reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

Testy her






Arctic Sound P531


Zvuk
Při spuštění akční hry si všimnete prakticky chybějících výšek. Je to slyšet hlavně při padajících kulkách, které jsou málo výrazné. Musíte si dát sluchátka hodně nahlas, abyste slyšeli všechny zvuky. Naopak basů je více než dostatek. Pokud vybouchne barel, ozve se opravdu mohutný zvuk. Ten je doprovázen i příjemným efektem tlakové vlny. To má však daň v podobě lehké vibrace sluchátek při poklepání prstem. U středů se s problémem potýkáme hlavně ve hře Half-Life, kde je hodně mluveného slova v dialozích. Obecně je tato hra slušným zástupce pro celkovou kontrolu sluchátek. Pokud se pořádně zaposloucháte do středů, zjistíte, že jsou plošší, než by měly být. Hlas je však od okolí oddělen velmi slušně a vy budete rozumět spoluhráčům velmi dobře.

Mikrofon
Kvalita mikrofonu je slušná. Bere zvuk i z větší vzdálenosti od úst, a přesto nejsou slyšet okolní ruchy. Spoluhráči vám budou rozumět velmi dobře.

Izolace okolních zvuků
Dobrá



CM Storm Ceres 400


Zvuk
Ačkoli jsem měl tato sluchátka v ergonomii velmi rád (nejlepší z CM Storm), u praktických testů se neukázala zrovna v tom nejlepším světle. Basy jsou naopak nejlepší z celé naší várky CM Storm, je jich dostatek, a přesto nemají až tak silný sklon k brumu. Výbuchy jsou velmi, ale velmi mohutné. Bohužel se občas stává, že přehluší vše kolem. Na druhou stranu to výbuch dělat má, ne? Takže pokud máte rádi basy a užíváte si výbuchy, jsou tato sluchátka horkým kandidátem. Středy jsou naopak o něco horší, resp. nejhorší ze všech CM Storm. Občas se budete muset ptát spoluhráčů, co to vlastně říkali. Také výšky nepatří k silné stránce. Ano, je to vlastnost herních sluchátek, avšak zde jsou oříznuty až moc. Nedostavilo se klasické "bodání" výšek, které ke zvuku patří. Přesto tato sluchátka poslouží svým majitelům velmi dobře. Jen od nich neočekávejte přesné podání hudby.

Mikrofon
Kvalita zvuku mikrofonu je na velmi dobré úrovni. Výrobci obvykle nemají s mikrofonem problém, a tak se není čemu divit. Není třeba ani zesilovat v ovladačích hlasitost.

Izolace okolních zvuků
Lehce nadprůměrná



CM Storm Sirus


Zvuk
Zvukově jsou Sirusy velmi podobné jako Ceres 400 a vlastně i jako Sonuz. Je zde jasně cítit snaha výrobce dosáhnout na basovou složku a ostatní potlačit. Stejně jako Ceres 400 jsou zde výšky hodně oříznuty. Nedostavuje se bodavý efekt a padající kulky na podlahu jsou málo slyšitelné. Hodně pomáhá prostorový zvuk, který vykouzlí daleko lepší orientaci v prostoru. Ovšem je potřeba si trochu vyladit hlasitosti na externí zvukovce. Pokud je ovšem zapojíte přes klasické 3,5 jacky do své zvukovky, dostanete lehce lepší zvuk. Volba je na vás. Externí USB zvukovka má zase pohodlnější ovládání. Naopak basy jsou hodně mohutné. Výbuch za sebou táhne i efekt tlakové vlny. Ovšem často se ozve nepříjemný brum. Ten zkrátka k basové složce nepatří a v rámci CM se objevoval trošku častěji než u ostatních.

Mikrofon
Kvalita zvuku mikrofonu je na velmi dobré úrovni. Výrobci obvykle nemají s mikrofonem problém, a tak se není čemu divit. Není třeba ani zesilovat v ovladačích hlasitost. Prakticky je stejný jako u Ceres 400. Nepoznal jsem rozdíl.

