reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů

12.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část I. - popis modelů
Na září jsme připravili test chladičů pro grafické karty. Pokusili jsme se sehnat co nejvíce modelů a otestovali jsme výkon i kompatibilitu s různými kartami. Dnes si je představíme - zastoupen je AeroCool, Arctic Cooling, Primecooler, Thermaltake a Zalman.

Balení a příslušenství



Druhým chladičem společnosti Primecooler, který jsme dostali do testu, je tentokrát imitace pasivního heatpipe modelu Zalman ZM80D-HP (viz poslední strana). Primecooler prodává více verzí, my jsme testovali PC-VGAHP2 HyperPipe se dvěma heatpipes.


Plastové pouzdro odhaluje na první pohled prakticky všechno. Kromě toho se můžete na zadní straně dočíst spoustu zajímavých informací o tom, že produkt byl navržen k optimalizaci vyzařování tepla, což vede k excelentnímu chladícímu výkonu apod. Kromě toho tam lze najít i informace důležité.


Obsah balení je velmi bohatý - dva velké pasivní heatsinky, 8 pasivů na paměťové čipy, hliníkové bloky na GPU a zadní stranu karty, dvě heatpipes, šroubovák, teplovodivá pasta a spoustu šroubečků, matiček a další drobotiny včetně náhradních dílů.

Specifikace



Specifikací a doplňujících informací najdete na obalu mnoho a jsou všechny v "angličtině". Že Číňané neumí překládat návody do češtiny jsem si již zvykl, ale že mají problémy i s angličtinou, to už je dost i na mě. Význam jde občas pochopit jen velmi stěží. Nicméně, zde jsou specifikace:
  • Typ chlazení: pasivní (možnost přídavného větráku)
  • Určeno pro grafické karty: všechny s 3mm montážními otvory
  • Celkové rozměry: 120 x 80 x 45 mm
  • Vyzařovací plocha: 1200 cm2
  • Materiál: hliník
  • Celková hmotnost: 500 g

Důležitá informace ohledně kompatibility se týká 3mm montážních děr, což je po Zalmanu podruhé, co nějaká firma na tuto skutečnost upozorňuje. GeForce 6800 mají totiž tyto otvory menší, takže zde už můžete rovnou posoudit, že na ně nepůjde PC-VGAHP2 nainstalovat. Rozměry jsou udávány bez volitelného větráku, hmotnost je pak celková včetně pasivů na pamětech.

Vzhled a konstrukce



Protože Primecooler leží v abecedě dříve než Zalman, nezbývá než ho popsat jako první, i když by se daleko lépe vycházelo z originálu. Konstrukce je velmi podobná, ovšem odlišnosti se najdou.


Základ tvoří dva velké pasivní heatsinky vyrobené z hliníku a pokovené tak, aby získaly modrou metalízu. Oba jsou silné asi 10mm a poměrně hodně žebrované. Zajímavé je, že Primecooler konstrukcí příliš neodlišil přední a zadní stranu, ačkoliv přední je kvůli blízkosti grafického čipu efektivnější. Heatsinky mají rozměry 120 x 80 mm.


Další součástí jsou dvě různé dvojice hliníkových bloků, z nichž vždy větší náleží na grafický čip, zatímco menší mu sekunduje na opačné straně. Bloky na sobě mají dvě drážky pro heatpipes, které ale nejsou na obou stranách stejně vzdálené.


Další součástí jsou již zmiňované heatpipes. Nejsou sice z mědi, ale i hliník by měl svému účelu posloužit. Obě trubice jsou stejně dlouhé, což je podstatný rozdíl oproti Zalmanu. Dále jsou přiloženy dvě sady heatsinků na paměti - vysoké na přední stranu a nízké na zadní stranu (aby se vešly pod pasiv).

Na grafické kartě



Zde je opět několik fotek z instalace na ASUS Radeon X800XL PCI Express. Modrý chladič v kombinaci s oranžovou kartou vypadá vskutku dobře.




Do stran nezabírá PC-VGAHP2 prakticky žádné místo, vyčnívají jen dvě heatpipes a šroubky z instalace chladiče, které drží obě poloviny stabilní.




Horší je to už ve vertikálním směru, kde již chladič zabírá více místa. Navíc je možné k němu přidat i 80mm větrák, což grafickou kartu ještě zvětší.


A ještě jedna fotka na závěr.

Zkušenosti z instalace a poznámky ohledně kompatibility s různými grafickými kartami najdete v zítřejším článku. Výkon v konfiguraci s větrákem a bez něj jsem samozřejmě také zkoušel a dočtete se o něm pozítří.

Web: www.primecooler.com
Zapůjčil: TN Trade
Cena: 760 Kč vč. DPH
Záruka: 2 roky
reklama