reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: IBM ThinkCentre A50

1.12.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: IBM ThinkCentre A50
Sestava IBM ThinkCentre A50 je v našem testu exotem. Vymyká se totiž všem sestavám, které jsme vám představili a představíme. Je to klasické kancelářské PC určené asi spíše do velkých firem, kde se nebojí zaplatit "za značku" a taktéž jistě i kvalitu.
Kapitoly článku:
  1. Megatest sestav: IBM ThinkCentre A50
  2. Pohled do nitra
  3. Výsledky testů a závěr
Sestava IBM ThinkCentre A50 je v našem testu exotem. Vymyká se totiž všem sestavám, které jsme vám představili a představíme. Je to klasické kancelářské PC určené asi spíše do velkých firem, kde se nebojí zaplatit "za značku" a taktéž jistě i kvalitu. V nitru tohoto počítače bije silné srdce v podobě Intel Pentia 530. (Procesor AMD by zde asi ani nikdo nečekal, že? :-) Tím to ale "hasne", protože dále je zde integrovaná grafická karta Intel Extreme Graphics 2, která celou sestavu velmi limituje. Na druhou stranu, kdo by ale v kanceláři využil GeForce 6800 či Radeon X800?!




Obr.01 - Foto sestavy IBM
Pro zvětšení klikněte myší

Bližší pohled na case

Vzhled sestavy není úplně fádní ani obyčejný, ale upřímně řečeno, nás nijak zvlášť neoslovil, protože např. takovému iPaqu se opravdu nevyrovná. Prostě je to pouze malý počítač, který se ale na druhou stranu nijak extrémně své rozměry limitovat nesnaží. A to platí i o designu. Sestavy IBM si lidé stejně asi kupují z jiných důvodů, než-li je pěkný case... Co nám zde ale chybělo byl Reset!




Obr.02 - Čelní foto sestavy IBM

A protože je to jeden z mála "opravdových IBM počítačů", které jsme v naší redakci potkali (tedy alespoň pro mě je to první), zajímalo nás, jak je na tom po stránce vnitřního uspořádání. A musíme konstatovat, že pár zajímavostí jsme zde našli. Překvapilo nás hned několik věcí. Například mírné skosení optické mechaniky, která není v pozici upevněna vodorovně, ale ve sklonu cca 10 stupňů. Zde bychom se pak možná báli, že to bude mít vliv na dlouhodobou životnost mechaniky. Ale na druhou stranu bychom zase čekali, že IBM "to má ozkoušený", takže nejspíš nebude čeho se bát. Též si všiměte, že disk je umístěn pro změnu v poloze kolmé!




Obr.03 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší

Zajímavě je pak řešeno i chlazení procesoru, protože větrák je na masivním "ježkovi" umístěn tak, aby vzduch foukal směrem k otvorům určený pro přídavné větráky. Takže vzduch ohřátý procesorem hned opouští case, což je vzhledem k jeho rozměrům velmi praktické. Naopak malinký 230 W zdroj má ventilátor nasměrovaný dovnitř, což zajišťuje přívod "čerstvého vzduchu". A vzhledem k tomu, že grafická karta je přímo na desce a disk má kolem sebe dost místa, zdá se nám toto řešení chlazení až překvapivě dobré, resp. efektivní. Kabeláž je sice struktutovaná, ale kabely nejsou zúžené, takže výsledný dojem není tak dobrý jako u sestav typu FOX.


Obr.04 - Detail chladiče CPU

A konečně jsou tu i čelní vývody USB a zvuku (Line-Out, Line-In). Schovány tak pečlivě a hluboku uvnitř efektní designerské "rýhy", že se k nim dostává jen velmi těžko a dle našeho názoru bude mít většina větších flash disků smůlu - resp. budou muset "dozadu"...




Obr.05 - Detail konektorů

Zadní strana PC

Zadní strana PC je také poměrně chudá. Jsou zde dva PS2 porty, čtyři USB, sériový a paralelní port, výstup integrované grafické karty, síťový konektor RJ45 a tři konektory zvukové karty. Není zde Firewire ale ťězko říci, zda-li to má být v případě kancelářského PC, resp. tenkého klienta, bráno jako nedostatek. Vzhledem k parametrům testu, to tak ale brát budeme, stejně jako pouze integrovanou grafickou kartu.




Obr.06 - Pohled na zadní stranu
reklama