reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část III. - univerzální

25.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část III. - univerzální
Ve třetí části našeho megatestu se podíváme na nejvýkonnější chladiče v testu. Tyto chladiče bývají v drtivé většině určeny pro několik platforem, a proto jsme je shrnuli do článku s nadpisem "univerzální". V této části se tedy setkáte celkem s pěti hi-end chladiči od výrobců Cooler Master, Gigabyte, Primecooler a Zalman.
Gigabyte PCU31-VH (3D Cooler-Ultra GT)

Druhý chladič od Gigabytu je naopak nejvyšší zástupce, který je momentálně k dispozici. Jedná se o 3D Cooler-Ultra GT Edition a momentálně by měl uchladit všechny dostupné desktopové procesory. Kromě toho, že je celoměděný, je navíc plně regulovatelný, o čemž si povíme níže. Cena ovšem také není nejnižší.


Obr. 24 - Krabička s chladičem Gigabyte
Klikněte pro zvětšení

Balení je téměř stejné jako u předchozího modelu, ale měděný chladič, který je skrz plastovou krabičku vidět, je navíc doplněn "hi-endovým" zlatým designem. Obsah balení je také o něco bohatší, kromě chladiče a 4 uchycovacích spon na různé patice je uvnitř napájecí molexový kabel, záslepka do PCI pozice, regulace do 3,5" pozice, manuál a stříbrná teplovodivá pasta Shin Etsu (6 W/mK).


Obr. 25 - Příslušenství dodávané s chladičem
Klikněte pro zvětšení

Zde jsou specifikace chladiče Gigabyte PCU31-VH (3D Cooler-Ultra GT):
  • Rozměry pasivu: 83 x 89 x 93 mm
  • Rychlost větráku: 2000-4500 ot./min
  • Hmotnost: 780 gramů
  • Hlučnost: 19-42 dB
  • Materiál: hliník, měď + 4x heat pipes
  • Ložiska: kuličkové, 2-ball
  • Životnost: 50 000 hodin

Vzhled a konstrukce

Co se týče konstrukce chladič, nechci se opakovat, protože většina toho byla řečena v předchozí kapitole. Zde uvedu jen odlišnosti. Tak za prvé, všechna žebra pasivu jsou celoměděná, což se také pořadně odráží na tepelné vodivosti a hmotnosti (780 gramů). Základna je o něco hladčeji vyleštěná, ale stejně je dobré použít více pasty (přiložená stříbrná je vcelku kvalitní).


Obr. 26 - Chladič Gigabyte PCU31-VH
Klikněte pro zvětšení

Mezi plastovým vrškem a měděnými žebry je vložený malý tištěný spoj, ze kterého na jedné straně vystupují konektory. Jeden konektor z toho panýlku je již zapojen ke chladiči, jeden 3-pinový a 4-pinový (oba samec) jsou volné. Ten 3-pinový slouží k zapojení regulátoru, zatímco 4-pinovým se připojuje napájení. Z chladiče samotného vychází ještě 3-pinový konektor se žlutým monitorovacím kabelem do základní desky.

Na tomto vloženém tištěném spoji se zároveň nachází 4 modré diody, které při provozu svítí. Gigabyte 3D Cooler-Ultra by tedy mohl být oblíben i mezi moddisty.


Obr. 27 - Konektory k větráku

Regulace do 3,5" pozice je velmi stylová. Má zlatou barvu s bílým nápisem Gigabyte Technology a otočný knoflík pro nastavení rychlosti větráku otáček. Na jeho stupnici je kromě samotných otáček uvedena i hlučnost v decibelech, což je velmi praktické (ale sluch je přeci jen přesnější). V případě nutnosti je možné regulátor odmontovat a připojit k záslepce do PCI pozice.


Obr. 28 - Základna chladiče
Klikněte pro zvětšení

Instalace

Instalace chladiče na patici je naprosto stejná jako u předchozího modelu. Navíc ale musíte do 3-pinového konektoru na chladiči zapojit regulátor a do 4-pinového napájení. K tomu slouží přiložená kabel, který nejen že napájí samotný chladič, ale navíc neubírá zdroji na Molexovém konektoru.

Cena: 1 373 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Czech Computer
reklama