reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest sestav: Závěrečné vyhodnocení

15.6.2004, Štěpán Mrázek, Igor Viduna, recenze
Megatest sestav: Závěrečné vyhodnocení
Po dlouhé době se nám sešlo v redakci několik osobních počítačů do letního Megatestu. Tentokráte se utkalo 8 sestav od nejvýznamnějších českých výrobců. Dnešní článek je závěrečnou tečkou za osmi recenzemi a porovnává výkon a výbavu všech osobních počítačů.
100MEGA Distribution s.r.o. - HAL3000 aPlatinum

Sestava HAL3000 v nás zanechala velice dobrý dojem. Najdeme zde procesor s vynikajícím poměrem ceny a výkonu, solidní grafickou kartu s televizním tunerem, který patří mezi "ty lepší", a také "DVD vypalovačku", čtečku paměťových karet atd. To vše tvoří relativně rozumně zvolenou kombinaci komponent, které dává dohromady funkční a výkonný celek, jež se nezalekne ani těch nejnovějších her či jiných výpočetně náročných aplikací apod. Chyběla nám zde tak pouze gigabitová síť a modem. Jde tedy o dobrou mainstreamovou sestavu, u které není důvodu po stránce hardware pro jakékoliv výtky.

Abacus computer - Abacus 7600 H

Sestava Abacus v nás zanechala rozporuplné pocity, protože jde o jednu ze dvou low-endovoých sestav a druhou nejméně výkonnou. A proto je dle našeho názoru určena spíše pro nenáročné domácí použití. Vadila nám zde zejména slabá a zastaralá grafická karta, která hovoří jasnými slovy pro low-end. Tomu nepomůže ani velké množství paměti (128 MB), což je klasický „krycí manévr“, který ale jen sotva dokáže skrýt skutečnost, že Radeon 9200 umí pouze DirectX 8.1. Také 256 MB RAM je dnes již standardem v low-endu, podobně jako 80 GB disk s pouhými 2 MB vyrovnávací paměti. Chyběl nám zde také FireWire. Kladem je zajímavý case, který jako by se nás snažil přesvědčit, že stroj opravdu patří do vyšší kategorie. Celkově na nás sestava působila spíše jako solidní low-endový stroj, který osloví méně náročné uživatele toužící po "zajímavé sestavě".

Dexx - Dexx 28i

Sestava Dexx na nás udělala dobrý dojem zejména díky volbě výkonného a osvědčeného procesoru Intel Pentium 4 2,8 GHz a taktéž i "slušné grafické karty" GeForce FX 5700. Obě tyto komponenty v současnosti patří mezi relevantní zástupce mainstreamu a sestavě dávají poměrně velkou sílu i pro náročné hry. Kladně hodnotíme také samotnou skříň, která disponuje poměrně širokou paletou funkcí, které vám mohou být užitečné. Dále zde nalezneme další vymoženosti, které by mainstremový stroj měl jistě mít, jako je čtečka paměťových karet a zejména „DVD vypalovačku“, která již začíná v tomto segmentu nahrazovat klasické combo mechaniky. Sečteno a podtrženo jde o zdatného zástupce mainstreamu, který nabízí rozhodně vše, co bychom v této třídě očekávali.

Elap spol. s r.o. - Gigamaster Mach4 EXP

Sestavu Elap bychom označili za v současnosti již standardní mainstream, který může nabídnout již poměrně solidní výkon. A to jak pro hraní her, tak i např. pro konverzi DVD apod. A byť víme, že procesor Intel Pentium 4 Prescott nepatří zrovna mezi nejpovedenější a výkonově se mu starší Northwood vyrovná, zdá se nám jeho volba vzhledem k cenám jako jednoznačně dobrá, byť pouze z marketingového hlediska. Otázkou pak zůstává, zda-li je onen vzduchový tunel pouze jakýmsi "tuningovým" zpestřením či spíše nutností. Stejně tak musíme hodnotit i grafickou kartu, která nabízí uspokojivý výkon a navíc také ViVo. A byť by měla být vypalovací DVD mechanika dle našeho názoru již standardním vybavení mainstreamu, stále ji můžeme počítat mezi klady. Chyběl nám zde ale modem. Celkově vzato jde o průměrnou mainstreamovou sestavu, která nijak zvlášť nevyniká ani nemá výrazných nedostatků.

