reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest notebooků s platformou Sonoma - 1.část

Megatest notebooků s platformou Sonoma - 1.část
Přišla opět řada na další megatest. Tentokrát jsme se zaměřili na notebooky, konkrétně založené na platformě Centrino - Sonoma. Testu se zúčastnilo celkem 9 notebooků od různých výrobců.
Fujitsu - Siemens je jedna z předních evropských počítačových společností, jež nabízí kompletní portfolio produktů z této oblasti. Fujitsu Siemens Computers má velké znalosti a zkušenosti s nasazením výpočetních systémů v podnikové sféře, včetně dodávek serverů na bázi platforem Intel a UNIX, mainframů či zařízení pro ukládání dat. Patří rovněž mezi přední dodavatele profesionálních PC, notebooků a pracovních stanic firemní klientele a je jedním z největších evropských výrobců počítačů pro domácí uživatele a malé kanceláře.

Tato společnost vznikla v roce 1999 spojením Fujitsu Limited a Siemens AG s rovnoměrným podílem akcií (50 a 50 procent). Tím vznikla nadnárodní firma s velmi vyspělým zázemím a v dnešní době již s více než 35000 stálými distributory z řad mnoha známých firem. Již od svého vzniku sbírá tato společnost spousty prestižních ocenění za své produkty a dokonce námi testovaný kousek se dočkal. Jednalo se o cenu WHAT LAPTOP, kde získal dokonce zlatou medaili. Tyto fakta svědčí o tom, že společnost Fujitsu Siemens jistě moc dobře ví, co dělá a své produkty se snaží vyrobit v co nejvyšší kvalitě.

V nabídce této firmy naleznete dvě základní modelové řady, jež mají několik dalších podstupňů podle detailní konfigurace. Hlavní dělení je však na modely LIFEBOOK a AMILO PRO. První řada se dále dělí na modely pod označením Lifebook C, E, P, S a T kdy poslední T je spíše brán jako Tablet PC a naopak modely C jsou výkonově nejslabší, avšak cenově nejdostupnější. Pro nás je však podstatná druhá řada AMILO PRO, jelikož právě z té máme testovaný kousek.


Fotogalerie





klikněte pro zvětšení

V našem testovaném modelu si sice asi nejmodernější hry příliš nezahrajeme (pouze integrovaná grafická karta), avšak celkový výkon notebooku je na vysoké úrovni. Pentium M spolu s DDR2 pamětmi přináší velice slušnou základnu pro libovolné kancelářské aplikace ať už se jedná o obyčejný textový editor a nebo náročné CAD aplikace. Určitě není na škodu také Gigabit LAN, rychlý pevný disk a 3 in 1 čtečka multimediálních karet. Z tohoto výčtu tedy jasně vyplývá, že notebook z řady AMILO PRO určitě není nějakým lajdákem a hravě si poradí i s konkurenčními produkty.

Velice poutavá je také ergonomická klávesnice. Pouze tento notebook ze všech testovaných má jinou než tmavou barvu, což mi osobně vyhovuje více než klasické provedení. V šeru či tmě je toto řešení více kontrastní a tudíž uživateli nečiní takové problémy najít požadované tlačítko. Bohužel to, jak bude klávesnice po nějakém tom čase vypadat, je už věc druhá. Je samozřejmé, že tato se nesrovnatelně rychleji zašpiní a bude třeba věnovat nějaký čas jejímu opětovnému vyčištění (teda pokud uživateli nevadí na klávesách neidentifikovatelné skvrny či fleky).

Screenshoty z programu CPU-Z


Procesor v běžném režimu



Procesor v úsporném režimu



Operační paměť

Technická specifikace


Fujitsu-Siemens AMILO PRO V8010
ProcesorPentium M 750 1,86 GHz, Dothan, 2 MB L2 cache
Grafický čipIntel 915GM, technologie Intel GMA 900, 128 MB
Čipová sadaIntel 915GM / ICH6-M
Operační paměť1024 MB DDR2-533, 2x 512 MB, Infineon
LCD displej15.1", XGA, 1024x768
Pevný diskFujitsu MHT2080BH, 80 GB, 5400 rpm, 8 MB, Serial ATA-150
Optická mechanikaNEC DVD±RW DL, ND-6500A, 8x/8x/4x/2.4x
FaxmodemAno, V.92
LAN10/100/1000 Mbit/s, Realtek RTL8110
WLAN11/54 Mbit/s, Intel Pro/Wireless 2200BG
PCMCIA1x Type II
Čtečka paměťových karetSD/MMC/MS, 3 in 1
Videovýstupy1x VGA, 1x S-Video
Komunikační porty4x USB 2.0, 1x FireWire, 1x RJ45, 1x RJ11, 1x IrDA, 1x Replikátor portů
Polohovací zařízeníTouchpad
Audio konektory1x Mic, 1x Line-out
AkumulátorLi-Ion, 4800 mAh
Šířka339 mm
Výška270 mm
Hloubka33 mm
Hmotnost2.7 kg
Operační systémWindows XP Professional
Cena (i s OS)38 880 Kč bez DPH
Záruční doba2 roky
Tab. 4 - Technická specifikace notebooku Fujitsu-Siemens AMILO PRO
reklama