reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.

1.2.2005, Zdeněk Kabát, recenze
Megatest MP3 přehrávačů: flash, část I.
V dnešní části megatestu MP3 přehrávačů se podíváme na zoubek přístrojům, které zažívají ze všech typů asi největší boom. Jedná se o přehrávače s integrovanou flash pamětí, kterých se nám sešlo v testu celkem 14, a proto jsme je rozdělili hned do dvou dílů.
IOPS F4

Další značkou, která je v Česku distribuována společností Emgeton, je IOPS. Přestože nabízí jen dva různé přehrávače, kvalita testovaného modelu F4 se blíží mnohem známějším výrobcům. K dostání je ve velikostech 256MB, 512MB a 1GB, cena je také více než příjemná.

Balení a příslušenství

IOPS F4 dorazil v nejmenší krabičce celého testu, což ovšem neznamená, že by toho obsahoval méně než ostatní. Po otevření plechovky naleznete v balení hezké pouzdro, šňůrku na krk, USB kabel, line-in kabel, sluchátka (pecky s posílenými basy), český a anglický manuál a nakonec 8cm CD se softwarem. Kvalita sluchátek je nadprůměrná, ale ve srovnání s referenčními Sennheisery samozřejmě pokulhávaly.


Obr. 32, 33 - Plechovka a příslušenství uvnitř
Klikněte pro zvětšení

Specifikace přehrávače IOPS F4:

IOPS F4
Podporované formáty
MP3/WMA/OGG
Interní paměť
256 MB
Slot pro paměťovou kartu
ne
FM tuner
ano, 20 stanic
Audio záznam
MP3 - diktafon / rádio / line-in
Ekvalizér
ano, 7 předvoleb + vlastní
Displej
modrý OLED, 96 x 64
Ikona Odkaz na databázi
16 úrovní intenzity
Další funkce
Playlist, Bookmarks
Ikona Odkaz na databázi
Efekty SRS WOW
Ikona Odkaz na databázi
Hodiny, budík
Ikona Odkaz na databázi
Možnost vlastního pozadí
Odstup signál/šum
90dB
Výstupní výkon
2x 15mW (16 Ohm)
Doba přehrávání
20 hodin
Napájení
vestavěná Li-Pol (560mAh)
Rozhraní
USB 1.1
Operační systém
Windows, Linux, Mac OS
Rozměry
31 x 80 x 15 mm
Hmotnost
40 g


Vzhled přehrávače

Ze všech věcí, které se mi na přehrávači IOPS F4 líbily, bych vyzdvihnul design a hlavně konstrukci přístroje jako takového. Přestože bych ho označil jako strohý, svůj účel splňuje a esteticky se také povedl. Hliníkové pouzdro je stylové a velmi bytelné, stříbrný nádech doplňují i kovové, leštěné konce a plastová zadní část se stříbrnou metalízou. Právě kontrast mezi jednotlivými druhy stříbrné v kombinaci s modrým OLED displejem, vytváří elegantní dojem.


Obr. 33 - IOPS F4
Klikněte pro zvětšení

Na přední straně se kromě displeje nachází ještě čtyřsměrný ovládací jog obklopený kroužkem s vysvětlivkami a dále otvor pro mikrofon. Zbylé ovládací prvky, tedy tři tlačítka a posuvník Hold, jsou umístěny na boku přehrávače, háček pro poutko, výstup na sluchátka a line-in pak na jednom z kovových zakončení. Velmi šikovně je vyřešeno připojení k USB portu, protože přehrávače obsahuje vyklápěcí konektor (lze případně použít prodlužovačku).


Obr. 34, 35 - V pouzdře a s vyklopeným USB konektorem
Klikněte pro zvětšení

Funkce a ergonomie

Ergonomie ovládání je jako u většiny přístrojů s jogem velmi dobrá. Navigace skrz menu, listování v adresářích, hledání FM stanic a další funkce jsou velmi intuitivní, jen pro pokročilejší funkce je dobré nahlédnout do manuálu. Hodí se možnost rychlého přepnutí z FM rádia do MP3, zpět to bohužel jde jen přes menu, podobně jako zbylé přepínání módů. Jedním stiskem tlačítka lze přidávat záložky, měnit ekvalizér apod.


Obr. 36, 37 - Detail ovládacích prvků
Klikněte pro zvětšení

Co se týče funkcí, je na tom IOPS nadprůměrně - má vše potřebné a neobtěžují Vás nadbytečné serepetičky. V přehrávání hudby máte k dispozici přepínání mezi 8 předvolbami ekvalizéru (včetně vlastního a efektů SRS WOW), opakování úseku skladby (i velmi krátkého), nastavování záložek, načtení playlistu z počítače apod. V FM tuneru, ze kterého lze nahrávat do MP3, si můžete uložit až 20 stanic.

Potěší možnost zobrazení času a data, podpora budíku (MP3, FM tuner, záznam z FM), nastavení svého pozadí a další. Ovšem IOPS umožňuje jednu funkci, kterou jsem u jiného přístroje nenašel - zpomalení nebo zrychlení skladby v rozmezí 50 až 150%. Neříkám, že to využijete každý den, ale minimálně zajímavá tato volba je.

