skrz žebra všemi směry (360° je oblíbený marketingový výraz Gigabyte). Větrák má konstantní otáčky na 2500 rpm a hluk je 23,7 dB.


Obr. 18, 19 - Detail heatpipes a základny chladiče
Klikněte pro zvětšení

Instalace

Protože je Gigabyte multi-platformní, obsahuje instalační spony pro Athlon XP, Athlon 64 a Pentium 4. Pro Athlon XP stačí sponu se třemi otvory na každé straně provléknout mezi heatpipes a uchytit na patici. Podobná instalace je na Athlonu 64, kde je ale spona větší a má na konci páčku. Přítlak je poměrně velký, jen jsem se trochu bál o pevnost plastové páčky, protože se docela viklala. Ke s ní třeba zacházet opatrně.


Obr. 20, 21 - Uchycení chladiče na Socket 478
Klikněte pro zvětšení

U Pentia 4 také není instalace složitá - jako podpěry slouží dva měděné výběžky základny. Po usazení chladiče do retenčního rámečku tak stačí spony úhlopříčně usadit a postupně zaklapnout. Pevné konce se zachytávají zevnitř a zespodu, pohyblivé konce se pak uchytí z vnějšku. Celkově je instalace na všechny patice hračkou.


Obr. 22, 23 - Instalace chladiče na Socket 754
Klikněte pro zvětšení

Cena: 721 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Czech Computer
reklama