Izolace okolních zvuků
Lehce nadprůměrná



CM Storm Sonuz


Zvuk
Kvalita zvuku ve hrách je u tohoto headsetu asi nejvíce posazena do hlubších tónů. Mají prostě mohutné basy, které však nemají tolik sklon k brumu. Výbuchy sudů v Half-Life a bouchání do nepřítele v Diablu doslova cítíte v hlavě. Bohužel to má za následek nepříjemné potlačení středů a výšek. Naopak výšek je oproti ostatním CM Storm asi nejvíce, přestože se jedná o vysloveně herní sluchátka. Středy jsou také hodně ploché a sem tam budete mít problém rozumět mluvenému slovu. V rámci všech testovaných headsetů CM Storm je tento bohužel asi nejslabší, přesto není vysloveně špatný. Pokud jej máte, užijete si ho, ale dnes je asi výhodnější koupit Ceres 400, které mají přece jen o něco lepší zvukový projev a také lepší mikrofon.

Mikrofon
Kvalita mikrofonu je v rámci testovaných CM Storm nejslabší. Okolní ruchy sice mikrofon nebere, ale je potřeba jej v systému zesílit, protože byl potichu.

Izolace okolních zvuků
Podprůměrná



Corsair HS1A


Zvuk
Pokud se řekne herní headset, vždy si představíte masivní a mohutné basy. To u těchto sluchátek ale nedostanete. Basů je sice oproti "studiové" kvalitě víc a hi-fisti vám je otlučou o hlavu, ale v rámci našeho testu je zkrátka basů docela málo. Hodí se tak spíše na obecnější použití a na méně akční hry. Např. pokud hrajete nejakou strategii, kde je třeba dbát na pokyny protihráčů a na mluvené slovo, jsou Corsair HS1A jasná volba. Pokud však chcete v Battlefieldu cítit tlakovou vlnu, užít si výbuch jádra v Half-Lifu, tak sáhněte raději jinam. Přesto si dovolím tvrdit, že jsou tato sluchátka velmi dobrá. Ovšem ne do akčních her. Středy mají totiž velmi slušné a mluvenému slovu je rozumět velmi dobře. Také výšky jsou prokresleny výrazně nad průměrem testovaných sluchátek a dostaví se i bodání výšek, avšak příjemné bodání.

Mikrofon
Kvalita mikrofonu je dobrá. Nemusíte v ovladačích nic zesilovat a mikrofon bere jen váš hlas. Navíc je ruka držící mikrofon dostatečně dlouhá.

Izolace okolních zvuků
Dobrá


Genius HS-G700V


Zvuk
Tato sluchátka jsou takovým marťanem mezi ostatními. Mají totiž vibrace. Ty jsou vypínatelné a musím říci, že... díky bohu. Z počátku si totiž vibrace docela užíváte, a pokud hrajete akční hru, ozývají se při každém hlubším zvuku. Pokud však hrajete delší dobu, začnou být vibrace docela nepříjemné. Dostaví se pocit brnění v hlavě a šimrání ve vlasech (pokud máte vlasy pod sluchátky). Pokud hrajete však méně akční hru, kde se výbuchy tolik neobjevují, tak občasné zavibrování může být docela příjemné zpestření. Kvalita zvuku jako takového je na průměrné herní úrovni. Zvuk je celkově dynamičtější a hlavně se zde vyskytuje dostatek výšek. Ty jsou však občas uječené až nepříjemné. Středy, jak už to u herních headsetů bývá, jsou plošší a hlasu je hůře rozumět. Naopak basů je dostatek. Ty si užijete opravdu plnými doušky, avšak sem tam se dostaví brum. Nepříjemným faktem je vibrování reproduktoru při poklepání na sluchátka. Takže se raději nedotýkat.

Mikrofon
Mikrofon je velmi citlivý, ale při nastavování polohy v něm nepříjemně lupe. Okolní zvuky bere jen minimálně. V ovladačích jsem jej musel mírně, ale opravdu jen mírně zesílit.