FOX Computers s.r.o. - FOX x-Ray

Co se týče sestavy FOX musíme zde "zapět chvalozpěv", protože na nás opět udělala ten nejlepší dojem. A to nejen po stránce výkonu, jde o nejvýkonnější i nejlépe vyváženou sestavu. Pouze procesor mohl být klidně i Athlon 64 3000+. Druhou vynikající stránkou mince s názvem FOX je pak celkové provedení, protože zde je patrná naprostá profesionalita. A to nemluvíme ani tak o designové stránce jako je prosklený bok či osvícený vnitřek, ale o uspořádání kabelů a rozvržení komponent. Přičemž možnost regulace otáček chladičů bude jistě také leckomu sympatická, stejně jako celkově tichý chod sestavy, který není vykoupen vyšší teplotou uvnitř PC. K tomu jistě přispívá i pasivně chlazená grafická karta Sapphire Radeon 9600XT, která je zároveň i velmi výkonná a kvalitní. Milá je přítomnost DVD vypalovačky, která podporuje i formát DVD-RAM, čímž se i ona vymyká standardu. Praktická je také čtečka paměťových karet. Oceňujeme také přítomnost gigabitové síťové karty. Nechybí ani modem. Počet šesti USB 2.0 portů chápeme jako minimum. Lepší už je to s FireWire, které je vyvedeno i na čelní stranu. Dobrá je také volba disků, které jsou zapojeny do tzv. strippingu (RAID 0), což má za následek vysoký výkon a diskové místo o velikosti 160 GB - cenou je riziko co se bezpečnosti dat týče. Celkově pak oceňujeme neotřelý design, vysoký výkon a vlastní přístup k chlazení, což má za následek velmi tichý chod, kterého výrobce docílil vhodnou volbou chladičů a komponent, což nám přijde praktičtější než olepování skříně izolačními materiály.

LEVI - LYNX Angelo 2500+

Když jsme v úvodu o naší sestavě Lynx Angelo 2500+ řekli, že jde o multimediální sestavu "se vším všudy", mysleli jsme to jak v kladném, tak záporném významu. Jinak se totiž na tento stroj ani nedá pohlížet. Z tohoto pohledu je největším kladem jistě televizní tuner s dálkovým ovládáním, i když na druhou stranu nám zde chybí FM rádio; podobně vypovídá i kombinovaná DVD-ROM a CD/RW mechanika, za klad můžeme považovat i šestikanálovou zvukovou kartu a další věci, které jsou dnes již lowendovým standardem a pro multimediální PC se staly nepostradatelnými. To vše pak pouze potvrzuje náš názor, že jde jednoznačně o lowendovou sestavu, byť stále relativně solidní. A i když volba procesoru je vzhledem ke stále vynikajícímu poměru cena/výkon pochopitelná, grafická karta se 64-bitovou paměťovou sběrnicí už nám sem trošku nesedí, protože nám to přijde jednoznačně jako „šetření na nesprávném místě“. Podobně i 256 MB RAM a 80 GB pevný disk jsou v současnosti již standardem v low-endové sféře. A protože výrobce sestavu prezentuje jako multimediální PC, jednoznačně jsme zde postrádali FireWire. Oceňujeme ale velmi tichý chod, což může být pro leckoho velkou výhodou.

Mironet s.r.o. - Mironet MediaBeast

Jak jsme již řekli vyniká sestava Mironet zejména tichým chodem, který je ale vykoupen vyšší teplotou uvnitř PC. Otázkou pak zůstává, zda-li by nešlo podobného efektu docílit vhodnější volbou chladících komponent. Jinak jde o dobře vybavené (spíše nadprůměrné) mainstreamové PC, které se chlubí zejména dostatkem portů. Velmi kladně hodnotíme také přítomnost DVD-RAM mechaniky, která má oproti klasickým "DVD vypalovačkám" výhodu v podpoře formátu DVD-RAM, o jehož výhodách jsme již psali. Sestava také v našem megatestu vynikala velikostí diskového prostoru, čehož výrobce dosáhl zapojením dvou 80 GB disků do RAIDu v módu Stripping (RAID 0). Taktéž grafická GeForce FX 5700 karta nabízí "něco navíc" v podobě ViVo konektoru. Procesor Athlon 64 3000+ pak chápeme taktéž jako dobrou volbu. Krom toho se pak PC může chlubit zajímavou skříní, které vévodí podsvícený displej. Bohužel však stroj i přes všechny tyto klady nabízí pouze průměrný výkon.

ProCA spol. s r.o. - Brave BlueLine H965

Sestava Brave BlueLine H965 na nás udělala dobrý dojem. A to nejen díky volbě výkonného a osvědčeného procesoru Intel Pentium 4 2,8 GHz či stále relativně silného Radeonu 9600 Pro. Obě tyto komponenty v současnosti patří mezi "ty lepší" zástupce mainstreamu a sestavě dávají poměrně velkou sílu i pro náročné hry. Podobně jsme na tom i s "vypalovačkou" DVD disků či pevným diskem, přičemž platí to samé, co bylo řečeno o sestavě Dexx. Disk je pak umístěn v kolébce na dně, kde je přímo chlazen spodním ventilátorem, což je dobrý nápad. Perličkou je pak vyjímatelná čtečka paměťových karet, která si získala naši přízeň. Celou sestavu pak výrobce dozdobil televizní kartou, což je vzhledem k její ceně (která se tak moc nezměnila) opět dle našeho názoru šikovný krok. Chyběla nám zde pouze gigabitová síť. Sečteno a podtrženo jde o zdatného (spíše nadprůměrného) zástupce mainstreamu, který nabízí nejen vše, co bychom v této třídě očekávali, ale určitě i něco navíc...
reklama