reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: OG Home 721

29.11.2004, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: OG Home 721
Sestava Orange&Green je zajímavá, protože se výrobce odhodlal ke kroku, který u nás nebývá obvyklý. Rozhodl se totiž "na přání zákazníka" dodávat sestavu s již "odborně" nataktovanou grafickou kartou. To je sice zajímavý nápad, ale nám se moc nelíbí.
Kapitoly článku:
A hledáme-li mezi procesory Intel model s dobrým poměrem ceny a výkonu a při tom vhodný i z marketingového hlediska, objevíme jednoho z mála vhodných kandidátů. Srdcem systému je procesor Intel Pentium 4 530 s podporou technologie HyperThreading. Jde o model s taktem 3 GHz a jádrem Prescott s 1 MB L2 Cache. (Přeci jenom "na pohled" vypadají na letácích lépe 3 GHz než-li 2,8 GHz...) Další informace naleznete na obrázku. (Pokud byste si přáli hlouběji proniknout do současného značení procesorů Intel, klikněte sem.)


Obr.08 - Screenshot diagnostického programu CPU - Z

Základní deskou pro sestavu Orange&Green je Asus P5GD1 s čipovou sadou Intel 915P, která se u Asusu stává jedním "z průkopníků nových technologií" jako je PCI Express x16 či socket LGA775. Integrovaný ITE 8212F RAID řadič a southbridge Intel ICH6R poskytují kompletní řešení pro RAID na rozdílných standardech pro ukládání dat. Intel ICH6R podporuje RAID 0, 1 a Intel Matrix RAID technologii na čtyřech Serial ATA portech. Pro IDE pevné disky poskytuje ITE 8212F řadič na dvou ATA133 kanálech funkce RAID 0, 1 a 0+1. Čipová sada též podporuje nové Celerony s rychlostí sběrnice FSB 533 MHz, takže deska je určena i pro low-end, čemuž nasvědčuje i absence FireWire přímo na ní. Paměťový standard je podporován DDR333 a DDR400 - tj. výrobce nesáhl po nových DDRII pamětech, za což mu patří díky. :-) Poměr mezi cenou a výkonem totiž ještě dlouho bude jednoznačně hovořit pro Dual-DDR400. 7.1 kanálové audio (včetně SPDIF-Out) a Gigabit LAN zde samozřejmě již nemohou chybět.

Nejpůsobivější však je, že přináší funkce ASUS Proactive – AI NOS a AI NET2. Patentovaná technologie AI NOS (Non-delay Overclocking System - okamžité přetaktování systému) inteligentně detekuje zatížení systému a automaticky zvyšuje výkonnost pro nejnáročnější úkoly. A narozdíl od ostatních metod "dynamického přetaktování" zvyšuje AI NOS rychlost rychleji. A pokud se systém zasekne z důvodů chyby v manuálním přetaktování, nemusíte otevírat skříň počítače, abyste vymazali data v CMOS. Stačí pouze restartovat počítač a BIOS zobrazí předchozí nastavení parametrů procesoru, které pak můžete jednoduše opravit - tato technologie nese název C.P.R. (CPU Parameter Recall). Problémy s počítačovou sítí jsou velmi často způsobeny špatným kabelem. AI Net 2 vzdáleně detekuje připojení kabelu vteřinu poté, co zapnete počítač a oznámí jakékoliv problémy s kabelem až na vzdálenost 100 metrů s přesností na 1 metr.

Technologie ASUS Q-Fan inteligentně nastavuje otáčky ventilátoru vzhledem k teplotě a zatížení systému a tím zajišťuje uživatelům práci v klidném prostředí s minimální hladinou hluku.CrashFree BIOS2 nyní podporuje funkci pro automatické obnovení BIOSu pomocí disku CD. Můžete restartovat počítač a pomocí bootovacího disku CD se dostat do nastavení BIOS, i když není k dispozici disk pro zavedení operačního systému.
Základní desky ASUS tak nyní umožňují uživatelům využívat tuto ochrannou funkci bez nutnosti kupovat další ROM.


