reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Kamery tohoto typu jsou jen málo kdy opravdu kvalitní. Jejich kompaktní rozměry a malá hmotnost je na úkor velikosti, provedení elektroniky i čočky a tudíž nelze očekávat nějaké oslnivé či překvapivé výsledky. Kvůli podstavci, který je určen pouze pro umístění na víko LCD, bylo i provádění testů velmi ztíženo - nakonec jsem ale našel řešení, jak kameru vhodně umístit. Můžete se tedy podívat na naměřené výsledky.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie
640 x 480
FPS
640 x 480 15fps
jinak 30fps
Sběrnice
USB 1.1
Ostření
manuální


Podání barev

Byl jsem velice příjemně potěšen, když jsem viděl, jak kamera zvládá barevný přechod. V porovnání s předchozími modely společnosti Creative a při jejích rozměrech je kvalita na velmi vysoké úrovni. Jediný výrazně ostrý přechod je opět na hranici světle a tmavě modré barvy. Jinak je vše v pořádku a přechody jsou patřičně hladké.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

U testovacího obrazce se ukázalo několik drobných nedostatků. Nejvíce podstatný je úbytek jasu po okrajích fotografie - hrany a hlavně rohy jsou tmavší než celý snímek. Podání barev a kontrast je na slušné úrovni a ohodnotil bych ho známkou 2,5.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Už z předchozích snímků je patrné, že tento test prokáže jisté nedostatky, které bezesporu vyplývají především ze způsobu provedení kamery. Míra soudkovitosti je zde opravdu vysoká - obraz je jako by ohýbán v rozích směrem dovnitř monitoru - jeho střed je tedy lehce vypouklý oproti realitě.




Kontrast a tenké linie

V tomto testu se opět jasně projevil úbytek jasu po okrajích fotografie. Především oblasti v rohu jsou velmi tmavé a jejich viditelnost je tím značně snížena. Samotný kontrast a ostrost linek je především uprostřed testovacího obrazce slušný a vyvážený.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Kromě značné soudkovitosti a úbytku jasu v krajních oblastech bych toto video ohodnotil jako doposud nejlepší ze všech Creative kamer. Barevné podání, ostrost, rychlost i kontrast jsou velmi povedené. Malý problém byl zaznamenán také u vyvážení bílé, se kterým se potýká mnoho kamer - jsou vidět přechody mezi zeleným a fialovým nádechem.

Pro stažení klikněte zde (velikost cca 8,0MB)


Creative WebCam Notebook
Klady
Zápory
Dobrý kontrast Tmavnutí v rozích
Vyvážený barevný přechodVysoká míra soudkovitosti
Ostré a jasné tenké linkyPodstavec pouze pro notebooky
Bohatý softwareNepřesné vyvážení bílé barvy
Orientační cena: 1050,- Kč bez DPH
reklama