reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest herních sluchátek: tucet v ringu

19.10.2012, Pavel Kovač, recenze
Megatest herních sluchátek: tucet v ringu
Zážitek ze hry bez pořádné grafické karty asi moc velký nebude, ale co zvuk? Ten je také velmi důležitý a pořádná sluchátka jsou základ. Na trhu jich je tak velké množství, že vybrat si ta správná je docela problém. Dnešní test vám v tom pomůže.

CM Storm Ceres 400


Do testu se také dostala horká novinka v podobě headsetu CM Storm Ceres 400. Jde o sluchátka na rozhraní supraaurálních a circumaurálních. Na mých uších se jen drobně uší dotýkala, ale rozhodně se nevešla kompletně celá. Uši jsou tedy lehce přitlačovány k hlavě. Náhlavní most se zdá na první pohled plastový. Není tomu však tak. Jde o klasickou kovovou pružinu, která je z obou stran obalena plastem. Jeho uchycení do náušníku je velmi pevné. Při manipulaci se sluchátky se ozývá praskání. To jsem původně pokládal za nějaký kloub, co vrže, ale po podrobném zkoumání jsem zjistil, že to dělá odlepující se molitan na mostě. Pokud zkrátka rozevřete sluchátka víc (nasazujete na hlavu), tak se most uprostřed lehce odlepuje. Určitě by bylo dobré tuto vadu odstranit. Nebo se možná jedná o ojedinělou vadu daného kusu. Nedokážu posoudit, ale vzhledem k principu ohýbání tipuji, že to bude vada všech prodaných kusů.




CM Storm Ceres 400 (klikněte pro zvětšení)


Most je zespodu vypolstrován hodně měkkým molitanem, který na hlavu vůbec netlačí. Nemá žádné okraje, a tak si není na co stěžovat. Regulace je provedena pomocí ozubeného otvoru v mostu, ve kterém se pohybují náušníky. Most je tedy v tomto místě zeslaben, a pokud se vám někde sluchátka zlomí, tak to bude právě toto místo.





Náušníky jsou vypolstrovány velmi příjemně měkkým molitanem a potaženy tkanou látkou. Žádný semiš či napodobenina kůže. Zde jde jen o vás, co upřednostňujete, každopádně tento povrch se asi nejlépe udržuje a obvykle i nejvíc vydrží. Samotná sluchátka jsou typu supraaural, ale pokud máte lehce menší ucho, tak se vám bez problémů do těchto Ceres 400 vejde. V tom případě je můžeme označit za circumauralní. Chce si to tedy vyzkoušet. Rozhodně hlavní část tlaku leží na hlavě a ne na uších. V mém případě se ucho do sluchátek vejde, ale na krajích se již citelně dotýká náušníků. Molitan je bez paměťového efektu a je docela měkký.





Mikrofon je umístěn na kloubu, který se otáčí přesně kolem středu reproduktoru. Uprostřed je změkčená část, umožňující drobné naklopení. Bohužel se po chvilce vrací do původní polohy. Po delším snažení (několikanásobná změna polohy) ale již drží. Takže nezoufejte a zkrátka to mikrofonu vnuťte.





Ovladač hlasitosti je vzdáleno necelých 55 cm. To není mnoho a koliduje to na hranici, kde se dotýká stolu. Občas tedy uslyšíte bouchnutí o stůl. Na druhou stranu toto ovládání je velmi malé a netahá sluchátka z hlavy dolů. Vzhledem k tomu, že lze jen regulovat hlasitost a vypínat mikrofon, tak by mohl být ještě menší, ale rozhodně nepřekáží.





Ještě zpět k náušníkům. Ty mají vnější část vyrobenou z plastu (jak jinak), ale tento plast je potažen změkčeným povrchem. Ten, kdo tento povrch někdy zažil, například starší databanky jej měly, tak ví, že časem se začne loupat. Tím nechci nikterak ubližovat těmto sluchátkům. Je to jen konstatování a třeba je zde použit povrch, co se neoloupe.





Ergonomie celkově


Sluchátka na hlavě sedí velmi dobře, to je třeba si uvědomit hned na začátku. Navíc jejich přítlak není až tak velký, a tak ani po delší době netlačí na uši, resp. hlavu. Ze všech sluchátek od CM mi tato supraaurální sluchátka seděla nejlépe. Pokud máte lehce menší ucho, tak si můžete tato sluchátka přesunout ze škatulky supraaurální do circumaurálních. Přítlak na hlavu je velmi příjemný a i odhlučnění okolních zvuků je na slušné úrovni. Kabel však přenáší lehce zvuk. Mikrofon je sice kratší, ale do zorného pole nezasahuje, bohužel jej nelze moc ohýbat.

Model
CM Storm Ceres 400
Reproduktory
40 mm
Impedance
32 Ohmů
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa
108 dB ±4 dB
Frekvenční odezva
20 - 20 000 Hz
Zkreslení
neuvedeno
Náušníky
supraaurální (vnitřní průměr 45 mm) - pro menší ucho circumaurální
Hmotnost (bez kabelu/s kabelem)
246/287 g
Délka přívodního kabelu (vzdálenost ovladače)
2,5 m (53 cm)
Mikrofon
Vícesměrový
100 - 10 000 Hz
Citlivost @ 1 kHz, 1 V/Pa: -38 dB



reklama