reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest chladičů na grafiky, část III. - testy a závěr

14.9.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest chladičů na grafiky, část III. - testy a závěr
V posledním díle našeho testu chladičů na grafické karty se podíváme na jejich výkon a hlučnost. K celkovému počtu 9 chladičů jsme zahrnuli do počtu ještě referenční model MSI, takže si můžete udělat obrázek, jak si s chlazením polepšíte.

Aerocool VM-101



Aerocool jsem si nechal poslat do testu jako adepta na jeden z nejlepších pasivních chladičů na grafické karty. Protože na straně GPU obsahuje jen malý hliníkový blok, je jediným modelem v megatestu, který nezabírá přilehlý PCI slot pod grafickou kartou. Velký pasiv se ale nachází na opačné straně, a tak je třeba dávat pozor na kolize s NorthBridge nebo chladičem na procesoru.

Zde je graf s teplotami při zatížení. Zobrazena je teplota GPU a Ambient, tedy okolí. Ve skutečnosti se jedná o čidlo na přední straně grafické karty, ale přesto teploty poměrně odpovídají.


Z grafu je vidět, že Aerocool má na pasiv poměrně dobré vlastnosti a pokud je dobře větrán (v našem případě 2x 80mm outtake), dokáže se velmi rychle ochlazovat. Za 4 minuty po konci zátěže dokázal snížit teploty téměř na výchozí hodnoty, což je obdivuhodné. Maximální teplota 72 °C je také poměrně slušná (mluvím o srovnání s ostatními chladiči).

Thermaltake Fanless VGA CL-G0003



Dalším pasivem v testu je Thermaltake Fanless VGA, který je na trhu poměrně dlouho a podle následujících čísel již přestal být tím, čím býval. Jeho konstrukce je masivní a skládá se z velkého hliníkového pasivu obalujícího grafickou kartou a spojeného dvěma heatpipes. Instalace na kartu je poměrně obtížná a vše je třeba pečlivě usadit a vyplnit teplovodivou pastou.

Výkon Thermaltaku CL-G0003 vidíte v následujícím grafu:


Ačkoliv jsem kvůli výsledku chladič schválně několikrát kontroloval, nepřišel jsem na nějakou chybu a nechápu tak poměrně bídný výsledek. Teplota 60 °C v klidu a 82 °C při zátěži je opravdu hodně vysoká, ale naštěstí nemá graf už dále příliš vzestupný trend. Nevím, jestli to bylo špatnou funkcí heatpipes nebo nedoléháním některých částí chladiče, ale výsledek je prostě velmi slabý.

Thermaltake Schooner CL-G0009



Druhý testovaný Thermaltake na tom byl o poznání lépe. Jeho konstrukce je ještě kvalitnější než u Fanless VGA a vzhledově je navíc velmi podařený. Obsahuje hned 4 heatpipes odvádějící teplo z jedné strany pasivu na druhou, resp. mimo skříň, což je specialitou tohoto chladiče. Hliníkové bloky se instalují pootočené oproti CL-G0003, což způsobuje potíže na některých grafikách. Drobné potíže při instalaci se vždy vyskytly, ale není to nic hrozného. Ani Schooner neumí chladit paměti, ale ponechává dost místa na instalaci heatsinků.

Zde jsou grafy výkonu chladiče z RivaTuneru:


"Škuner" dosáhl stejného výsledku při zátěži jako Aerocool, což je velmi slušné, ale vzhledem k ceně a konstrukci by se přeci jen dal očekávat lepší výsledek. Idle teplota 53 °C poměrně ujde a křivka grafu nevypadá, že by dále nějak rychle stoupala. Vysoká teplota okolí je výsledkem toho, že nad čidlem se nachází horký heatsink, což se např. u Aerocoolu nestalo.
reklama