Pro jasnější představu se můžete podívat na strukturu menu:
Struktura menu

  • Control
    • Sleep – Disabled, 1-60 minut (čas do uspání přehrávače)
    • Language – podpora 6 jazyků
    • Watch – Watch On/Off, Watch Conf (hodiny a jejich nastavení), Alarm On/Off, Alarm Conf (budík a jeho nastavení), Wake Up (Music, FM, FM Record - zdroj pro budík)
    • Tempo – 50 až 150% (zpomalí nebo zrychlí přehrávání MP3)
  • Display
    • Contrast – 0-20 (nastavení kontrastu)
    • Scr Speed – 0-10 (rychlost skrolování)
    • Scn Saver – Disabled, 1-30 sekund (spořič displeje)
    • OLED Off – 10-180 sekund (doba vypnutí displeje)
    • Minor – Blink LED, Clr Logo, Progress, ID3 Disp, Lyric Disp, Dec Ptime
  • Equalizer – Normal, Rock, Jazz, Classic, Pop, Bass Boost, Master EQ
    • SRSWOW -– Turn On/Off, SRS (0-30), TruBass (0-30), Focus (0-30)
  • File Delete – Delete (smaže vybranou skladbu), Format (zformátuje paměť)
  • Mode – Music, Voice, FM, Encoding (přepíná módy)
  • Playlist – načte playlist
  • Recording
    • Quality – 16 až 192 kbps (16-44 kHz)
    • Sync – On/Off (automaticky vytváří track s časem nahrávání)
    • Auto Stop – 0-300 minut (automaticky vypne nahrávání)
  • Repeat – Dir Normal, Dir Repeat, Dir Shuff, All Normal, All Repeat, All Shuff, Repeat One, Intro (přehrává jen 5 vteřin)
  • System – Default (vrátí nastavení), FW Ver (verze firmware), Memory (info o paměti), Idle Pdn (2-30 minut - vypnutí při nečinnosti)


V menu (vyvoláte stiskem modré šipky) lze nastavit prakticky vše, co si jen můžete přát a přesto je poměrně stručné a přehledné. Za to dostává přehrávač IOPS plné body.

Zkušenosti a praxe

Přehrávač od IOPSu patří k těm, se kterými mám většinu zkušeností velmi pozitivních. Našel jsem mu de facto jen dvě větší vady na kráse. První z nich je rozhraní USB 1.1, u kterého byla reálná rychlost přenosu jedna z nejpomalejších. Druhou nevýhodou, tedy alespoň z mého hlediska, je použití vestavěné baterie, která má kapacitu jen 560mAh, a tak není její životnost nijak dlouhá. Navíc není možné po vybití baterii jednoduše vyměnit, ale je potřeba nabít vestavěnou pomocí akumulátoru nebo USB (dodává 150mA).


Obr. 38 - Detail OLED displeje
Klikněte pro zvětšení

Ve zbylých vlastnostech mě ale přístroj potěšil. To, že USB konektor je obsažen přímo na těle přístroje, umožňuje jeho použití jako flash disk (sice pomalý, ale jde to). Ergonomie a hlavně rychlost ovládání byla na vynikající úrovni, tlačítka jsou velmi dobrá, jen jog se lehce viklal. V módu přehrávání bylo možné snadno měnit ekvalizér. Při listování v adresářích bych ocenil možnost zmenšení písma, aby bylo možné zobrazit více řádků (takto jen čtyři).

Nahrávání a přímé enkódování do MP3 s bitrate do 192 kbps má velmi dobrou kvalitu, ačkoliv při záznamu z rádia docházelo k lehkému rušení. Diktafon je velmi citlivý a umí nahrávat i na větší vzdálenost. Zobrazení hodin na displeji je také kladnou vlastností, podobně jako podpora playlistů, záložek atd. Celkově hodnotím IOPS F4 jako vynikající přehrávač.

Rychlosti přenosu
Upload 100MB hudby
3:28
Rychlost uploadu
490 kB/s
Rychlost downloadu
640 kB/s

Klady a zápory

Slušivý design
Pomalé přenosy
Kvalitní OLED displej
Kratší výdrž baterie
USB konektor na přehrávači
Ikona Odkaz na databázi
Ergonomie a rychlost
Ikona Odkaz na databázi
Mnoho funkcí
Ikona Odkaz na databázi
Podpora OGG Vorbis
Ikona Odkaz na databázi

IOPS považuji za největší překvapení testu. Design s plně grafickým OLED displejem patří do kategorie stylový a zvuk, který se ze sluchátek line, je opravdu vynikající. Cena je sice poněkud vyšší, ale za kvalitu, kterou získáte, to stojí.

Cena: 4 290 Kč
Záruka: 2 roky
Zapůjčil: Bell Technology
Web: www.iops.co.kr/enghome/
reklama