Obr.09 - Deska ASUS

Paměti má stroj dostatek - 512 MB je současným mainstreamovým standardem. Samozřejmě jde o dva 256 MB moduly PC3200 (DDR400) Časování je standardních 2,5.


Obr.10 - Detail pamětí

Grafická karta pochází z dílen firmy Leadtek. Jde o model WinFast PX6600, což ukazuje na grafický či nVidia GeForce 6600. Velikost grafické paměti je 128 MB a pracuje na frekvenci 275 MHz (550 MHz DDR). V Orange&Green se zaměřili pouze na GPU, jekož kmitočet zvedli z "defaultních" 300 MHz na slušných 411 MHz.

Zde pak zůstává otázka, jak vlastně probíhá ono taktování, protože jak je známo, tak každý kousek grafické karty je jiný a každý zvládne jiný maximální takt. Co fungovalo u jedné, druhá už nezvládá. Taktování prostě vyžaduje "osobní přístup" a nejsme si jisti, zda-li jej dokáže výrobce dát každému (a to včetně testování spolehlivosti). Snadno by se tak mohlo stát, že se k zákazníkovi dostane sestava, která je na první pohled v pořádku, ale třeba se u ní po chvíli "sekají" hry a náročné grafické aplikace, protože je čip přehřátý a potřebuje se ochladit. Popř. systém "zamrtzne" natrvalo a je nutný reset. Jak jsme již řekli, dle našeho názoru, tyto metody k výrobcům PC nepatří! A tím spíše, že není změněn ani systém chlazení a naopak je u chladiče ještě velmi těsno. Horký chladič pak může svým teplem nadměrně zahřívat a ovlivňovat i sousední komponentu.


Obr.11 - Foto grafické karty
Pro zvětšení klikněte myší

Také jsme již zmínili, že sestava je osazena televizním tunerem. Jde o model WinFast TV2000 XP od firmy Leadtek. U této karty oceňujeme dálkové ovládání, chybí nám zde ale FM rádio.


Obr.12 - Televizní karta

A poslední z řady kompnent je modem. U toho již začíná být otázkou, zda-li je v mainstreamových sestavách nutný či ne, protože hodně uživatelů je již napojeno na "pevnou linku" prostřednictvím síťové karty. Jde o model PCI V.92 s čipem Agere. Taktéž FireWire řadič je samostatnou PCI kartou. Celkem pak poskytuje tři venkovní a jeden vnitrní FireWire port - což by mělo význam u casu, který má FireWire na čelní straně, protože by se tak výrobce vyhnul vytahování kabelu pro FireWire ven z casu.


Obr.11 - Modem a FireWire

Vypalovací DVD mechanika NEC ND-3500AG disponuje následujícími parametry: DVD+R / DVD+RW: 16x/4x, DVD-R / DVD-RW / DVD-ROM: 16x/4x/16x, CD-R / CD-RW / CD-ROM: 48x/24x/48x. Tato mechanika též podporuje formát DVD+R Dual Layer, který zapisuje rychlostí 4x, což je nadstandard a zejména u tohoto formátu vám to může velmi urychlit čekání! Zajímavé také je, že tato mechanika jako jedna z mála vypaluje DVD-R média také rychlosí 16x. (Větsinou u tohoto formátu bývají mechaniky pomalejší, než-li u DVD+R.) Zapomenout pak nesmíme ani na čtečku paměťových karet 7 in 1. Disketová mechanika chybí!

Pevným diskem je Seagate Barracuda 7200.7 o kapacitě 160 GB. Další parametry jsou: 7200 ot., rozhraní Serial ATA a vyrovnávací paměť 8 MB. Disk pak musíme pochválit, protože tato velikost nám přijde pro mainstreamový stroj adekvátní.


Obr.12 - Čelní foto mechaniky


Další součásti sestavy:
  • Windows XP Home Edition (Service Pack 2)
  • KlávesniceLogitech Internet Black (PS2)
  • Myš Microsoft IntelliMouse Explorer USB (optická)
  • USB Flash Disk 128 MB (USB 1.1)
  • 17" LCD Samsung SyncMaster 710T (1280x1024, 12ms, 600:1, 300 cd/m2)
reklama