reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část

18.12.2006, Radek Jahoda, recenze
Megatest TV tunerů pro USB (DVB-T) - 1. část
Obstarali jsem pro test 19 malých DVB-T přijímačů (tzv. klíčenek) vhodných především na cesty k notebooku. Podíváme se na zástupce od výrobců ASUS, AVerMedia, Compro, Freecom, Genius, Hauppauge a Leadtek.
AVerMedia má v našem testu hned dva zástupce, z nichž jeden je čistě jen pro DVB-T, druhý pak zvládá i příjem analogového vysílání. Nejprve se podíváme na prvně jmenované zařízení.

AverTV DVB-T Volar je dodáván v malé krabici s průhledným otvorem, kterým je vidět přijímač.



V krabici pak najdeme kromě něj i redukci na klasický anténní konektor, krátký USB kabel, který má posloužit v případě, že přijímač nelze zasunout přímo do konektoru počítače (např. kvůli vedlejšímu portu, kde je už něco zapojeno), dále malou přenosnou anténu s magnetickým upevněním, CD s ovladači, návod na instalaci a malou počítačovou nálepku s logem firmy.



Přijímač má rozměry 71x25x11mm, a je tak nejmenší ze všech testovaných kusů. USB konektor je opatřen krytkou, která je souměrná a nemusí se tedy zkoumat její orientace, zasunout lze lehce a přesto nepadá, i když nemá "zacvakávátko". Bílou barvu má tělo přijímače i krytka, plast je lesklý z tvrdým povrchem, takže by mohl vydržet dlouho nepoškrábán. Jestli ale vydrží vytisklé nápisy na jeho povrchu, to se neodvažuji tvrdit.



Nahlédneme-li do útrob, tak z vrchní části spatříme nejprve kovovou krytku, která zakrývá všechny obvody a chrání je tak před rušením z "éteru".


Pod krytkou najdeme jako hlavní obvod opět DIBcom DIB7700B stejně jako u ASUSu. Jako tuner je použit obvod MT2060 od firmy Microtune. Ten konvertuje vysílanou frekvenci na mezifrekvenci, kterou pak může zpracovávat demodulátor DIB7700B.



Ve spodní části jsou již jen pomocné pbvody, např. konfigurační EEPROM paměť a pod.



Anténní konektor je nezvykle umístěn ze strany. Jde o zacvakávací vysokofrekvenční konektor, který je velice krátký a zastrčený protikus se v něm proto viklá. Vysokofrekvenčních a mikrovlných konektorů je tolik typů, že se neodvažuji tvrdit, o jaký jde typ.



Uprostřed kovové krytky je kulatý otvor, uprostřed kterého je umístěna modrá dioda. Svítí velice intenzivně a přestože není v plastu žádný průhledný otvor, jde o tak intenzivní záři, že je to za tmy až nepříjemné.



No ale pojďme konečně k praktickým věcem. Po vložení přiloženého CD se objeví nabídka na instalaci ovladačů a software. Kladem je, že jako jediný výrobce AVerMedia dodává odinstalátor k ovladačům a ne jen k aplikaci.



Ve správci ovladačů se po instalaci hlásí přijímač jako AVerMedia A808.



Ovladače jsou typu BDA, takže funguje bez problémů i ProgDVB.



Aplikace AverTV hned na první pohled budí dojem, že si na ní dal výrobce hodně záležet a že prošla již poměrně dlouhým vývojem. Není to jen samotný vzhled, který je velice příjemný a intuitivní ovládání. Aplikace má dvě okna, jedno hlavní s obrazem a malými tlačítky, které poslouží při schování druhého okna - ovládacího panelu. Tomu dominuje velký displej s číslem, názvem stanice a časovými údaji a také řada tlačítek pro nahrávání pořadu popř. jeho zastavení (a zapnutí timeshiftu). Pravou část okna lze pravým tlačítkem s šipkou vysunout a pod ní se objeví ještě numerická klávesnice pro přímé zadávání čísla stanic. Mimochodem, vysunutí tohoto panelu je ve "3D", nejprve se jakoby nadzdvihne a poté pomalu vysune vpravo.

Mezi další vymoženosti patří Picture in picture pro nahrávky. Vysílaný obraz může být jak přes celé okno, tak v malém okýnku, s kterým lze libovolně pohybovat, měnit jeho velikost a má dokonce svá vlastní tlačítka jako velké okno ve spodní části. Je to pěkné, ale přiznám se, že tyto funkce prakticky nepoužívám. Další možností je také si otevřít dalšé samostatné okno, což mi přijde praktičtější.

Vyzdvihnout je také možnost přepínat duální vysílání, které je u nás vysíláno stejně jako stereo, pouze je v každém kanálu jiná zvuková mutace.



Při ovládáni lze využívat i On Screen Display (OSD), který zobrazuje název stanice, regulaci hlasitosti apod., ale nezvládá českou diakritiku. Jinak je celý program počeštěn a diakritika v menu se zobrazuje správně.


Pro nastavení programu je zde samostatné okno, které má v pravé části výběr a v levé části se podle toho mění obsah. Program podporuje zapnutí akcelerace dekódování, což je vhodné hlavně kvůli použití deinterlace grafické karty. Pro plánovač lze také zapnout uspávání počítače.



Zde se také provádí ladění programů, které se automaticky nabídne při prvním spuštění programu. Stanice jsou pak rozděleny podle typu - rádio nebo TV a samotné ladění je velmi rychlé, asi nejrychlejší ze všech testovaných přijímačů resp. jejich ovládacích programů.



Jednotlivé stanice lze také upravovat, nastavit jim frekvenci, jméno a číslo.


Dále lze nastavit např. parametry obrazu, kam se má nahrávat. Formát nahrávky nastavit nelze, protože je omezen vysílaným MPEGem. Lze měnit vzhled (skin, k dispizici jsou dva) a barvu OSD textu. Snímky lze ukládat do formátů BMP, JPG nebo PNG.



Program podporuje EPG, z kterého lze rovnou přidávat pořady pro pozdější nahrání. Neumí ale diakritiku, popisy programu jsou navíc nelogicky v pravé čísti okna, kde je velmi málo místa a delší popis se tam nevejde.

Dodatečná poznámka: Díky intervenci firmy BGS LEVI Czech se podařilo vyřešit češtinu u EPG, nová verze je už ke stažení na webu firmy AVerMedia.



Teletext se spouští v samostatném okně a rovněž nezvládá plně diakritiku, pouze částečně. Nezobrazuje ale zkomolené znaky jako u EPG. Přijmuté strany lze uložit jako obrázek BMP nebo jako čistý text nebo i jako nedekódovaná data.



Ovládání plánovače je přehledné, jak již bylo řečeno, lze do něj přidávat pořady rovnou z EPG. Nahráváni se spustí i při vypnutém programu, protože v systray běží malý program, který časové nahrávání ovládá.



Tomuto přijímači tak můžeme vytknout jen nepříliš vhodně zvolený anténní konektor a to, že nezvládá diakritiku. Jinak jde po hardwarové i softwarové stránce o výborně provedený výrobek.


kvalitní zpracování
diakritika u teletextu
kompaktní provedení
Ikona Odkaz na databázi
propracovaný software
Ikona Odkaz na databázi
Orientační cena: 1400,- Kč včetně DPH


Za zapůjčení přijímače děkujeme firmě BGS LEVI Czech


reklama