reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Tato kamera by se dala označit jako základ pro všechny uživatele, kteří chtějí moderně komunikovat. Svými parametry pokrývá všechny požadavky na základní úrovni, ale žádné zázraky se od ní nedají očekávat. Příjemná je především její cena.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie
640 x 480
FPS
640 x 480 15 fps
jinak 30 fps
Sběrnice
USB 1.1
Ostření
manuální


Podání barev

Ve srovnání s Logitech Messenger je tato kamera i přes nižší cenu rozhodně kvalitnější. Barevný přechod zvládá tak jako kamery daleko vyšších cenových kategorií - je sice vidět malá snaha o náhradu nepokrytých barev, ale ta je tak nízká, že by se dal obrazec hodnotit spíše kladně.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

Bohužel druhý obrazec již není tak slavný. Je zde vidět velká míra rozostření v některých pásmech a také kontrast a barevnost nejsou ideální - ovšem ve srovnání s Messengerem je opět o něco lepší.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Velice jsem byl překvapen prakticky nulovou hodnotou soudkovitosti, kterou tato kamera zobrazila. Tento obrazec je prakticky ideální až na lehkou chromatickou aberaci, která se zde vyskytuje.



Rozlišení 640 x 480 a soudkovitost.


Kontrast a tenké linie

Zde bohužel opět dochází ke slabé aberaci poblíž středu obrazce, linie navíc nejsou zcela kontrastní tak, jak by měly být a celý obrazec je lehce našedlý místo černo-bílý.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Toto video bych opět postavil lehce nad kvality Logitech Messengeru. Poskytuje slušnou úroveň k poměru ceny, za kterou je možné kameru pořídit. Ovšem bylo by potřeba přidat na jasu barev, pohrát si trochu s kontrastem a také se podívat na nastavení vyvážení bílé barvy

Pro stažení klikněte zde (velikost cca 9,1MB)


Logitech QuickCam Chat
Klady
Zápory
Nízká cena Nepříliš kvalitní obraz
Nulová soudkovitostChromatická aberace na hranách
Orientační cena: 680,- Kč bez DPH
reklama