Izolace okolních zvuků
Dobrá


Logitech G35 Surround Sound Headset


Zvuk
Tato sluchátka poskytují velmi příjemné podání basů, které hrám sluší. Přesto nemají sklon k přebasování a hlavně nepříjemnému brumu. Bohužel mají problémy se středy, jejichž největší problém je, že hlas není tolik oddělen od okolí. Pokud máte problémy ve hrách spoluhráči rozumět, tento headset vám k tomu nepomůže. Naopak výšky jsou trochu lépe podané, než je testovaný průměr. Padající kulky v Half-Life jsou prostě perfektní. Navíc jste obdařeni velmi dobrým prostorovým zvukem a makra jsou více než příjemná. Logitech zkrátka ovladače umí, a tak se nemusíte bát, že by něco nefungovalo. V případě hry Diablo si rozhodně užijete hodně basů. Pokud začnete hlava nehlava (jak jinak v Diablu?) mlátit protivníky, ozývají se basy velmi mohutně, a přesto jich není moc. I přes tyto drobné nedostatky jsou sluchátka Logitech G35 pro hry opravdu velmi dobrá. Věřím, že většina hráčů si těchto nepřesností ve středech ani nevšimne a oblíbí si je na plné čáře.

Mikrofon
Kvalita mikrofonu je velmi dobrá. Nebylo třeba jej zesilovat v ovladačích. Zvuk bral velmi příjemně a ruchy okolí nebylo slyšet.

Izolace okolních zvuků
Výborná


Razer Electra


Jediný headset bez klasického výklopného mikrofonu. Ten je možné použít pouze v případě, že vaše zvuková karta umí 4pinový jack, což je záležitost hlavně notebooků a telefonů. Přesto se jedná o herní sluchátka, a to i konstrukčně.

Zvuk
Zvukový projev je takový, jaký očekáváte od herních sluchátek. U Razer Electra se nejvíc dostavil efekt tlakové vlny při výbuchu. Basy jsou tedy velmi dobré, avšak sem tam sklouznou k brumu. To je bohužel u herních sluchátek obvyklé. Zatím výrobci asi nepřišli na to, jak tomu zabránit. Mít kvalitní basy bez brumu v reproduktoru s 40-50 mm zkrátka moc nejde. Velmi dobře dopadly středy, které nejsou až tak ploché, jak bych očekával. Mluvené slovo je velmi dobré a oddělené od ostatních zvuků. Pokud často hrajete se spoluhráči a chcete jim dobře rozumět, jsou Razer Electra horkým kandidátem. Paradoxně obsahují pro běžné hraní mikrofon pouze na kabelu. Výšky jsou na herní sluchátka velmi slušné, až bych řekl že vynikající. Bohužel pokud se zaposloucháte víc, zjistíte, že některé výškové tóny chybí.

Mikrofon
Asi nejcitlivější mikrofon v testu. Bere i hlasitější šepot. Docela překvapení. Sem tam ovšem vezme zvuk okolí. Takže ve výsledku je dobré jej v ovladačích trochu ztlumit.

Izolace okolních zvuků
Dobrá


Roccat Kulo Virtual 7.1


Zvuk
Celkově je zvuk těchto sluchátek u her trochu méně dynamický, což je dáno konstrukcí jako takovou. Supraaurální otevřená sluchátka nikdy nebudou mít tak velkou dynamiku jako uzavřená circumaurální. Očekával jsem však daleko lepší podání výšek, padající kulky v Half-Life nejsou zrovna dvakrát příjemné. Naopak středy jsou velmi slušné a oddělení hlasu od ostatních ruchů je velmi dobré. Roccat Kulo se pyšní virtuálním 7.1 zvukem. Bohužel na pravý 7.1 či 5.1 to skutečně nemá. Sem tam se ozve zvuk, který jakoby přicházel zepředu či zezadu, ale onen zvuk se ve hře nemusí vůbec z daného směru blížit. Inu, je jen virtuální. Celkově jsou však sluchátka pro hry docela slušná. Tedy pro ty, co chtějí tuto konstrukci, která je u her docela netypická.

