reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita

13.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část II. - kompatibilita
Ožehavým tématem u chladičů na grafiky je jejich kompatibilita s různými modely od ATi a nVidie, proto se dnes budu zabývat právě tím. Kromě fotek můžete v článku najít i naměřené vzdálenosti potřebné pro instalaci na jiné grafické karty, než jsou v testu.

Instalace



Montáž chladiče Thermaltake Fanless VGA na grafickou kartu je trochu komplikovanější, ale měl by si s ní díky detailnímu návodu poradit prakticky každý. K dispozici je i barevný návod na webových stránkách Thermaltake.


Základem je samozřejmě nanesení teplovodivé pasty na čip, na který je dále nutné usadit větší ze dvou hliníkových bloků (drážky pro heatpipes rovnoběžně s delší stranou karty). Blok umístěte tak, aby byl grafický čip přesně pod jeho středem, a vložte na něj kovový rámeček, na kterém jsou předem připraveny dvě svorky. Tyto svorky nejsou v případě karet ATi nutné a můžete je tedy odšroubovat. Dále nastavte svorky tak, aby se jejich konce nacházely přesně nad montážními otvory a protáhněte dlouhé šroubky (v případě GeForce 6800 je nutné použít jiné, viz níže). Z druhé strany karty je nutné použít podložky a našroubovat dva další šroubky. Stejným způsobem, jako jste umístili blok horní je třeba uložit na kartu menší hliníkový kvádr a přišroubovat ho pomocí dvou matek.


Na takto připravené bloky naneste v místech dvou drážek teplovodivou pastu a následně umístěte obě heatpipes. Pozor! Kulaté konce heatpipes musí být na straně karty s grafickým čipem, aby byla zaručena správná funkce.


Po usazení měděných trubiček je třeba nanést opět trochu silikonové pasty a usadit na horní stranu velký hliníkový pasiv tak, abyste ho mohli na připravené dírky přišroubovat. Stejným způsobem se přidělá pasiv na opačné straně, kde je jen třeba dávat pozor na kontakt mezi oběma polovinami chladiče.

Rozměry pro instalaci



Thermaltake Fanless VGA nechává po obou stranách poměrně slušné místo pro komponenty. Přestože jsou i chladiče v tomto ohledu lepší, nesetkal jsem se s grafickou kartou, která by měla s tímto modelem problémy po stránce výšky kondenzátorů. Na přední straně je potřeba v oblasti pasivu přibližně 16 mm místa, a to na ploše, která je znázorněna na nákresu.



Zadní strana je již k PCB podstatně blíže a pohybuje se mezi 8-10mm. Pro kompatibilitu tedy musíme brát nižší hodnotu. Protože zadní část pasivu odpovídá svým tvarem části přední, musí být komponenty nižší ve stejné oblasti.



Celkové místo, které chladič na grafické kartě zabírá, je cca 32mm na straně GPU a 20mm na opačné straně, proto je PCI/PCIe slot pod grafikou nepoužitelný. Heatpipes také na konci karty částečně přečnívají, ale protože je lze posouvat, neviděl bych tam problém.

Testy kompatibility



Grafické karty ATi

Instalace na všechny grafické karty ATi proběhla naprosto bez problémů. Specifickou vlastností Radeonů v kombinaci s Fanless VGA je to, že se na kovových rámečcích k přichycení bloků nemusí používat kovové svorky, ale šroubky se protáhnou přímo skrz otvory na rámečku samotném. Instalace je tak jednodušší, jen je třeba řádně usadit pasiv.


Jedinou poznámku mám k tomu, že zadní blok prakticky není možné usadit tak, aby dosedal větší plochou na kartu, resp. komponenty na ní umístěné. Vždy se tam bude nacházet malá mezera, kterou lze jedině vyplnit nějakou teplovodivou nálepkou nebo pěnou.

Grafické karty nVidia

Fanless VGA se podařilo vcelku slušně dostat i na grafické karty nVidia. Hlavním rozdílem je umístění děr pro upevnění hliníkového bloku - zatímco u ATi jsou nalepeny vedle GPU, nVidia má otvory dále a je tak nutné používat zmiňované svorky. Je tedy trochu obtížnější kvádřík "vycentrovat", ale alespoň je možné chladič nainstalovat na vše, což se např. o AeroCoolu říct nedá.


GeForce 6600GT - pasiv přečnívá o 35mm

Na GeForce 6600GT PCIe se Fanless VGA instaluje bez problémů. U AGP verze nastává menší problém, protože čip je nestandardně umístěný. Hliníkový blok se tak nachází blíže vnější straně karty a celý pasiv je posunutý směrem ven tak, že přečnívá o cca 35mm. To může dělat problémy v některých skříních, což je třeba přeměřit. Více vidíte na fotkách.

Důležité! Instalace chladičů na GeForce 6600GT AGP je u některých modelů možná, ovšem stále je nutné chladit HSI můstek! Pokud je původní chladič na grafické kartě "v jednom kuse", pak je třeba sehnat pasivek zvlášť. Prodává ho např. Zalman (ZM-VHS1).


Montáž na GeForce 6800 pomocí menších šroubků

A konečně GeForce 6800. Na AGP verzi s montážními otvory existuje možnost dvojí instalace, ale na PCIe verzi, příp. GeForce 7800GT/GTX je nutné použít jiné šroubky z užším závitem. Detaily opět vidíte na obrázcích - liší se součástky, ale instalace zůstává stejná.


Thermaltake Fanless VGA
Grafická karta
otvory
rozměry
Radeon 9800Pro
Radeon X700(Pro)
Radeon X800(XL)
Radeon X850XT(PE)
GeForce 6600(GT) AGP
GeForce 6600(GT) PCIe
GeForce 6800
GeForce 6800GT/Ultra
GeForce 7800GTX
* - přesahuje cca o 35mm
reklama