reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Montáž chladiče Zalman ZM80D-HP je asi nejzdlouhavější ze všech testovaných modelů, ale protože se jedná o jednorázovou záležitost, neberu to jako zápor. Instalace je velmi podrobně zdokumentovaná v návodu, takže ovládáte-li angličtinu, nemůže vás zaskočit ani vlas na grafické kartě.




Prvním krokem je nalepení pasivů na paměti - větší na přední stranu grafické karty, menší na zadní stranu (v případě GeForce 6800 je to jedno). Dále je třeba vybrat správnou velikost hliníkových bloků, roztáhnout pacičky podle vzdálenosti montážních otvorů a srovnat bloky tak, aby byly přesně rovnoběžně se stranami grafické karty. Poté již dotáhněte všechny šroubky a základ je hotov.


Dalším bodem je uložení heatpipes do drážek, které je třeba předem vyplnit teplovodivou pastu (jen slabá vrstva). Kratší heatpipe přijde do drážky blíže k AGP/PCIe konektoru na přední straně a do jediné drážky na zadní straně, delší heatpipe se jen usadí do zbylé kolejnice vpředu.




Dále je třeba nanést pastu na velký přední heatsink a usadit ho tak, aby přesně odpovídal otvorům v hliníkovém blok. Po utažení přední části je potřeba to samé udělat se zadním heatsinkem, kde ale vede kratší heatpipe klasicky spodem, zatímco delší dosedá seshora (proto je třeba pasiv mezi obě trubice nasunout z boku). Horní heatpipe se pak zakryje kovovou lištou a utáhne.


Posledním krokem je pak nasunutí bočních svorek, které obě poloviny chladiče ukotví. Volitelné je také umístění větráku, který je ale třeba nasunout do drážek ještě před svorkami.

Rozměry pro instalaci



Instalace je opět perfektně zdokumentovaná na internetových stránkách Zalmanu, i když u ZM80D-HP nenajdete seznam kompatibilních grafických karet. Zato tam můžete najít mnoho doplňujících informací a nákresů, které zde uvádím:
  • Kompatibilní s grafickými kartami obsahující 3mm montážní otvory
  • Instalace na GeForce FX5800, Radeon 9800Pro, Matrox Parhelia a vyšší vyžadují přídavný větrák (např. Zalman ZM-OP1)
  • Není kompatibilní s GeForce 6800GT a Ultra kvůli absenci 3mm otvorů na kartě
  • Není doporučeno přetaktovat grafickou kartu
  • Zalman doporučuje použít alespoň jeden outtake větrák (vyfukovací)
  • Po lepší výkon je dobré otevření přilehlé PCI záslepky (pod AGP/PCIe slotem)

Dále není vhodné, aby se grafická karta nacházela fyzicky nad chladičem procesoru, protože by na pasiv stoupal ohřátý vzduch. Zde je schéma, které vše vysvětluje:


    1) Správně (AGP slot pod CPU)
    2) Správně (AGP slot pod CPU)
    3) Špatně (AGP slot nad CPU)
    4) Správně (AGP slot vedle CPU)

Další problémy mohou nastat s umístěním chladiče NorthBridge nebo použitím velkého chladiče na procesor. V případě NorthBridge je nutné, aby byl při výšce nad 25mm vzdálen alespoň 5,5mm od AGP slotu ve směru k CPU. Při použití velkého chladiče na CPU je pak třeba přeměřovat ručně, uvedený příklad platí pro Zalman CNPS7000.


A zde samozřejmě uvádím vlastní schémata jako u předchozích chladičů. Pokud byste se báli o umístění na základní desku, raději vše přeměřte, protože ZM80D-HP je opravdu velký.



Co se týče rozsahu pasivu na přední i zadní straně, je stejný - začíná asi 10mm nad spodní hranou grafického čipu a jeho šířka je 14cm (čip uprostřed). Heatpipes přečnívají do strany podle typu karty od 30-50mm.



Ovšem problém může nastat s výškou některých komponentů na kartě, protože pasivy jsou opravdu hodně blízko. Jejich vzdálenost od PCB je 18mm, resp. 8mm pro přední a zadní heatsink, ovšem v oblasti, kudy vedou heatpipes, je ještě o 3mm omezena, takže tam je třeba opravdu dobře přeměřovat.

Testy kompatibility



Grafické karty ATi

Instalace na žádnou grafickou kartu ATi nedělala sebemenší problémy. Montážní otvory jsou blízko GPU, a tak se používá menší hliníkový blok. Na oba Radeony X800 sedl Zalman bez problémů, stejně jako na Radeon 9800Pro. U kratších karet jako je X700Pro přečnívají heatpipes asi o 40-50mm, což by ale nemělo dělat problémy. Celkově mě Radeony opět v tomto směru potěšily.

Grafické karty nVidia

Problémy u nVidie byly naprosto stejné jako u Primecooleru PC-VGAHP2 (proč asi?). Zatímco na GeForce 6600GT pro sběrnici PCI Express a GeForce 6800 (AGP) šel Zalman ZM80D-HP nainstalovat bez problémů (použity byly větší hliníkové bloky), zbylým dvěma kartám se již tak nepoštěstilo.


U GeForce 6600GT AGP nastal problém ve vzdálenosti montážních otvorů. Svorky jednoduše nedosáhly tak, aby byl hliníkový blok rovnoběžně s grafickou kartou, takže instalace neměla ani smysl (spíše by byla nemožná). U GeForce 6800GT/Ultra a 7800GT/GTX opět narážíme na absenci 3mm otvorů - šroubky se prostě malými dírkami nepodařilo protáhnout. Smůla.

Zalman ZM80D-HP
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 7800GTX


Toto je konec druhé části megatestu chladičů pro grafické karty. Jeho třetí část, která vyjde zítra, bude obsahovat shrnutí specifikací jednotlivých modelů, jejich výkon v různých konfiguracích (chladičů i PC skříně), zhodnocení hluku a samozřejmě celkové vyhodnocení testu. Máte se na co těšit!
reklama