reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Megatest webkamer pro USB - část druhá

22.12.2005, Martin Kuchař, recenze
Megatest webkamer pro USB - část druhá
Zatímco první část byla věnována technickému a teoretickému popisu všech modelů, dnes se podíváme praktickou stránku věci. V několika testech si ukážeme, kde mají jednotlivé modely klady a zápory, přičemž si nakonec určíme vítěze a samozřejmě i poražené. U každé kamery budou zaznamenané obrazce samozřejmě zobrazeny a tudíž si každý čtenář bude moci vytvořit svůj vlastní názor.
Tato kamera je zástupcem vyšší třídy u společnosti Genius a tudíž jsem očekával lepší kvalitu obrazu než u levnějších kamer. Bohužel jsem byl ale poměrně zklamán - kvalita není nijak oslnivá a spíše zapadá do běžného průměru až low-endu mezi webovými kamerami.


Vlastnost
Hodnota
Rozlišení CMOS
640 x 480
Rozlišení fotografie (interpolované)
1,3 Mpix
FPS
640 x 480 15fps
jinak 30fps
Sběrnice
USB 1.1
Ostření
manuální


Podání barev

Celkové podání barevného přechodu je vyvážené a plynulé ve všech částech. Mezï žádnými barvami není vidět ostrý přechod nebo jasná linie, bohužel tím ale kvalita tohoto snímku končí - jinak je zcela špatný co se jasu i kontrastu týče stejně jako saturace.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.

U fotografie scény je zcela stejný problém. Barvy jsou sice kompletní, ale jinak je fotografie zcela zašedlá se špatným kontrastem a jasem barev. Ostrost je ale na dobré úrovni. Kvalita se dala značně ovlivnit manuálním nastavením, ale pro účely testu bylo potřeba zjistit, jak kamera vše zvládá na automatické hodnoty.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Soudkovitost

Stejně jakou u kamer Creative LIve! Pro a Creative Live!, ani zde prakticky není žádná míra soudkovitosti. Obraz je zcela rovný bez jakéhokoliv zkreslení po celé své ploše. Všimněte si ale velmi špatné úrovně kontrastu a celkové zašedlosti celého snímku.



Soudkovitost při 640x480.


Kontrast a tenké linie

Barevné podání testovacího obrazce je zcela věrné - automatické vyvážení bíle zapracovalo výborně a bílé linky jsou opravdu bílé. Horší je to ale s ostrostí a jasem těchto linek. V místě kde se zhušťují jsou vykresleny dobře, ale dále od středu jsou již zašedlé a rozostřené.



Pro plnou velikost klikněte na obrázek.


Testovací video

Tento záznam je jeden z nejhorších v celém testu. Nejen že je obraz vybledlý, barvy nejasné a matné, ale i kontrast a jas nejsou na patřičné úrovni. Při přechodech z tmavých scén do světlých má kamera potíže s nastavením úrovně světelnosti a velmi se také kazí systém vyvážení bílé barvy.

Pro stažení klikněte zde (velikost cca 9,0MB)


Genius VideoCAM Look
Klady
Zápory
Plynulý barevný přechod Šedivý obraz a vybledlé barvy
Prakticky žádná soudkovitostŠpatný jas
Kamera se může naklápět i do bokuSložitý software
Orientační cena: 435,- Kč bez DPH
reklama