reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Montáž chladiče na grafickou kartu je poměrně detailně popsána v návodu. Zde si opět neodpustím narážku na čínské spoluobčany, protože i když odhlédnu od použité jakž-takž-angličtiny, tak je v návodu neuvěřitelný nepořádek. Po Zalmanu zděděné označování šroubků písmeny zde přerostlo v naprostý chaos, takže doporučuji dát spíše na intuici :-)




Prvním krokem při instalaci je výběr správné velikosti hliníkového bloku, nastavení paciček na rozteč montážních děr a usazení na pastou pomazaný grafický čip. Takto umístěný blok je třeba ze spodní části zajistit dvěma šroubky, na které se poté stejným způsobem nasadí spodní, menší hliníkový blok. Ten je opět nutné dotáhnout. Dále nalepte pasivy na paměti.


Takto usazená dvojice je již připravena na vložení heatpipes. Na drážky v blocích naneste teplovodivou pastu a poté usaďte heatpipes tak, aby jejich konce (zavařené, nikoliv kulaté) byly na spodní straně grafické karty.





Dalším krokem je usazení hliníkových heatsinků, což je záležitost opět velmi jednoduchá - stačí použít trochu silikonové pasty a upevnit pasivy dvěma šroubky. Postup na obou stranách je stejný, šroubky je třeba řádně utáhnout, aby byl kontakt co nejtěsnější.



Posledním krokem je ukotvení obou polovin chladiče dvěma postranními svorkami a jejich dotažení. Možností je i použití 80mm větráku, který vylepšuje chladicí schopnosti Primecooleru.

Rozměry pro instalaci



Primecooler PC-VGAHP2 HyperPipe je na tom s rozměry pro instalaci poměrně dobře. Heatsink zabírá místo ve tvaru obdélníku o rozměrech 120 x 80 mm a přesné rozměry, které musíte kontrolovat, máte na nákresu.



Výška heatsinku v načrtnuté oblasti je cca 18mm, takže žádný kondenzátor ani jiný komponent by neměl být vyšší. Navíc si dejte pozor na oblast, kudy vedou heatpipes. Ta je totiž ještě o 3mm nižší, má tedy nějakých 15mm na přední a 7mm na zadní straně.



Grafická karta s nainstalovaným chladičem samozřejmě zabere přilehlý PCI slot a také nějaké místo nad sebou, ale ne příliš. Výšku vidíte taktéž na obrázku.

Testy kompatibility



Grafické karty ATi

Ani u heatpipe chladiče Primecooler nenastal v kombinaci s Radeony žádný problém. Protože montážní otvory jsou blízko GPU, je třeba použít menší hliníkové bloky a nastavit svorky souměrně, aby byly drážky rovnoběžně s delší stranou karty. Takto uchycený chladič sedí pevně na všech grafických kartách ATi, jen je opět třeba dávat pozor na čipy bez ochranného rámečku. Heatsinky na paměti šly bez problémů umístit na všechny karty.

Grafické karty nVidia

A jsme opět u problémové nVidie. Zatímco ATi si drží způsob montáže chladičů na své grafické karty už dlouho stejný, u nVidie se bohužel liší doslova model od modelu. Bezproblémová instalace tohoto Primecooleru se podařila na GeForce 6600GT PCIe a 6800 AGP (pomocí velkého bloku), které obsahují dvojici montážních děr o průměru 3mm. Dvěma zbylým testovaným kartám se tolik nepoštěstilo.


GeForce 6600GT AGP opět narazila na příliš vzdálené otvory, takže ani svorky od velkého hliníkového bloku nedosáhly (detaily vidíte na obrázku). GeForce 6800GT PCIe a 7800GT(X) o změnu obsahují jen 4 malé otvory, kterými nelze protáhnout šroubky, takže je instalace zcela nemožná. Musím ale říct, že to je problém i u "originálu".

Primecooler PC-VGAHP2
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
Ikona Odkaz na databázi
GeForce 7800GTX
reklama