reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: Mironet 5077

1.12.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: Mironet 5077
Sestava Mironet se svými parametry jako je Athlon 64 3500+ či GeForce FX 6800 řadí mezi high-end. Chce oslovit i náročného hráče a přesto nabídnout dobrý poměr cena/výkon. Protože jde o Mironet, nemůže chybět "podpis" v podobě charakteristického odhlučnění.
Kapitoly článku:
  1. Megatest sestav: Mironet 5077
  2. Pohled do nitra
  3. Výsledky testů a závěr
Sestava Mironet 5077 se svými parametry jako je Athlon 64 3500+ či GeForce FX 6800 atd. jednoznačně řadí mezi high-endové stroje. Chce oslovit i náročného hráče a při tom nabídnout stále dobrý poměr cena/výkon. Nenalezneme zde totiž ty "nej" komponenty, jejichž cena se často pohybuje v oblasti "snů", ale je vidět, že se výrobce snažil uvážlivě volit tak, aby cena odpovídala výkonu. A protože jde o Mironet, nemůže chybět "podpis" v podobě charakteristicky řešeného odhlučnění.




Obr.01 - Foto sestavy Mironet
Pro zvětšení klikněte myší

Bližší pohled na case

Co se designu týče, jde o "starou známou", protože s tímto modelem jsme se u Mironetu setkali již dříve. To ale není vůbec na škodu, protože case vypadá elegantně a díky velkému displeji s informacemi o teplotách apod. i moderně. Taktéž kominace černé a stříbrné nám připadne poměrně zdařilá.




Obr.02 - Čelní foto sestavy Mironet

Již jsme se zmínili o multifunkčním dipleji, který kromě hodin ukazuje též teploty procesoru, pevného disku a grafické karty. Záleží pouze, kam výrobce přilepí sondy a Mironet zvolil tuto možnost. Musíte mít však na paměti, že jde pouze o hodnoty orientační, protože skutečné teploty komponent budou cca o deset stupňů Celsia vyšší (jak mi prozrajil jeden velmi zkušený mechanik). Hned vedle pak vidíme USB porty, které nejsou nijak ukryté, což ale vůbec nevadí. Je k nim naopak velmi snadný přístup a díky jejich natočení budete moci častěji využívat oba. A to není vždy snadné, pokud jsou umístěny těsně nad sebou (např. používáte-li flash disk), jak tomu bývá na I/O panelu základních desek. Vpředu pak naleznete ještě jeden USB port, který se nachází na čtečce paměťových karet.




Obr.03 - Detail dipleje a USB portů

A nyní se pojďme podívat, jak je řečeno odhlučnění a chlazení tohoto PC. A hned musíme konstatovat, že ne moc šťastně. Jde totiž o case s tichým 350 W zdrojem osazeným 12 cm ventilátorem. Není zde už ale žádný další větrák, který by usměrnil tok vzduchu a vyvedl jej ven. A to je velká škoda, protože vzhledem k odhlučnění je ještě navíc většina otvorů zakryta izolační vrstvou, takže se teplý vzduch bude "točit" velmi dlouho uvnitř, než-li si najde skulinku, která jej pustí ven. A ze zkušenosti musíme konstatovat, že komponenty byly po testování opravdu velmi teplé! Nenechte se zmást teplotou na displeji, protože tato fotka byla pořízena hned po zapnutí... Taktéž kabeláž je sice poskládaná tak, aby "nezavazela", ale celkové její provedení nepůsobí moc dobře. Zejména u Serial ATA kabelu si nejsme vůbec jisti, zda-li je takovéto jeho smotání správné... Málem bychom zapomněli, že i chladič CPU je tichý - ArticCooling Silencer 64 TC.

Také k umístění teplotních sond musíme mít výhradu, protože například ta od procesoru byla vsunuta mezi žebra chladiče hned pod větrákem. A to znamená, že sonda jednak nemá přímý kontakt s chladiče (o CPU nemůže být řeč) a druhak je krásně chlazena proudícím vzduchem. O relevanci takto naměřených hodnot tak není třeba ani chvíli pochybovat, protože je nulová!




Obr.04 - Pohled do nitra
Pro zvětšení klikněte myší




Obr.05 - Detail "izolační hmoty"

Zadní strana PC

Pohled na zadní stranu prozrazuje, že půjde o velmi dobře vybavenou základní desku, protože na I/O panelu vidíme: dva PS2 porty, sériový a paralelní port, SPDIF-Out (koaxiální i optický), čtyři USB proty, jeden FireWire a RJ45. Je zde také nadstandardní počet konektorů zvukové karty, kterých je celkem šest - to naznačuje, že půjde o 8-kanálovou zvukovou kartu. Dále vidíme ještě jeden FireWire, game-port (že by deska Asus? :-), modem a WiFi modul. Zmiňovat grafickou kartu bude asi zbytečné.




Obr.06 - Pohled na zadní stranu
reklama