reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů, část III. - univerzální

25.8.2004, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů, část III. - univerzální
Ve třetí části našeho megatestu se podíváme na nejvýkonnější chladiče v testu. Tyto chladiče bývají v drtivé většině určeny pro několik platforem, a proto jsme je shrnuli do článku s nadpisem "univerzální". V této části se tedy setkáte celkem s pěti hi-end chladiči od výrobců Cooler Master, Gigabyte, Primecooler a Zalman.
Primecooler PC-HC HyperCool II+

V části s popisy chladičů pro Pentium 4 jsme si již představili jeden model od společnosti Primecooler a dnes se podíváme asi na nejrozšířenější HyperCool. Nemohu se ubránit dojmu, že série HyperCool je až příliš okatě podobná chladičům Zalman (viz další strana). Z této řady jsme dostali do testu nejvýkonnější model HyperCool II+, který je celoměděný a umožňuje regulaci otáček.

Balení a příslušenství

Podobnost se Zalmanem začíná již pohledem na krabičku, který má velmi podobný design. Ve spodní části plastové krusty najdeme samotný chladič, zatímco v horní části je krabička s příslušenstvím a vystavený regulátor. Na zadní straně, kde se nachází stručný průvodce instalací, pro změnu zjistíte, že instalace je až na Socket A naprosto stejná jako u Zalmanu a Primecooler dokonce upozorňuje na stejné obtíže, které mohou na různých platformách nastat.


Obr. 29 - Krabička s chladičem Primecooler
Klikněte pro zvětšení

Obsah krabičky je pak evidentní - nachází se v ní samotný chladič, regulátor otáček, trochu silikonové pasty a retenční mechanismy pro jednotlivé patice. Protože Primecooler HyperCool podporuje všechny typy patic kromě LGA775, nachází se v balení spony pro Socket 478, kovový rámeček pro Socket A a také destička pro montáž na Socket 754/939/940.


Obr. 30 - Dodávané příslušenství
Klikněte pro zvětšení

Specifikace chladiče Primecooler HyperCool II+ jsou tyto:
  • Rozměry pasivu: 102 x 102 x 47 mm
  • Rozměry větráku: 100 x 100 x 25 mm
  • Rychlost větráku: 1700-2800 ot./min
  • Hmotnost: 579 gramů
  • Hlučnost: 20-28 dB
  • Materiál: měď
  • Ložiska: kuličkové, 2-ball

Už podle parametrů je vidět, že se jedná o regulovaný model. Verze bez "+" jsou neregulované a běží na konstantních otáčkách 3000 rpm při 30 dB hluku. Ložisko je u celoměděné verze vybaveno dvěma kuličkami.


Obr. 31 - Chladič Primecooler PC-HC Hypercool II+
Klikněte pro zvětšení

Vzhled a konstrukce

I zde Vás na první pohled praští do očí jistá podobnost se Zalmanem. Chladiče se skládá z radiálně poskládaných měděných žeber (je jich celkem 84), která jsou v prostřední části slisovaná a tvoří tak základnu. Pro doplnění plochy základny používá Primecooler dva hliníkové bloky, které jsou ke středové měděné části přišroubované a zároveň slouží jako ukotvení spony. Přesto není základna dostatečně velká, aby se dotýkala celé plochy procesoru (s výjimkou Athlonů XP).


Obr. 32, 33 - Chladič Primecooler ze stran
Klikněte pro zvětšení

Pasiv je kvůli použití mědi velmi těžký, ale vyzařovací plocha je díky 84 žebrům pořádně velká. Žebra jsou na horní části trochu vykrojena a slouží jako opora pro usazení větráku. Ten je přišroubován ke zmíněným hliníkovým blokům a díky přiloženému regulátoru je možné měnit za běhu jeho otáčky.


Obr. 34 - Větrák Primecooler
Klikněte pro zvětšení

Větrák je kruhový a jeho rozměry jsou vynikajících 100 x 100 x 25 mm, což ho řadí mezi největší v našem testu. Sedm lopatek rotuje rychlostí 1700-2800 ot./min a maximální hluk je vcelku přijatelných 28 dB. Díky dvoukuličkovému ložisku je také větrák tichý.


Obr. 35 - Snímek základny
Klikněte pro zvětšení

Instalace

Upevnění chladiče na Socketu A, který není v našem testu tolik důležitý, se provádí pomocí kovové konstrukce, jež se nasadí na výběžky patice. Pro Athlon 64 je situace trochu složitější - je třeba odšroubovat retenční modul na základní desce, přiložit zespodu destičku dodávanou s chladičem a k ní přišroubovat dva kovové nástavce. K těm se poté přišroubuje spona samotného chladiče.


Obr. 36, 37 - Instalace na Socket 754
Klikněte pro zvětšení

Pro Pentium 4 je instalace triviální. Mezi sloupky se nasadí hliníkové lišty a na procesor se usadí chladič. Postupným utahováním šroubků na obou stranách můžete dosáhnout libovolného přítlaku a chladič může držet velmi pevně.


Obr. 38, 39 - Instalace na Socket 478
Klikněte pro zvětšení

Cena: 845 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: TNtrade
reklama