reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest notebooků s platformou Sonoma - 1.část

Megatest notebooků s platformou Sonoma - 1.část
Přišla opět řada na další megatest. Tentokrát jsme se zaměřili na notebooky, konkrétně založené na platformě Centrino - Sonoma. Testu se zúčastnilo celkem 9 notebooků od různých výrobců.
Nejprve by bylo vhodné se podívat na to, co to vlastně je označení Sonoma. Vše vychází z hlavního označení Centrino, jehož je Sonoma pouze jedna generace. Centrino je tedy označením mobilní platformy, jež v sobě spojuje chipset společnosti Intel (jeho typ se liší podle generace) a především on-board WiFi adaptér.

První a průkopnickou verzí byla Centrino Carmel postavená na rodině chipsetů Intel Mobile 855 a obsahovala Intel Pro Wireless 2100BG Network. Tato platforma byla určena pro procesory Pentium M 755, LV 738 a ULV 733. Tato verze se poprvé dostala na světlo světa v březnu 2003 a byla první platformou s integrovanou bezdrátovou kartou pracující v 802.11b. První verze chipsetu byla 855GM s podporou DDR 266 a bandwitchem 2100MB/s. Později však byl chipset přepracován na verzi 855PM, jež byla schopna obsloužit vlastní AGP port pro připojení samostatné grafické karty. Poslední a nejvýkonnější chipset byl 855GME, jenž konečně podporoval i DDR 333 a zvládal obsloužit grafické adaptéry pracující s vyššími frekvencemi jádra. Grafické jádro na těchto chipsetech dokázalo pracovat s Direct X 7.1 a mělo podporu i pro TV-OUT, avšak vlastnilo pouze jeden pixel pipeline.

Později však byly tyto parametry z výkonového hlediska nedostačující a tak vznikl prostor pro nástup druhé generace pod označením Centrino Sonoma, jež se používá právě dnes. Ta je založena na rodině chipsetů Intel Mobile 915 a jako WiFi část spolehlivě slouží Intel Pro Wireless 2915ABG Network. Určena je pro procesory Intel Pentium M s jádrem Dothan. Především ale byla tato generace průlomová díky nasazení podpory pro PCIe, což přináší velké možnosti z hlediska rozšíření do budoucnosti. Prakticky žádné nové grafické akcelerátory se za nějaký čas již ve verzi AGP ani nebudou vyrábět. Další důležitou inovací je navýšení FSB na 133MHz, což s sebou neslo potřebu navýšit frekvenci a výkon operační paměti - ta nyní pracuje s DDR II na frekvencích až 533 MHz a samozřejmě i v režimu dual channel. Přepracováno bylo samozřejmě i grafické jádro do něhož byla přidána podpora i pro Direct X 9.0 a OpenGL 1.4. Operuje se čtyřmi pixel pipelines na frekvencích až 333MHz. Zajímavá je také podpora HDTV, což mnoho uživatelů v blízké budoucnosti jistě s radosti využije. Z dalších vlastností přibyla podpora až osmi USB 2.0, podpora pro S-ATA disky, ICH6-M a Express Card ve formátech 54 a 34.

Do budoucna se plánuje příchod nové generace s jménem Napa (opět podle vinařské oblasti v Californii), jež bude primárně určena pro použití s dvoujádrovou mobilní architekturou vyrobenou na 65nm (jádro Yonah). Chipset (pravděpodobný název je Calistoga) bude především lépe pracovat s grafickým rozhraním a měl by poskytovat vyšší výkon i s integrovanými grafickými adaptéry. Detailní parametry však zatím nejsou příliš k sehnání a Intel se je pokouší utajit.


Acer 4101WLMi

Společnost ACER působí na českém trhu od roku 1998 a za tu dobu si získala velice známé jméno především v oblasti notebooků, jež jsou svou cenou a funkcemi určeny především pro méně náročné uživatele, kteří potřebují především získat mobilitu na cestách. V roce 2004 prodala tato společnost dokonce 44600 počítačů, což ji zařadilo na druhou příčku v počtu prodaných počítačů za rok. V celkovém prodeji notebooků zastává dokonce poměrně neuvěřitelné příčky - 37% z celkového prodeje je opravdu velmi vysoké číslo a svědčí o tom, že mnoho uživatelů této značce důvěřuje a při rozhodování o koupi se nakloní právě k ní.

Modelová řada 4100 je velmi univerzální notebook, jež je určen jak pro práci v kanceláři, tak i pro využití na cestách. Jeho tenké provedení je na cesty více než výhodné a díky technologii Centrino Sonoma získá uživatel mobilitu díky integrované WiFi kartě a optimalizované výdrži baterie. Díky procesoru Pentium M a grafické kartě Mobility Radeon X700 získá uživatel navíc vysoký výkon, jenž je srovnatelný i s některými klasickými stolními počítači.

