reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: Fujitsu Siemens Scaleo T

3.12.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: Fujitsu Siemens Scaleo T
Sestava Fujitsu Siemens Scaleo T je druhou "tovární" sestavou v našem megatestu. Nejde pouze o kancelářský stroj, jako je tomu u IBM, ale o sestavu "navrženou pro každodenní použití", určenou pro hraní méně náročných her, kancelářské aplikace a multimedia.
Velmi nešikovně je na náš vkus zvolen procesor, kterým je AMD Athlon XP 3200+ s jádrem Barton. Nelíbí se nám z jednoho prostého důvodu. Protože za podobné peníze pořídíte bez problémů již modernější a také výkonnější Athlon 64 2800+ či dokonce 3000+! A to je jednoznačně lepší volba pro budoucnost. Pro účely sestavy, ale Athlon XP bohatě stačí. Tím spíše, že na letáku vypadá číslo 3200+ lépe, než-li 2800+. Další parametry procesoru jistě nemusíme opakovat, protože si je jistě všichni dobře pamatujeme. Pokud by pak někdo nevěděl, obrázek mu napoví. :-)


Obr.07 - Screenshot diagnostického programu CPU - Z

Oříškem pro nás také byla základní deska Gigabyte GA-7VA SMFS, která jako by neexistovala. Na stránkách výrobce jsme o ní totiž nenašli ani zmínku! Můžeme tedy posloužit jen informacemi, které jsme zjistili sami. Deska je formátu mikro-ATX, čemuž odpovídá i počet tří PCI slotů. Čipovou sadou je VIA Apollo KT600, která svého času byla tím nejlepším pro Athlon XP. Síťová karta podporuje pouze 10/100 LAN a zvukový čip zase 5.1 surround audio, což se nám již v kontextu našeho megatestu jeví jako zastaralé...

Čipová sada VIA Apollo KT600 byla představena 13.5. 2003 spolu s procesorem AMD Athlon XP 3200+. Sada navazuje na starší KT400A, přičemž nová je zde pouze oficiální podpora FSB 200MHz (resp. 400MHz DDR) a technologie FastStream64. Tato technologie má zefektivnit práci s pamětmi. Jde vlastně o pokus konkurovat DualDDR technologii, kterou nabízí nVidia - tzn. za nižší cenu nabídnout srovnatelný výkon. (Bez nutnosti dvou modulů a s nižšími výrobními náklady.) Samozřejmostí je pak podpora DDR400 či AGP 8x. South Bridge je VIA VT8237, který na rozdíl od svých předchůdců přináší některé nové vlastnosti. Nejdříve se však podíváme na to, co zůstalo beze změn: spojení s northbridge čipem sběrnicí VIA V-link o propustnosti 533 Mb/s (novinka u VT8235), diskové rozhraní Ultra ATA/133 (novinka u VIA VT8233A), 6 slotů PCI (u starších verzí VT8233 pouze pět slotů, novinka u VIA VT8235), ethernet řadič 10/100 Mb/s, šestikanálový zvukový řadič AC'97. Nyní se podíváme na dvě zásadní novinky, kterými se VIA VT8237 liší od svých předchůdců: 8 portů USB 2.0 (předchozí VT8235 podporoval maximálně 6 portů USB 2.0), řadič Serial ATA-150, RAID pro SATA-150 a PATA/133 (podpora režimů RAID 0, RAID 1 a RAID 0+1).


Obr.08 - Foto čipové sady

Paměti má stroj dostatek - 512 MB je současným mainstreamovým standardem. Zde nás trošku překvapilo a také rozzlobilo, že i když je sestava osazena procesorem s FSB 200 MHz (resp. 400 MHz DDR), výrobce zvolil pouze zastaralé paměti DDR333 (PC2700). A to je dle našeho názoru hrubá chyba! Resp. spíše "habaďůra na zákazníka", který ve většině případů stejně nic nepozná... Výrobce, jako by tak sám říkal, komu je jeho sestava určena a co si myslí o svých zákaznících. :-( My píšeme veliké mínus!!!


Obr.09 - Detail paměti

Grafická karta pochází z dílen firmy Leadtek. Jde o model GeForce FX 5500 s velikostí grafické paměti 256 MB. Takty karty jsou pochopitelně "defaultní", tj. 270 MHz grafický čip a 200 MHz (resp. 400 MHz DDR) paměti. Zde si pak opět neodpustíme komentář k velikosti grafické paměti, která jednoduše zbytečná a opět naznačuje marketingovou strategii "čím více, tím lépe, protože náš kupec je laik"

Obr.10 - Foto grafické karty

A poslední z řady komponent je modem. U toho již začíná být otázkou, zda-li je v mainstreamových sestavách nutný či ne, protože hodně uživatelů je již napojeno na "pevnou linku" prostřednictvím síťové karty. Naproti tomu lidé, kupující takovéto sestavy jej jistě využijí, protože na vesnicích nebo v malých městech bývá dial-up často jediná možnost, jak se dostat k internetu. Jde o model PCI V.92.


Obr.11 - Modem

Optické mechaniky jsou zde pak hned (a opět "nelogicky") dvě: vypalovací DVD mechanika HL-DT-ST DVD-RW GWA-4160b a DVD-ROM HL-DT-ST DVD-ROM GDR8163b, která disponuje parametry 48x/16x. Bohužel se nám ale nepodařilo získat informace o druhé mechanice, takže přesný popis rychlostí vám neposkytneme. Pouze můžeme říci, že se nemusíte bát žádných "předpotopních" specifikací, protože mechanika již podporuje standard DVD+R Dual Layer. (A to naznačuje parametry u DVD+R/-R kolem 8x a u DVD+RW/-RW asi 4x. Rychlost pro čtení DVD bychom pak tipovali kolem 12x až 16x. U CD si nedovolujeme přesný odhad, ale u CD-RW bychom očekávali rychlost alespoň 24x a u CD-R určitě přes 40x, podobně jako u čtení CD-ROM.) Zapomenout pak nesmíme ani na čtečku paměťových karet. Disketová mechanika chybí!

Velkým překvapením je ale pevný disk je Seagate Barracuda 7200.7 o kapacitě 200 GB. Další parametry jsou: 7200 ot., rozhraní ATA100 a vyrovnávací paměť 8 MB. Disk pak musíme pochválit, protože větší jsme v testu neměli! (Nemluvíme-li tedy o RAIDu.)


Obr.12 - Čelní foto mechanik

Další součásti sestavy:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 1)
  • Klávesnice Fujitsu Siemens (USB)
  • Myš Fujitsu Siemens Optical (USB)
  • Reproduktory OEM (Stereo)
reklama