Mikrofon
Mikrofon jsem musel v ovladačích trochu "přišťavit", aby mě spoluhráči dobře slyšeli. Rozhodně by si zasloužil vyšší citlivost.

Izolace okolních zvuků
Nízká


Sennheiser PC 330



Zvuk
Sennheiser je výrobce sluchátek s dlouholetou tradicí a hlavně obrovskou zkušeností. To se podepsalo i na zvuku. Bohužel se Sennheiser nedokázal odpoutat od klasičtějšího pojetí zvuku. Nedostaví se tedy mohutné basy ani efekt tlakové vlny. Naopak jsou naprosto perfektní v pojetí středů a výšek. Studiová sluchátka to stále nejsou, ale v rámci herních sluchátek jde o vysoký nadprůměr. Pokud tedy hledáte headset pro klidnější hraní např. adventur, či zkrátka neholdujete přebasovaným sluchátkům, jsou Sennheiser PC 330 ideální volba. Ti z vás, co si chtějí užít výbuchy a jiné efekty, nechť raději vyřadí Sennheiser z výběru.

Mikrofon
Mikrofon je dostatečně citlivý a nebylo třeba jej v ovladačích nikterak zesilovat. Chytal zvuky dobře a vadila mi snad jen bambulka na konci, která je zbytečně velká.

Izolace okolních zvuků
Dobrá


SteelSeries Siberia v2 Full-size Headset



Zvuk
Pominu-li špatnou ergonomii těchto sluchátek, která se pro hraní naprosto nehodí a sluchátka při pohybech hlavy padají postupně dolů a začínají tlačit na uši, jsou sluchátka přesto jen průměrná. Mají totiž docela málo basů, a pokud se nějaký ten bas přece jen objeví, jde spíše o brum než o klasické basy. Výbuchy jsou docela ploché a sem tam zaslechnete brrrr. Naopak středy jsou velmi slušné. Hlas spoluhráče uslyšíte velmi zřetelně a jasně. Bohužel výšky jsou na tom podobně jako basy. Dokonce jsem u těchto sluchátek zaznamenal jeden zajímavý fakt. 14kHz zvuk nebyl slyšet, ale 15kHz už opět ano. Evidentně sluchátkům prostě nějaké frekvence nejdou. Výšky jsou kvůli tomu docela oříznuté a nejasné. Pro akční hry se tedy moc nehodí, na ukecanější hry jsou ale perfektní, protože středy jsou parádní.

Mikrofon
Citlivost mikrofonu je slušná a nebylo třeba jej zesilovat v ovladačích. Navíc lze jeho délku nastavovat pomocí husího krku. Jde asi o nejlépe ergonomicky vyřešený mikrofon v testu.

Izolace okolních zvuků
Lehce podprůměrná


Thermaltake eSPORTS Headset Shock



Zvuk
Basy, basy a zase basy. Pokud si pustíte jakoukoli hru, uslyšíte výrazné basy. Spoluhráč promluví a uslyšíte basy. Spadne kulka na zem a uslyšíte basy. Pokud by sluchátka uměla perfektně výbuchy a současně by bylo rozumět spoluhráčům, nebyl by problém. Ale tato sluchátka nic jiného než basy pořádně neumí. Pokud se pokusí na vás spoluhráč přes mikrofon promluvit, asi mu moc neporozumíte. Budete se často ptát: "Cože?". Středy jsou příliš ploché a výšky jsou hodně oříznuty. Paradoxně se sem tam objeví velmi příjemné výšky, ale objeví se opravdu jen sporadicky.

Mikrofon
Mikrofon jsem musel jen velmi drobně v ovladačích posílit. Takže je ve výsledku velmi slušný.

Izolace okolních zvuků
Podprůměrná

reklama