reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Stejně jako Logitech Fusion se i tato kamera řadí k vyšší třídě z celé modelové řady společnosti Logitech. Dalo se tedy očekávat, že kvalitativně se tato kamera bude řadit na stejnou pozici - tyto předpoklady ale nebyly až tak zcela naplněny - ačkoliv se jedná o kameru kvalitní, testovací obrazce mohly dopadnout i lépe.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
1,3 Mpix
FPS
640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
Sběrnice
USB 2.0
Ostření
automatické


Podání barev

Barevný přechod je plynule zobrazen bez jasně ostrých hran, ale chybí mu potřebná úroveň jasu. Všechny barvy jsou jako by bez hloubky a bez patřičné výraznosti. K ostatním parametrům ale nemám nic, co bych vytknul.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Naopak v druhém testovacím obrazci je světlosti až příliš. Některé barvy tudíž začínají splývat a to nevytváří dobrý celkový dojem. Bylo by tedy potřeba si pohrát s nastavením jasu a nepatrně i kontrastu.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Míra soudkovitosti je u této kamery prakticky nulová, což jistě velice oceníte. Bohužel i zde došlo k přílišnému ztmavení obrazu a částečně se kolem hran mřížky objevuje chromatická aberace, za což dávám velké mínus.



Soudkovitost při 640 x 480.


Kontrast a tenké linie

Zde nemám prakticky co vytknout. Vše je tak jak má být - výborný kontrast i celkové vyvážení bílé. Ostrost i jas jsou také na ideálních hodnotách.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Video sekvenci bych ohodnotil stejně jako u kamery Logitech Notebook Deluxe. Tedy kromě příliš jasných barev nemám prakticky co vytknout. Dobrá je jak světelnost tak i jas a kontrast.

Pro stáhnutí klikněte zde (velikost cca 9,0MB)


Logitech QuickCam Communicate STX
Klady
Zápory
Pěkný a moderní design Horší světelnost
Pěkné videoAbsence snap-shot tlačítka
Příjemný software
USB 2.0
Orientační cena: 1730,- Kč bez DPH
reklama