Notebook je vyroben v designu pod označením Folio, kterou jistě mnoho uživatelů značky ACER pamatuje z modelových řad Aspire 1800, TravelMate 3500, 4000 a 4500. Pouzdro přístroje je vyrobeno z plastu, což na uživatele působí čistým a uhlazeným dojmem díky zaobleným hranám a stříbrnočerným barevným provedením. Bohužel však po bližším prozkoumání je patrné, že plast není příliš pevný a už při lehkém zmáčknutí (především na zadní straně LCD) se prohýbá. Tento nešvar je však u notebooků v této cenové kategorii poměrně běžný - pokud ale uživatel na tento problém myslí a nic na notebook nepokládá, nehrozí žádné riziko poškození.

Fotogalerie





klikněte pro zvětšení

Bohužel ani v této řadě notebooků se inženýrům z ACERu nepodařilo pořádně vyladit rozmístění vstupních a výstupních konektorů. Nejhůře jsou umístěny zvukové konektory (výstup na sluchátka, mikrofon a line-in), jež jsou k nalezení na přední straně přístroje vpravo. Toto řešení je podle mého opravdu méně zdařilé především kvůli motajícím se kablíkům od sluchátek v prostoru, kde má být jinak volný prostor pro psaní na klávesnici a ovládání touchpadu. Tyto porty bych přesunul například na levou stranu vedle optické mechaniky, kde jinak není vůbec nic. Zbylé konektory jsou pak umístěny na pravém boku, kde překáží tehdy, pokud si uživatel k notebooku připojí externí myš. Při prací s myší a zapojeným USB flash diskem a tiskárnou již byl prostor natolik omezen, že k pohodlné práci měl vcelku daleko. Snad na tyto drobné nedostatky v ACERu přijdou také a v dalších řadách zvolí konektory na jiných místech.

Co však musím pochválit je klávesnice. Její ergonomické zakřivení pod úhlem 5º přibližně odpovídá poloze rukou při normálním psaní (pokud se podíváte, tak ruce nikdy nejsou ke klávesnici v kolmé poloze, nýbrž pod nepatrným úhlem otevřeným směrem k tělu). Zdvih kláves je podle výrobce minimálně 2,5mm, což je pro psaní bohatě dostačující. Ocenitelné jsou také čtyři uživatelsky programovatelná tlačítka v pravém horním rohu hned pod displejem.

Screenshoty z programu CPU-Z



Procesor v běžném režimu




Procesor v úsporném režimu




Operační paměť

Díky použití procesoru Pentium M získává tento notebook velmi slušný pracovní výkon, jenž je ještě doplněn o 512 MB RAM operační paměti a výkonnou grafickou kartu ATi Mobility Radeon X700 s vlastní 64MB pamětí. Tato konfigurace podává poměrně vysoký výkon a dokáže zpracovat i moderní počítačové hry, které vypadají na širokoúhlém LCD opravdu pěkně.
Výhoda tohoto řešení je ta, že procesory z řady Pentium M dokáží při běhu notebooku díky implementované technologii SpeedStep v závislosti na požadovaném výkonu měnit svou frekvenci v daném rozsahu. To přináší značnou úlevu baterii a tím můžeme používat notebook déle bez nutnosti zapojit jej do elektrické sítě.

Technická specifikace


Acer 4101WLMi
ProcesorPentium M 730 1.6 GHz, Dothan, 2 MB L2 cache
Grafický čipATi Mobility Radeon X700, 64 MB
Čipová sadaIntel 915PM / ICH6-M
Operační paměť512 MB DDR PC2-400, 2x 256 MB, Hynix
LCD displej15.4", WXGA, 1280x800
Pevný diskHitachi IC25N080ATMR04-0, 80 GB, 4200 rpm, 2 MB
Optická mechanikaMatshita DVD±RW DL, UJ-840D, +RW (8x/4x/2.4x), -RW (4x/2x)
FaxmodemAno, V.92
LAN10/100 Mbit/s, Broadcom 440x
WLAN11/54 Mbit/s, Intel Pro/Wireless 2200BG
PCMCIA1x Type II
Čtečka paměťových karetNe
Videovýstupy1x VGA, 1x S-Video
Komunikační porty4x USB 2.0, 1x FireWire, 1x RJ45, 1x RJ11, 1x IrDA
Polohovací zařízeníTouchpad
Audio konektory1x Integrovaný Mic, 1x Mic, 1x Line-out, 1x Line-in
AkumulátorLi-Ion, 4400 mAh
Šířka364 mm
Výška279 mm
Hloubka33.9 - 38.9 mm
Hmotnost2.95 kg
Operační systémWindows XP Home
Cena (i s OS)31 490 Kč bez DPH
Záruční doba2 roky
Tab. 1 - Technická specifikace notebooku Acer 4101WLMi
reklama